İYİ Parti Eskişehir İl Başkanlığının 26 Eylül Dil Bayramı münasebetiyle düzenlediği Yunus Emre ve Türkçe konulu konferans, Taşbaşı Kültür Merkezinde Eskişehir halkının yoğun katılımıyla gerçekleşti. Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilmi Demiral’ın konuşmacı olduğu konferansa, İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı Şenol Sunat, CHP İl Başkanı Recep Taşel, CHP milletvekili Utku Çakırözer ve İYİ Parti milletvekili Aslan Kabukçuoğlu da katıldılar.

Yaptığı sunumda Demiral, Yunus Emre’nin öğretilerini ve 13 ve 14. Yüzyılın düşünce ve sosyal hayatına yaptığı katkıları anlattıktan sonra günümüzde bu cağrafyanın bilime katkı sunamamasını eğitim ve dil sorununa bağladı. Demiral; “ Eğitim, insanın kendini tanıması ve iyi insan olmasına sebep olduğu zaman faydalıdır. Günümüzde eğitim sisteminin tamamen sınav odaklı şekillenmesi, bırakın okumayı, kendini anlatmayı, yazmayı bile gereksiz gören nesillere sebep olmakta. Bu öğrenciler üniversiteye geldiğinde ilk yıl kayıp lise eğitimini tamamlamakla geçiyor, ikinci sınıfta üniversite derslerine ancak başlıyabiliyoruz. Küçük yaşlarda kazandırılması gereken pek çok yetkinliği ise maalesef kazandıramadığımızdan gençlerimiz hayata eksik donanımla başlıyorlar, başarılı olamıyorlar. İlkokul mezunu dedelerimiz yazdığı mektuptaki üslubu bugün üniversite mezunu gençlerde göremiyoruz. Eğitim sisteminin bir an önce düşünen, okuyan, önce bilgi sonra fikir sahibi, medeniyetini tanıyan, dilini ve kültürünü bilen ve sahip çıkan bireyler yetiştirecek şekilde düzenlenmesi çok önemlidir.” Dedi.

Etkinlikte söz alan İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı Şenol Sunat, Atatürk’ün Türkçe’nin başka dillerin etkisinden kurtarılası için yaptıklarını anlattıktan sonra; “ Dilimize sahip çıkmalıyız. Çocuklarımıza Türkçe isim vermeli, işyeri isimleri Türkçe olmalı, küçük yaşlardan itibaren çocuklarııza Türk dili ve kültürü öğretilmelidir. Dilin geliştiği alanlarda yaratıcılık da, bilim de sanat da artıyor.” Dedi.

Etkinlik katılıcılara plaket verilmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim