İYİ PARTİ Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, doğalgaza ardı ardına yapılan zamları TBMM gündemine taşıdı.

  Kabukcuoğlu, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği Yazılı Soru Önergesinde;  Ülkemizin 50 milyar metreküpü aşan yıllık doğalgaz ihtiyacının, %98 inin ithal edildiğini belirtti. Doğalgaz fiyatının tedarikçi ülkelerle yapılan ikili anlaşmalarla  belirlendiğini ve fiyatların değişiklik gösterdiğinin altını çizerek, tarihi bağlarımız olan Türkmenistan’ın ülkemize ucuz fiyata doğalgaz satmak istese de bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.

  30 Eylül 2018 tarihinde  metreküp birim fiyatı 1.36 TL olan doğalgazın, 30 Eylül 2019’da  yapılan zamlarla  1.82 TL 'ye çıktığını söyleyen Kabukcuoğlu; “  Gizlenen  ve geciktirilen zamlar, seçimlerin geride kalmasıyla halkın sırtına bir bir yüklendi.Doğalgaza, Elektiriğe, Sigaraya %60 ve gıda ürünlerinde %40'a varan, iğneden ipliğe gelen bu zamlarla beli bükülen vatandaş, açıklanan %9'luk enflasyon oranına ise şaşırmış durumdadır.İktidar har vurup harman savurmaya devam ederken, faturasını vatandaşa kesiyor. Son bir yılda yapılan bu zamlarla, vatandaşlarımızdan yeni bir vergi tahsil edilmektedir.” dedi.

 Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu aşağıdaki sorularının yanıtlanmasını istedi:

  1-) Türkiye Doğalgazın bin metreküpünü kaç dolara almaktadır? İddia edildiği gibi dünyada en pahalı doğalgaz alıcısı Türkiye’midir?

  2-) Doğalgaz ithalatçısı ülkelerin tümünde doğalgaz alım fiyatı ucuzlarken, ülkemizin aldığı doğalgaz fiyatı neden artmaktadır? Artışın sebebi, iddia edildiği gibi tedarik anlaşmalarının ülkemizin çıkarını değil tedarikçi ülke çıkarını içeren hükümler içermesi midir?

  3-) Hür ve bağımsız bir ülke olarak istediğimiz ülkelerden en uygun şartlarda doğalgaz alma imkanımız yok mudur? Türkmenistan’ın, Rusya ve İran’a, bin metreküp doğalgazı 35-50 dolara sattığı doğru mudur? Doğru ise Türkmenistan ‘dan ucuz doğal gaz almamamızın sebebi nedir?

  4-) Doğalgazın nihai tüketici satış fiyatının alım fiyatına oranı nedir? Bazı iddialara göre doğalgazın düşük fiyata alındığı ancak aradaki dağıtıcı, taşıyıcı vb. aktörlere yüksek kar oranı verilmesinden dolayı tüketici fiyatlarının katlanarak arttığı doğru mudur?

  5-) Şeffaf, hesap verilebilir, milletine saygının bir göstergesi olarak, kamuoyunun aklında oluşan soru işaretlerini gidermek, Türk Milletine doğalgaz alım, satım ve dağıtım süreçleri hakkında açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

  6-)Ülkemizin, yerli enerji kaynakları kullanılması ve enerji ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü ithalata yönelmeden sağlayacağı  bir planlaması var mıdır?

Editör: TE Bilişim