Cumhuriyet Halk Partisi Odunpazarı İlçe Başkanı  Rahmi Çınar, Kaymaz Mahallesi'nde yapım çalışmalarına başlanan siyanür atık havuzu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çınar, "Son günlerde şehrimizde ciddi tartışmalara neden olan en önemli konu, Kaymaz Mahallemizde yapım çalışmalarına başlanan siyanür atık havuzudur. Sizlerin de bildiği gibi Siyanür son derece tehlikeli bir maddedir. Öyle ki 0.2 gram siyanür bir insanı dakikalar içinde öldürebilir. Böylesine zehirli bir madde insandan ne kadar uzak tutulursa o kadar iyidir. Ancak Kaymaz Mahallemizde yerleşim yerine sadece 500-600 metre uzaklıkta yapım çalışmalarına başlanan siyanür atık havuzu hepimizi derinden endişelendirdi ve sağlığımız için bir kez daha harekete geçirdi.

 Bugüne kadar şehrimizin doğasına, halkımızın sağlığına karşı tehdit oluşturabilecek ne varsa, bunlara karşı durduk ve engelledik. Termik santrale karşı koyduğumuz tepki ve hep birlikte kazandığımız zafer buna çok güzel bir örnektir. Eskişehir’de siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının son derece aktif ve örgütlü yapısının yanında toplum da son derece aktif ve duyarlıdır. Toplum daha önceden sağlığını nasıl koruyup zehir projelerini engellediyse bu zehir havuzunu da öyle engelleyecektir.

 Kaymaz mahallemizde bir tane daha zehir havuzu istemiyoruz. Çünkü:

  • Yerleşim yerine sadece 500-600m uzaklıkta. Olası bir kaza ve taşma durumunda bölge halkı için ölümcül  ve telafi edilemez sonuçlar doğurabilir
  • Bölgenin altından geçen fay hattı siyanür havuzunu çok daha tehlikeli kılıyor
  • 0.2 gramı bile insanı öldürebilecek kadar zehirli olan siyanürün, 1 milyon 750 bin metreküplük devasa bir alanda biriktirilmesi bölgenin doğasına büyük bir tehdit olacaktır
  • Kayyum eliyle yönetilen bir şirketin gerekli önlemleri hakkıyla alacağına dair güvenimiz yok

Son ve en önemli madde:

  • Bölge halkı istemiyor….

Tüm bunlarla beraber tekrar belirtmek isteriz ki halkımızın sağlığını, verimli topraklarımızı ve güzel doğamızı korumak için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. Para ve rantı insan sağlığının önüne koyanlara geçmişte olduğu gibi hep beraber ‘’DUR!’’ diyeceğiz."

Editör: TE Bilişim