İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, ülkemize kızamık vaka sayısının 2019 yılında artış göstermesini Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi veren Kabukcuoğlu, Aşılama gibi birinci basamak koruyucu hizmetleri almadan yurdumuza gelen göçmenler kızamığı arttırmaktadır; bu da toplum sağlığı açısından risk oluşturmaktadır.” dedi.

Kabukcuoğlu, Dünya Sağlık Örgütüne göre 50 yılı aşkın süredir güvenli ve etkili bir aşısı olmasına rağmen kızamık vakaları son yıllarda artmış ve 2018'de önlenebilecekken çoğu çocuk ve bebek 140 binden fazla kişi hayatını kaybettiğini söyleyerek, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) 14 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla ilgili bilgi verdi. Kabukcuoğlu, "Covid-19 yaşlı hastalarda ezici bir çoğunlukla daha ciddi olsa da kızamık da dahil olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık, çocukları aşırı derecede hedef aldığı, önemli aşı hizmetlerinin korunması ve devam etmesi gerektiği vurgulanmıştır." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması için sorduğu sorular ise şöyle: “1-) Ülkemizde bir kızamık salgını riski olduğunu düşünüyor musunuz? 2-) 2016 yılında 9 olan kızamık vakasının 2019 yılında binlere ulaşmış olduğu düşünüldüğünde vakaların artışında Bakanlığınızın eksikleri olduğunu düşünüyor musunuz? 3-) Ülkemizde Covid-19 sebebiyle kızamık aşısı kampanyaları ertelenmiş midir? Ertelendiyse gerekli hazırlık ve planlama yapılmış mıdır? 4-) Bakanlığınızın Covid-19 mücadelesi devam ederken toplum sağlığını koruyucu stratejileri var mıdır?

Editör: TE Bilişim