Anadolu Gençlik Derneği tarafından Çarşı Cami önünde Keşmir işgali ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Cuma namazı sonrasında bir açıklama yapan Derneğin Üniversite Komisyon Başkanı Zahit Hünerli, Keşmir topraklarının büyük bir kısmının Hindistan’ın işgali altında olduğunu söyledi.

Son günlerde yaşanan sıcak gelişmelerle insani bir krizin kapının eşiğinde olduğunu belirten Hünerli, “

“İşgal altındaki Keşmir’de Müslüman halk için zaten şartlar çok zordu, Hindistan’ın kabul edilemez uygulama ve kararlarıyla Keşmir bir ateş hattı olmak yolunda ilerlemektedir. Keşmir sorunu, II. Dünya Savaşı sonrası İngiltere’nin çekildiği topraklarda bıraktığı üç sorundan biridir: Kıbrıs sorunu, Filistin Sorunu ve Keşmir Sorunu. Kıbrıs sorunu, 1974 Barış Harekatı ile çözülmüştür. Ancak Filistin ve Keşmir sorunları devam etmektedir” dedi.

Hindistan yönetiminin Keşmir halkına karşı kullandığı orantısız şiddete son verilmesini isteyen  Hünerli şunları söyledi:

“Halkın insanî hak talepleri karşısında güvenlik güçlerinin hukuksuz uygulamalarına fırsat vermemelidir.

Hindistan, aynen İsrail gibi Keşmir’deki demografik yapıyı lehine çevirme girişimlerinden vazgeçmelidir.

ABD başta olmak üzere küresel güçler, Keşmir’de meydana gelebilecek çatışma ve gerilimler üzerinden çıkar hesapları yapmayı bırakmalıdır.

Türkiye hükümeti, Keşmir halkının sesine ses olmalı, Keşmir halkıyla dayanışma imkânlarını artırmalı, bölgede çözüme dair daha etkin bir politika izlemelidir.

Keşmir halkının hak ve adalet taleplerinin ve bu yöndeki gösterilerinin Hindistan ya da başka aktörler tarafından terör faaliyeti olarak gösterilmesine engel olunmalıdır.”

Editör: TE Bilişim