Söyleşi Şenay Yıldırım

MHP Odunpazarı İlçe Başkanı Mustafa Komar, Odunpazarı bölgesinin iyi yönetilmediğini ve Başkan Kazım Kurt döneminde 7 yıldır geriye gittiğini ifade ederek, “Sayın Kurt topu hep taca atıyor, vatandaşı eğliyor, artık yapacaklarını değil, yaptıklarını anlatması gerekiyor” diye konuştu.

Eskişehir eğitimli, bilinçli kent denir ancak vaka sayılarında bir türlü azalma olmadı, sizce nedeni ne olabilir?

Eskişehir merkezde yaşayan bir şehir, 3,4 yerde yoğunlaşan bir nüfus var, burada metrekareye düşen insan sayısı diğer semtlere göre çok daha fazla, tüm tramvay hatlarının merkezden dağılması, otobüslerin de yine merkezde yoğunlaşması da bu sorunun nedenlerinden biri diye düşünüyorum. Belediyelere bu alamda önemli görevler düşüyor, biraz daha merkezi yerlerin çoğaltılması, yeni ticari alanların oluşturulması lazım ama maalesef son zamanlarda hiç çalışma yapılmıyor. Tramvaylar zaten standart dışı dünyada böyle bir tramvay yok, makas genişliği dar, gezi amaçlı daha küçük tramvayları ulaşımda kullanıyoruz, burada mesafe kuralına nasıl uyabilir vatandaşlar! 115 bin yolcu kapasitesi olduğu söyleniyordu, bunu sosyal mesafe için yarıya indirirlerse tramvayların yetme olanağı yok, bunlar zaten yolcu taşımak için gezi amaçlı üretilen tramvaylar. Burada vatandaşlarımıza da önemli görevler düşüyor ama onların da ihtiyaçları var, kent yoğunluğunu merkezde toplanması bence bu artışta birinci etken…

Başkanlıkta ikinci döneminiz, göreve geldiğiniz ilk günden bu güne MHP’de neler değişti?

Başkanlıkta ikinci dönemim, bir sonraki başkanlık seçimleri 2024 yılının Ağustos ayında yapılacak, biz göreve geldiğimizden itibaren partimizi aldığımız noktadan çok daha ileri bir duruma getirdik, aldığımız oy oranı, belediye kazanmamız ve ittifakımız ile bir vekil çıkarmamız bunu gösteriyor. Vatandaşların bize ilgisi çok yüksek, hiçbir kampanya yapmadan 1000’e yakın insanı Odunpazarı teşkilatımıza üye yaptık. Her gün yeni üye kazandırıyoruz.

MHP olarak esnafla ilgili özel çalışmalarınız var mı?

Esnaf bu şehrin kalbi, onları koruyup kollamak zorundayız. Şehrin kalbi esnaf ile birlikte atıyor. Ramazan ayındaki tüm yardımlarımızda alışverişlerimizi Eskişehirli esnaftan yaptık, ayı zamanda geçtiğimiz bayramda çocukları giydirdik. Bunda da belli yerleri belirledik, burada çocuklar bayram alışverişi yapar gibi kendileri seçti kıyafetlerini, yine bayramda tatlı ikramları, pide dağıtımları yaptık…

Cumhur ittifakı olarak hükümetle paralel şeyler söylüyorsunuz peki salgınla ilgi düşünceniz de aynı mı bu süreç iyi yönetildi mi?

Şu anda Türkiye önlemleri almak bakımından inanın dünyada birinci, bizdeki işlere Avrupa’da gıpta ile bakılıyor, 1 milyon 200 bin ile günlük aşı rekorunu kırdık, aşılanmada 18’li yaşlara indik, böylece normalleşme sürecine de gireceğiz. İttifaka devam edeceğiz, iki genel başkanın istişarelerinden alınan sonuçlara göre hareket edeceğiz.

Gelelim Eskişehir’e Odunpazarı Belediyesi’ni eleştiriyorsunuz, Odunpazarı iyi yönetilmedi mi?

Odunpazarı bölgesi Belediye Başkanı Kazım Kurt döneminde geriye gitti, şimdi pandemiyi bahane edecekler belki ama pandemi 1 yıldır var, Sayın Kurt 7 yıldır başkan. Ödenek az, hükümet para vermiyor diyorlar hükümet, nüfusa oranla verdiği maddi desteği diğer tüm belediyelere olduğu gibi Odunpazarı’na da verdi. Sayın Kazım Kurt seçim öncesi söyledi söyledi ama şimdi bakıyoruz hiç bir şey yok, kreşler, belde evleri, spor kompleksleri dediler hiçbir şey yok. Eskişehir’de çocukların oynayabileceği park alanları yetersiz, her yer bina ancak bu binalar arasında parklar yok, engelli ve engelsiz çocukların bir arada oynayabileceği bir alan yok. Sayın Kurt göreve geldiğinde “Müjdeler olsun Karapınar biz geldik” diyordu, şimdi Karapınar ile ilgili topu TOKİ’ye atıyor, bir çivi çakamıyorlar, Huzur, Erenköy Yenidoğan gibi şehir merkezlerinde insanlar evlerine çivi çakamıyor, ikilem var, TOKİ mi yapacak belediye mi şu anda hiçbir şey yapılmıyor. Belediye meclisinde meclis çoğunluğu kendilerinde neden imar planı çıkarmıyorlar? Sayın Kurt topu hep taca atıyor, vatandaşı eğliyor, artık yapacaklarını değil, yaptıklarını anlatması gerekiyor.

BARLAR SOKAĞI PROJESİNİ VATANDAŞIN LEHİNE ÇEVİRDİK

Adalar’da Başaran, Adalar Sokak, Millet Caddesi, Vadişehir Nilüfer Caddesi, Kayahan Sokak, Büyükdere’de de iki üç caddeden ibaret olan barlar sokağı bölgesine karşı her tür çalışmayı yaptık, referandum yaptık "Vatandaşlar istemiyoruz dedi, biz de yargıya taşıdık ayrı ayrı, bölge idare mahkemesi de yürütmeyi durdurdu ve ret kararı verdi bu işi de vatandaşın lehine çevirdik.

Meclislerde şehir gündeminde çok ülke gündemi tartışılıyor meclisler siyasallaştı diyorsunuz…

Kazım Kurt ülke siyaseti yapmak istiyorsa buyursun meclise dönsün, bu konuları milletvekilleri halletsin, belediye meclisine ülke gündemini taşıyıp gereksiz tartışmalarla topu taca atıyorlar, eskiden bizi engelliyorlar diyorlardı, şimdi çoğunluk da kendilerinde ama iş yapmıyorlar. Bir inşaat ruhsatı çıkarılması, iskan ruhsatı çıkarılması 6 ile 8 ay arası sürüyor. Bu tür işlemler, belediyenin en büyük kazançlarından biridir ama bu işleri bile yürütemiyorlar; eksik kadro veya yetkin olmayan kadrolar yüzünden bu işler yürümüyor. Çünkü; işin ehlini liyakatlı insanları ilgisiz yerlere sürdüler, meclisi siyasallaştırdılar.

“Hükümet ödenekleri kıstı gelen para belli bu dönem bizden yeni bir şey beklenmesin” diyor sayın Kurt…

Her ay nüfusa göre belli bir miktar parayı hükümet veriyor zaten büyük projelerde bakanlıktan geliyor paralar, belediyeler kanununda “nüfus sayısına göre para aktarılır” denir, burada hiç bir siyasi durum yok, ancak belediyenin İller Bankası’na borcu varsa bunu alırlar, belediye olarak ayağını yorganına göre uzatacaksın, Sayın Kurt, hangi büyük projeyi yaptı da hükümet önüne set koydu? Kazım Kurt’un bir tane büyük projesi vardır o da Hamamyolu Projesi’dir onun da nasıl olduğu ortada, 30 milyon lira harcanan proje ortada!

Önümüzdeki yerel seçimlerde ne yapacaksınız?

Biz 2024’te bu seçimi alacağız, geçtiğimiz seçimlerde 6 bin oy farkla kaybettik, ülkede oyunu en çok arttıran ama seçim alamadığımız tek yerdir Odunpazarı, biz 3 belediyeyi de alacağız, Büyükerşen inşallah aday olur, bu saatten sonra bir şey değişmez, Büyükerşen 25 yıldır iktidarda, şehir aynı şehir, bir tane yeni bulvar mı açıldı? Büyük kentsel dönüşümler mi yapıldı, her yeri engelliyor Yılmaz Büyükerşen, şehirde ne var! Ada bazında büyük yerler mi yapıldı, yeni bulvarlar mı açıldı? Hayır 3 katlı binalar yıkılıp yerine yine 3-4 katlı binalar yapılıyor… Kentsel dönüşüm ne oldu, Porsuk’ta suyun üzerinde ulaşım yapılacaktı ne oldu? Sayın Büyükerşen ne dedi geçtiğimiz yıl “Bisiklete binin ben de biniyorum” dedi, peki Eskişehir’de bir tane bisiklet yolu mu var? Parkların etrafına bisiklet yolları yapılsa fena mı olurdu? Doğru dürüst yaya kaldırımlarımız bile yok, ne yeni yolumuz yapıldı ne yeni kaldırımlar….

Türkiye’de içme ve kullanma suyunu en pahalı kullanan şehir Eskişehir, biz 12 litreyi 5 liraya içiyoruz, diğer firmalar 19 litrelik damacanayı hesapladığın zaman aynı fiyata satıyor, biz Kalabak suyuna 4 kişilik bir aile ayda 150 lira öder, çeşmeden akan yıkanma ve temizlikte kullanılan suya da 75 ile 100 lira verse ortalama bir aile suya 250 lira ödüyor, bölgemize bakınca tüm illerde çeşmeden akan su içilebiliyor biz de ise içilmiyor, çeşmelerden Kalabak suyu akacak sözü vardı ne oldu?

Siz pandemide ne yaptınız?

Biz MHP olarak pandemi döneminde vatandaşların sorunlarını dinledik, çözümler ürettik, pandemide ikinci senemize giriyoruz ancak belediyelerimizin hiçbirini sahada görmedik, esnafın yanında görmedik, erzak yardımı yaptılar ama bunu herkes yaptı, belediyeler gerekirse emlak vergisi almayacaktı, kira almayacaktı, kendi olanaklarını kullanarak destek olabilirdi. Vatandaş bunları görüyor, eninde sonunda oy olarak bunlara cezasını verecek. Kadrolarımızı gençleştirdik yerelde iktidar olacağız, sizler de göreceksiniz…

Editör: TE Bilişim