HABER KAYNAĞI: MANŞET GAZETESİ 

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, Esgazete Yayın Koordinatörü ve Manşet Gazetesi Yazarı Şaban Bağcı’nın sorularını yanıtladı.

Başkanım hoş geldin, öncelikle görevin hayırlı olsun, gerçi partinin kuruluşundan beri içindesin, yöneticilik yaptın, görüşlerini açık net söyleyebilen insanlardan birisin, gazeteciyi hiçbir zaman geri çevirmeyenlerdensin, bu konuda teşekkür ediyorum. Atama, istifa, atama bu süreci anlatır mısın? mısınız?

Öncelikle esgazete ailesine bize kamuoyuna düşüncelerimizi aktarma fırsatı verdiği için çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bizi esgazete internet sayfası üzerinden takip eden Eskişehir halkımıza da buradan saygılarımı sunuyorum. Gösterdiğiniz teveccüh cümleleri için de size ayrıca teşekkür ederim. Tabi ki biz basına her zaman açık olmak zorundayız, basın bizim görüşlerimizin halka duyurulmasına çok büyük vesile olduğu için aynı zamanda halkın aydınlanması konusunda da çok büyük bir işlevi yerine getiriyor. Basının özellikle özgür basının olmadığı bir ülkede halkın refah ve mutluluğunun artmayacağının da bilincindeyiz, bu çerçeve içerisinde tabi ki size gönül bağımızın da her zaman için açık olduğunu da ifade edeceğim. Dediğiniz gibi İYİ Parti’nin kuruluşundan itibaren görev aldım. Tepebaşı ilçe başkanlığı görevini üstlendim, bir dönem de seçilmiş ilçe başkanı olarak görev yaptım. 24 Haziran seçimlerinden sonra genel merkezimiz özellikle milletvekili aday adaylığıyla boş olan il teşkilatlarının yerel seçimlerde daha güçlü girmesini sağlamak amacıyla il başkanlarının ve il yönetimlerinin istifasını talep etmişti. Bu istifaya tüm illerimizde olduğu gibi Eskişehir teşkilatımız da cevap verdi ve akabinde il başkanımız atandı tabi atama yapılmış bir il başkanlığı onun oluşturacağı yeni bir yönetim vardı. Ben de genel merkezin daha ilçe teşkilatları ile ilgili istifasını talep eden bir çalışmasının olmadığı noktada il başkanlığının önünü açmak ve kendi oluşturacakları ekiplerle daha uyumlu çalışmalarını sağlayabilmek amacıyla kendi istifamı verdim, birlikte yönetim oluşturduğumuz arkadaşlarımız da benimle aynı düşünce çerçevesinde istifa etmişlerdi. Yerel seçimlere kadar bu istifamızdan sonra parti içerisinde her hangi bir görevde bulunmadık, yerel seçimlerden sonra sayın il başkanımızın istifası nedeni ile Eskişehir İl Başkanlığı görevini genel başkanımız bana tevdi ettiler, biz de yönetim kurulumuzu oluşturduk ve görevimize başladık, umarım kimsenin başını öne eğmez, kimseyi mahcup etmeyiz.

Yeni yönetim kurulunu oluştururken nelere dikkat ettiniz?

Yenilenmek güzel bir şey tabi ama bizim gibi kuruluşundan çok kısa süre geçmiş ve 4’üncü yönetimini oluşturan partilerde dinlenmekten daha güzel olanı bence devamlılığa ve deneyime imkân sağlamak olmalı. Biz yenilenmek yerine az önce söylediğim devamlılık ve deneyime imkân sağlayacak bir anlayışı ön planda tuttuk. Bu çerçeve içerisinde geçmiş il yönetimlerinde görev alan arkadaşlarımızdan, performanslarıyla ön plana çıkmış olan arkadaşlarımızın devamlılığını istedik, onlar da bizi kırmadılar, yönetimlerimizi bu şekilde yaptık. Bu cümleden sakın ola ki yönetimlerimize almadığımız diğer arkadaşların performans olarak geride kaldığı anlaşılmasın, yönetimlerin sayısı sınırlı, dolayısıyla bir takım tercihlerde bulunmanız gerekiyor. Biz objektif kriterler koyarak bir adım diğerinin önünde olan arkadaşlarla devam ettik, yoksa diğer arkadaşlarımızın da görev yaptıkları dönemde İYİ Parti’ye çok büyük katkıları olmuştur. Hepsine de şükran borcumuzu her platformda ifade etmeyi kendimize bir görev sayıyoruz. Tabi bu yeni oluşan yönetimin içerisinde iş yapmaya çok istekli sahada seçim çalışmaları zamanında bulunmuş arkadaşlarımıza öncelik tanıdık, bu bir göstergeydi ve ilk defa kadın kotasının üzerinde bir sayı oluştu yeni yönetimde kadınların temsili açısından çok güzel bir sonuç elde ettik.

Şu anda yönetimde kaç kadın var?

Yeni yönetimimizde 16 bayan arkadaşımız var, böylece kontenjanın üzerine çıkmış olduk.

Yeni il başkanı ve yeni yönetim olarak neler yapmak istiyorsunuz? Projeleriniz var mı? Örgütlenmeyle ilgili değil, onun dışında.

Yeni şeyler yapmayı herkes ister ama yeni şeyler yapabilmek için ilk önce sağlam bir temeliniz olması gerekiyor. Yeni şeyleri yapmak için uygun araçlarınızın olması gerekiyor. Araçlarımızın başında ne var insan kaynağı, güçlü bir mali yapı gibi… Öncelikle eksikliklerimizi gidermemiz ya da bulunduğumuz durumu daha ileriye taşıyacak adımları atmamız lazım. Biz öncelikle bu bağlam içerisinde teşkilatımızı güçlendirmek için mahalle temsilcilerimizi işin içerisine daha fazla katıp, üyelerimizin yönetime katılmasını bu vasıtayla sağlamak istiyoruz birinci odaklanacağımız nokta bu. Yine insan kaynağımızı geliştirmek için her partinin karşı karşıya kaldığı seçim sonrası motivasyonu düşmüş olan üye çevresini partiye kazandırma çalışmaları yapmak istiyoruz. Bu şekilde kaynağımızı zenginleştirirsek o zaman yeni projelerimizi de ortaya koyabiliriz. Yerel yönetimlerin performanslarıyla ilgili bizim çok sorumluluk sahibi olduğumuzu düşünüyoruz. Bizim özellikle yeni dönemde geçmişte Tepebaşı örgütünde başlatmış olduğumuz kentsel sorunların çözüm atölyesi çalışmamızı tekrar canlandırıp bir adım öteye götürüp burada tüm mahallelerimizin güncel ve neredeyse kangren haline gelmiş sorunlarıyla ilgili derinlikli bir kütüphane oluşturup, Eskişehir halkının sorunlarına kısa zaman içerisinde çözüm olabilecek önerilerimizi sunmak istiyoruz.

Başkanım ülke ekonomisine, sıkıntılarımıza gelelim, işsizlik giderek arttı, enflasyon artıyor, pazara bakıyorsun fiyatlar el yakıyor, İYİ Parti’nin bu konudaki bakışını değerlendirir misiniz?

Öncelikle halkımızın işsizlik sorununun çözülmesi lazım, işsizlik sorununun çözülebilmesi için de istihdam yaratılacak alanlara yatırım yapılması lazım. İstihdam alanlarımız sadece inşaatla sınırlı kalmaması lazım fabrikalar kurmamız lazım, bu fabrikaların tabi ki kurulabilmesi için özel sektör dinamiklerinin teşviklerle desteklenerek yatırım yapmanın cazip hale getirilmesi gerekiyor. İçeride siyasal dil, kavgacı üslup, dış sermayenin ülkeden uzaklaşmasına neden oluyor. Öncelikle sakinleşmenin, herkesi kapsayıcı, kavgadan uzak bir dilin hâkim olacağı ortamda ekonominin de kendi düzeni içerisinde daha sağlıklı işleyeceğini düşünüyoruz. Türkiye’deki elde edilen milli gelirin yüzde 90’ını Türkiye’deki nüfusun yüzde 10’luk bir kesimi kullanıyor. Özellikle çalışanlar açısından söylüyorum, çalışanlarının emeklerinin karşılığında aldıkları ücretteki pazarlık masasında ellerini güçlendiren, grev haklarını sürekli bakanlar kurulu kararlarıyla engelleyen bir anlayışın bir an önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü bugün Türkiye’nin neresinde olursa olsun herhangi bir emek kesimi toplu pazarlık masasında sonuç elde edemediğinde grev kararı aldığında milli güvenlik gerekçesiyle grevler erteleniyor. Sendikasızlaştırma politikaları, özel sektörde sendikalara yer verilmemesi ve sendikaları iş yerlerinde oluşturan işçilerin hemen iş yerinde tasfiye edilmesi, işten atılmasıyla ilgili uygulamaların karşısında hükümet iradeli durmadığı sürece bu yolda olağan olarak devam edecek. İYİ Parti iktidarında bu uygulamaların hiç birinin yer olmadığını parti programımızda açıkça ifade ediyoruz.

Biz yerele gelelim, Eskişehir bir tarım kenti. Alpu’da biliyorsunuz ki termik santral olayımız var, maalesef çalışma devam ediyor İYİ Parti’nin bu konudaki bakışı nedir?

Ben iddia ediyorum Eskişehir halkının birlik ve beraberlik içerisinde yapacağı davranışlara hiçbir iktidar karşılıksız kalamaz ve termik santral Eskişehir halkının taleplerine inat inşa edilemez. Termik santral sadece Alpu Ovası’nı ilgilendiren bir konu da değil, yani oradaki üç beş köyümüzü ilgilendiren bir konu da değil. Termik santral konusu Eskişehir’de yaşayan yüz binlerce insanı ilgilendiriyor, dolayısıyla hepimizin talebinin dikkate alınması gerekiyor. Ben bu sorunun üstesinden tekrar seçim öncesinde seçim atmosferine girmeden önce Eskişehir’de bu konuyla ilgili oluşturduğumuz platformlarımızın çok değerli çabalarını hatırlıyorum bu çabaları yine platformlarımızın vasıtasıyla siyaset üstü bir zeminde ele alarak aşabileceğimizi düşünüyorum. Bu noktada da emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum gerçekten inanılmaz bir çaba koydular Eskişehir halkını bu konuda bilinçlendirdiler, konuyu sadece Eskişehir’in değil Türkiye’nin gündemine soktular, yine aynı çabaları göstereceklerine inanıyorum.

Eskişehir’in en önemli sorunlarından biri de trafik bu konuda görüşleriniz önerileriniz varsa söyler misiniz?

Öncelikle çevre yolu merkezi hükümet tarafından gündeme alınıp zaman geçirilmeden yapılması gereken bir yatırım. Bursa’ya gittiğimizde yapılmış çevre yoluyla şehir içi trafiğinin ne kadar rahatladığını hepimiz görüyoruz. Eskişehir içerisinden geçen çevre yolunun genişletilmesi Eskişehir’e hiç bir katkı sağlamadı çünkü araç sayısında herhangi bir düşüş meydana getirmedi. Her gün araç sayısı da artıyor, çevre yolunun yapılması lazım merkezi hükümet tarafından. Kent içinde ise otopark sorunun bir an önce çözüme ulaştırılması lazım devam eden otoparkların lokasyonlarına bakıyorsunuz, sayılarına bakıyorsunuz, sonra Eskişehir nüfusunun artışına, Eskişehir’in trafiğe yeni katılan araç sayısına bakıyorsunuz, önümüzdeki dönemler için bu yapılan yatırımların bu ihtiyacı karşılamasının gerçekten mümkün değil. Büyükşehir Belediyemizin bir an önce yapmış olduğu otopark yatırımlarını katlayarak arttırmasında fayda var hem de lokasyonları da zenginleştirerek.. Eskişehir halkının güncel ihtiyaçları içerisinde yer alan konulardan bir tanesi de tabi ülkemizin sorunu olan işsizlik konusu var, tabi ki işsizlik konusu da merkezi hükümetin Eskişehir’e daha fazla yatırım getirme konusunda atması gerek adımlar var. Eskişehir’de gurur duyduğumuz istatistiklerimiz var, Eskişehir yaşanabilir kentler sıralamasında hep ön sıralarda yer aldı en sonunda da Türkiye’nin en yaşanabilirlik endeksi sıralamasında birinci sıraya yerleşti. Ancak Eskişehir yatırım alma konusunda sürekli geriliyor, markalaşma konusunda geriliyor, ticaret becerisi konusunda geriliyor, bütün bunlar işsizliği yaratıyor. Bu aynı zamanda milli gelirden aldığımız payın, dolayısıyla kişi başına düşen gelirimizin azalmasına neden oluyor. Bu noktada da merkezi hükümetimizin Eskişehir’e öncelik tanıması gerektiğini düşünüyorum.

Başkanım son olarak söylemek istediğiniz bir şey varsa buyurun.

Tabi birçok konuyu böyle bir fırsat bulmuşken anlatmak isteriz Eskişehir halkımıza, ancak yeni seçilmiş bir yönetimiz. Geleceğe yönelik perspektiflerimizi, siyasal anlayışımızı, politikamızı, projelerimizi daha somutlaştırarak anlatabilmek için zaman da ihtiyacımız olacaktır. Ben çok kısa bir süre içerisinde Eskişehir için iyi bir önerim var projemizle önüne çıkacağımızı ve Eskişehir yönetimi konusunda Eskişehir halkının görüşlerini alıp bunu yerel ve genel merkeze ileteceğimizi söylemek istiyorum. Bizi izleyen tüm Eskişehir halkına, özellikle Esgazete’nin değerli takipçilerine teşekkür ediyorum saygılarımı sunuyorum.

Editör: TE Bilişim