DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova yaptığı açıklamada gazetelere destek çıktı. Hükümetin tasarruf genelgesine takılmasına tepki gösteren Tambova, "Her zaman söylediğim gibi; özgür basın, özgür toplum yaratır. Oysa ülkemizde, özgür basın bir yana, baskı altında tutulan basının varlığına bile sürekli ket vurulmakta ve zaten okumayan bir toplum, daha fazla bilgisizliğe ve karanlığa itilmektedir. İktidarın; okuyan, eğitimli ve bilinçli bir toplum istemediğini,  yıllar içinde tecrübe ederek öğrendik.

Ancak yazılı basına yönelik alınan son kararın izahı mümkün olmayan, fakat uzun vadede zararı büyük olacak bir adım olduğu muhakkaktır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde, taviz verilmeyen tek şey eğitim, tasarruf edilmeyecek en önemli şey de okumaktır. Burada eğitim ve okumaktan kastımız, sadece okul eğitimi ve ders görmek değildir. Sürekli ve yaşam boyu okumak, basının ve entelektüel bilginin takipçisi olmak çok önemlidir ve teşvik edilmelidir.

Ülkemizde ise tam tersi olarak; okumaktan tasarruf, kitap ve gazeten kolayca ödün verme, buna mukabil; gösterişten, itibardan ve gereksiz birçok masraftan vazgeçilmeyerek, sürekli artan bir israf bilançosu yaratılmaktadır. Zaten yazılı medyanın yeterince sorunu birikmiş ve pandemi sürecinde en çok mağdur olan sektörlerin başında gelmektedir. Ekonomik anlamda yaşadıkları zorluklar ve dijital medyanın da ön plana çıkmasıyla, yayınlarını büyük bir özveriyle sürdürmekteyken; buradaki esas sorun ise bunun çok daha ötesinde, bir itibarsızlaştırma ve yok sayma meselesidir ki! Bu her türlü zorluktan daha vahim bir durumdur.

Kamu kurumlarına gazete alınmasının israf ve okumanın da gereksiz bir ayrıntı olduğunu düşünmek asla kabul edilemez. Zaten yandaş olmayan basına yaşam hakkı tanımayan AKP iktidarı, son aldığı bu kararla mevcut sorunlarını daha da arttırmıştır. Gazetelere karşı geliştirilen bu olumsuz tavır; basın emekçilerimize  yapılan büyük bir haksızlıktır. Sn Cumhurbaşkanı’nın onayladığı “tasarruf genelgesine” göre kamu kurumlarına gazete alınmayacak, ilan da verilmeyecek olması, bu yayın organlarının ortadan kaldırılmasını ilan etmekle aynı şeydir.

DSP her zaman basın özgürlüğünden yana ve basın emekçilerimizin en büyük savunucusu olmuştur. Basınımıza ve gazete emekçilerimize olan daimi desteğimiz de kararlılıkla sürecektir."  

Editör: TE Bilişim