İYİ Parti İl Başkanı Av. Mehmet Ektaş, açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Ekim ayı itibarıyla Türkiye’de 4 milyon 5 bin kişinin iş arayan işsiz, 1 milyon 511 bin kişinin iş bulma umudunu yitirmiş işsiz ve 4 milyon 348 bin iş aramayan işsiz bulunduğunu, kısacası en az 9 milyon 859 bin kişinin işsiz olduğunu gördük. Bu rakamlar bize, aileleriyle birlikte hesaplarsak Ülkemizde 39 milyon 436 bin kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenli gelirden mahrum olduğunu ve sosyal yardımlara muhtaç yaşama mahkum edildiğini göstermektedir” diye konuşan Ektaş, “Diğer yandan, işsizlik rakamlarına odaklanırken her seferinde ihmal ettiğimiz ve tartışmadığımız diğer bir istihdam verimiz de kayıt dışı istihdamdır. Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı Ekim 2020 ayı itibarıyla yüzde 31’dir. Yani her 3 çalışanımızdan biri kayıt dışı çalıştırılmaktadır. Kayıt dışı istihdamın ekonomik ve sosyal açıdan birçok olumsuz sonucu, çalışanlarımıza, işverenlerimize ve devletimize büyük zararları bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİNİN NEDENLERİNDEN BİRİ DE KAYIT DIŞI İSTİHDAMDIR

Kayıt dışı istihdamın; emeğin en kolay sömürü aracı, alın teri hırsızlığı, vergi kaçağı, sigorta pirim kaybı, sendika ve toplu sözleşme hakkının gaspı olduğunu belirten Başkan Ektaş, “Gelir dağılımı adaletsizliğini büyüten nedenlerinden biri olan kayıt dışı istihdam, haksız rekabete neden olarak ve piyasa dengesinin bozulmasına zemin hazırlayarak dürüst işverenlerimizi de yıldırmaktadır. Bugün, 50 milyar lirayı açan sosyal güvenlik açığımızın bir nedeni de kayıt dışı istihdamdır” diye konuştu.

KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KİM GÖZ YUMMAKTADIR?

İYİ Parti İl Başkanı Av. Mehmet Ektaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımı suretiyle çapraz denetim yapılması, denetim sisteminin etkinleştirilmesi, kayıt dışına yönelime etki eden istihdam üzerindeki maliyetlerin yeniden değerlendirilmesi, işyerlerinde sendikalaşmanın desteklenmesi gibi yöntemler, kayıt dışı istihdamla mücadelenin önemli araçlarındandır. Ancak, kayıt dışı istihdamla mücadele etmesini beklediğimiz kurumlar, arzu edilen performansı göstermemektedir. Hatta, son dönemlerde özellikle maliyetleri düşürerek ihracatı arttırmak amacıyla kayıt dışı istihdama bilerek göz yumulduğu, denetim ve kontrol mekanizmalarının işletilmediği düşünülmektedir. Ne yazık ki, ülkenin sorunlarını çözmekte muktedir olamayan AK Parti, kayıt dışı istihdamı da engelleyememiştir. Suni gündemlerle ve kısır tartışmalarla milletimizi oyalamaya çalışan iktidar sahiplerinden halkımız,  işsizlikle, yoksullukla, yolsuzla, terörle mücadele etmesini, istihdamı, verimliliği ve üretimi artırmasını, refah seviyesini yükseltmesini beklemektedir. Her türlü gayrete ve rakam oyunlarına rağmen, çuvala sığdıramadıkları istatistikler göstermektedir ki,  ülkemizin milliyetçi ve demokrat bir iktidara, kalkınmacı bir yönetime, milletinin tamamını kucaklayan bir anlayışa ihtiyacı vardır. Sorunları bilen, çözümleri üreten İYİ Parti, milletimiz için hizmete hazırdır.”   

Editör: TE Bilişim