İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş,"İlçemizden şehre göçü durduralım!"dedi. Toptaş, "      İlimizin en büyük taşra ilçesi olan Sivrihisar ilçemiz son yıllarda kırsaldan şehre göç nedeniyle büyük nüfus kaybına uğramıştır.

      1985 yılı nüfus sayımına göre köy ve merkez nüfusu 53.175 kişi iken yıllara göre;1990 yılı 37.297 kişi, 2000 yılı 31.583 kişi, 2007 yılı 25.406 kişi ve son 2020 yılı nüfus sayımına göre 20.140 kişiye düşmüştür. Böyle devam ederse köylerimiz kapanma, ilçemiz ise yaşlılardan oluşan bir mahalleye dönüşecektir.

     Kırsaldan şehre göçün sebepleri araştırıldığında tarıma ve hayvancılığa gerekli desteğin verilmemesi, çiftçinin geçimini sağlayacak parayı kazanamaması nedeni ile gençlerin şehirde iş aramak zorunda kalıp köyünü terk etmesi, sanayi kuruluşlarının il nezdinde toplanması, ekonomik, sosyal, kültürel, eğitim, sağlık gibi hizmetlerin ilde daha etkin olması göçün başlıca sebeplerindendir.

      İlçemiz coğrafi konumu itibari ile hem tarım ve hayvancılık hem sebze ve meyvecilik hem de sanayi ve ticari olarak önemli bir konuma sahiptir. Tarihi ve kültür bakımından çok zengin değerlerimiz olmasına rağmen bir türlü gelişememiş ve gün geçtikçe kan kaybetmektedir.

     İlçemiz okul yönünden çok zengin olmasına rağmen genç nüfusun olmaması nedeni ile öğrenci sayısı gün geçtikçe azalmakta ve bin bir emekle açılan okullar kapanma tehlikesi yaşamaktadır. Bu sebeple öğretmen sayısı azalmaktadır.   

      Bir an önce göçü önleyecek tedbirler alınmalı, yerelde kalkınma modeli ile gençlerimizi köyde tutacak projeler üretilmeli, tarım, hayvancılık, meyve ve sebzecilik organik tarım alanında destekler sağlanıp üretim artırılmalıdır.

     İlçemizde inşası devam eden organize sanayi bir an önce hayata geçirilerek devlet ve özel sanayi kuruluşları ilçemize kazandırılmalıdır. Köylümüzü destekleyecek et entegre tesisleri, süt ürünleri, un ve unlu mamuller ile ilgili yatırımlara öncülük verilmelidir.

     İlimize yaz aylarında gelen on binlerce turistin Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Büyükerşen hocamla görüşerek, tarih ve kültür bakımından çok zengin olan ilçemize yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede ilçemiz kültür turizmine açılarak ticari hayat canlandırılmalıdır.

     İlimizde bulunan ülkemizin en büyük üniversiteleri tüm öğrenciyi il nezdinde toplamış bulunmaktadır. İlçemizde bulunan yüksek okulun bölüm ve öğrenci sayısı artırılarak ilçe ekonomisine katkı sunulmalıdır.

     İlçemizin önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılık desteklenmeli, kurulacak hayvan pazarı ile ilçemiz bölgenin hayvan ticaret merkezi haline getirilmelidir.

     İlçemizde bulunan çeşitli dertlere derman olan çardak hamamı termal tesislerinin tanıtımının yapılarak termal turizmi canlandırılmalıdır.

     İlçemiz zengin maden yataklarına sahip olup, bu madenlerin işletilmesi ile hem ekonomik hem de iş istihdamı sağlanmalıdır.

      Yerleşim yeri olarak önemli bir nokta da olan ilçemize bölge hastanesi yapılması sağlanarak, sağlık alanında cazibe merkezi haline getirilmelidir.

      İlçemiz önemli yolların kesiştiği noktada olmasına rağmen, şehirlerarası otogar olmadığından ulaşımda büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Biran önce şehirlerarası otogar yapılarak hizmete açılmalıdır.

      Kaderine terk edilmiş bir ilçe olmak istemiyorsak, siyasi çekişmeleri bir tarafa bırakarak birlikte el ele vererek ilçemizi hak ettiği konuma getirmek için çalışmak ‘Sivrihisarlıyım’ diyen herkesin görevi olmalıdır. Aksi takdirde bu gidişle ilçemiz gün geçtikçe küçülerek sadece emeklilerin yaşadığı mahalleye dönüşecektir, unutmayalım."

                                                                                                                         

Editör: TE Bilişim