Maarif Vakfı Kanunu Tasarısının tümü üzerine CHP grubu adına konuşan, Parti Meclis Üyesi, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu CHP Grup sözcüsü ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer,  Vakfın nerdeyse tüm Mütevelli Heyetinin mevcut siyasi iktidar tarafından atanacak olmasının vakfın siyasi iktidarın güdümünde hareket edeceğinin en önemli göstergesi olduğuna vurgu yaptı.
 vakıflar etkin olup, adeta MEB’e alternatif kurumlar haline gelmişlerdir. Eğitimin planlanması başta TÜRGEV olmak üzere, İlim Yayma Cemiyeti, ÖNDER, Zehra Vakfı, Ensar ve Birlik vakıflarının güdümüne ve yönlendirmelerine bırakıldığını öne süren Usluer, "Tasarıda vakfın amacının “Yurtdışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak örgün ve yaygın hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurtiçi de dâhil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek, bilimsel araştırmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları yapmaktır" dedi.
 
 Kendi paralel örgütlerini oluşturuyorlar
 
 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ve bu bakanlığın bütçesinden  ayrılan pay ile kurulması planlanan  vakfın merkezi olarak İstanbul olacağını vurgulayan Usluer şunları söyledi:
"“….Milli Eğitim Bakanlığı’nın uygun gördüğü eğitim program ve içeriklerini geliştirmek, üretmek ve yayınlatmak….” Vakfın faaliyetleri arasında bulunacak, “Maarif Vakfı tarafından yurtdışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamaz” ibaresiyle  Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetlerini kısıtlayarak kendi üzerine alacaktır. Engelleyici bir ifade bulunmaktadır. Bu ifade vakfın eğitim kurumu açacağı şehirlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın faaliyet yürütmesini ve kurum açmasını engelleyici niteliktedir.
Maarif Vakfını kurarak, MEB adeta kendi paralel örgütünü yasal zeminde oluşturacak, yetki devrini sağlayacaktır. Anayasamızda 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu ile tüm eğitim öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Tasarının bu haliyle yasallaşması halinde Anayasanın 174 üncü maddesi ile koruma altına alınan 430 sayılı Tevhidi Tedrisat Kanunu da ihlal edilmiş olacaktır
 
Editör: TE Bilişim