İYİ Parti Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Adnan Türkmen, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Doğalgaz bulduk diye sevinirken, ithalata bağımlı bir ülke olma yolunda adımlar atıyoruz.

Türkiye’de, son yıllarda AK Parti iktidarın yanlış politikaları yüzünden birçok tarım ürünü ve gıda ithal edilmektedir. En son Venezuela’dan sıfır gümrükle içinde peynirin de olduğu tarım ve gıda ürününün ithal edilmesi için karar alınmıştır.  Alınan karara göre Venezuella’dan “500 ton taze peynir, 500 ton eritme peynir, 500 ton diğer peynir, bin ton pirinç, 2 bin ton yulaf, 400 ton yerfıstığı, bin ton rep veya kolza tohumları, 5 bin ton ayçiçeği tohumu, 2 bin ton hint yağı tohumu, 2 bin ton susam tohumu, 2 bin ton aspir, 200 ton yağlı tohum, 1500 ton çikolata ve kakao içeren diğer gıda müstahzarları” ithal edilecektir. Anlaşmaya göre bu ürünlerin Venezuela’dan ithalinde, gümrük vergisi, varsa toplu konut fonu sıfır olarak uygulanacak.

AK Parti Hükümeti, tarımsal ürünleri, gereksiz ve ihtiyaç olmadığı halde  ithal ederek, hem ülke ekonomisine, hem üreticilere zarar vermekte, sıfır gümrükten yararlanacak kişilere menfaat sağlamaktadır.  

 Öncelikle belirtmeliyiz ki; Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yapılan ithalatın, hiçbir gerekçe ve haklı dayanağı yoktur, ihtiyaca dayanmamaktadır. Örneğin, Türkiye'nin toplam peynir üretimi 2019 verileriyle 671 bin 497 ton iken, 21 Ağustos 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararla Venezuela'dan 1500 ton peynir ithalatı yapılacaktır. Bu miktarda yapılacak bir ithalatın hangi ihtiyacı karşılayacağı merak konusudur.

Bu ithalatla bu ürünlerin iç piyasadaki fiyatları asla düşmeyecektir ki her ithalatın arkasına tüketicileri koruyoruz diyerek savunurlar. İthalatı yapılacak ürünlerin tamamı 20 bin ton civarındadır. Bu miktar Ülkemizdeki toplam üretim ve tüketim düşünüldüğünde tabir caizse devede kulak misalidir. Bu miktarlarda ithalat ile ürünlerin fiyatları düşerek tüketici asla korunamaz. Tüketiciyi korumanın yolu üretim girdi maliyetlerinin düşmesini sağlamak bu sayede maliyetleri düşürerek ürün fiyatlarını aşağıya çekmek ve son tüketiciye faydalı olmaktır.

            İthal edilen ürünler içinde, çeşitli peynirler ile pirinç, yulaf, yerfistğı, ayçiçeği, kolza, susam tohumu, aspir, çikolata  ve kakao ürünleri vardır. Ülkemizde, Edirne’den Kars’a birçok ilimizde kendine özgü peynir çeşitleri vardır. Adı geçen tarımsal ürünler de çok iyi ve kaliteli üretilmektedir. Durum böyle iken Venezuela  gibi adını sanını çoğu kişinin bilmediği ülkelerden ithalat yapmanın mantığı anlaşılamamıştır.

            Bir avuç yandaş ithalatçı kişi ve firmalara rant sağlamak için yapılan tarımsal ithalatlar kesinlikle bu ülkenin zararınadır. Ülkemiz yanlış yönetim sonucu kronik ekonomik kriz pandemi nedeniyle daha da zor derinleşmiştir. Dövize en çok ihtiyacımız olduğu bu dönemde gereksiz ithalat yaparak olmayan dövizimizi boş yere harcamanın ne ülkeye ne devlete nede millete asla faydası yoktur.

           

Özellikle süt ürünlerini ithal ederek zaten maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle süt üreticileri son bir yıldır zor günler geçirmektedir. Çiğ süt fiyatlarının artmasını bekleyen üreticiler birde böyle ithalatlarla daha da üretimden uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Üretici sayısı çiftçi kayıt sistemlerinden de açıkça görülmektedir ki yıllar geçtikçe azalmaktadır.

Artan maliyetlere karşın, süt fiyatlarının yerinde sayması nedeniyle mağduriyet yaşayan yerli besici ve üreticiye destek vermesi gerekirken iktidarın yabancı ülke çiftçi ve besicisine destek vermesini şaşkınlıkla izliyoruz.

İşsizliğin zirve yaptığı  ülkemizde üretici üretimi bıraktığı zaman nüfusumuzu ne ile besleyeceğiz, işsiz kalan kesimlere nasıl istihdam sağlayacağız. Özetle yapılan gereksiz ve yanlış ithalatlarla hem ülkemiz hem de ülke insanımız her geçen gün fakirleşmektedir.

            AK Parti hükümetini bu yanlış ithalatlarından dolayı bir kez daha kınıyoruz.

            Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde hem ülke ekonomisi hem üreticiler hem de son tüketicilerin menfaati için tarımsal üretim desteklenmelidir. Üreticinin maliyetlerinin düşmesini sağlayarak ürün fiyatlarının düşmesiyle son tüketicilerinde memnun olacağı, her kesimi memnun eden planlı tarım politikaları uygulanmalıdır.

                                                                      

Editör: TE Bilişim