TBMM Genel Kurulunda, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu’nun partisi adına sunduğu, “Tarımın Sorunları ve Buğday İthalat ile İlgili Genel Kurul Araştırma Önergesi” AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 Türkiye’nin tarım konusunda yaşadığı sıkıntıların çözüme ulaştırılması noktasında muhalefet partileri tarafından yürütülen çalışmalardan bir yenisi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kuruluna geldi. İYİ Parti adına Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuoğlu tarafından “Tarımın Sorunları ve Buğday İthalatı ile İlgili Genel Kurul Araştırma Önergesi” sunuldu.

Konuyla ilgili Meclis kürsüsünde konuşan Milletvekili Kabukçuoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“FARK ÇİFTÇİYE VERİLSEYDİ, TÜRK KÖYLÜSÜ REFAH İÇİNDE OLACAKTI”

“Her zaman buğday piyasasında başat alıcı olan Toprak Mahsulleri Ofisi başat alıcı olmamış ve buğday stokçuların, depocuların ellerine geçmiştir. Her yılki kadar buğday üretildiği hâlde 2020 yılında buğday yetmez olmuştur. Temmuz 2020'de tonu bin 600 lira olarak açıklanan buğdayın günümüz fiyatı 2 bin 200 liradır ve bu da büyük oranda ithalattan ileri gelmektedir, ithalata bağlıdır. Eğer ki bu aradaki fark çiftçiye verilseydi, çiftçinin cebine girmiş olsaydı şu anda Türk köylüsü daha refah içinde olacaktı ve 2021 için daha iştahlı bir buğday üreticisi olacaktı. Bu, Türkiye'nin tahıl veriminin düşmesine, Türk milletinin daha pahalı ekmek tüketmesine ve Türk insanının cebinden gıda için daha fazla para çıkmasına neden olmaktadır.”

“TÜRK KÖYLÜSÜ ZENGİN TOPRAKLARIN FAKİR BEKÇİSİ DURUMUNDADIR”

  “AK Parti hükûmetlerinin uyguladığı tarım politikaları çiftçiyi fakirleştirmekte, borçlandırmaktadır. 2002 ila 2019 arasında tarımsal hasıla 8,6 misli artmış iken Türk çiftçisinin borcu 51 misli artmıştır yani Türk çiftçisi hayatına borçlanarak devam etmektedir. Öyle ki bu yıla kadar çiftçinin malının, tarlasının, evinin, traktörünün icraya verildiği, icra takibine alındığı bir dönem olmamıştır. Türkiye'de tarım çok kötü durumdadır, insanların gıda güvenliği risk altındadır. Türk köylüsü zengin toprakların fakir bekçisi durumundadır. Tarımla ilgili her şeyin elden geçirilmesi gerekir. Tarım Kanunu'na göre millî gelirin yüzde 1'inin çiftçiye verilmesi gerekirken verilmesi gerekenin ancak üçte 1'i çiftçiye verilmektedir.”

“ÖNLEMLERİN ALINABİLMESİ İÇİN BİR MECLİS ARAŞTIRMASI ARZ VE TEKLİF EDİYORUZ”

 Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener'in dediği gibi, Türkiye tarım verisini oluşturup bu verilerin araştırmacılara açılması lazım. İklim değişikliği ve kuraklığa karşı önlemleri almak için Türkiye iklim değişikliği modelinin kurulması lazım. Su kaynaklarının korunması ve yeni su kaynakları yaratabilmek için su kaynakları koruma alanları kurulmalıdır. Anadolu flora ve fauna envanterinin çıkarılması gerekir. Millî tohumlarımıza sahip çıkmalıyız ve bunları çağlar boyunca korumalıyız. Bu görevleri yerine getirecek olan Türkiye tarımsal ürünler düzenleme kuruluna ihtiyaç vardır. Tüm bu gerekçelerle Türk çiftçisini refaha kavuşturacak, alın terinin karşılığını verecek, milletimizin gıda güvenliğini ve ülkemizin tarımda üretim istikrarını sağlayacak önlemlerin alınabilmesi için bir Meclis araştırması arz ve teklif ediyoruz.”

ÖNERGE REDDEDİLDİ

 İYİ Parti tarafından sunulan teklif, Genel Kurul oylamasında AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin verdiği oylarla reddedildi.

Editör: TE Bilişim