TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer dün komisyonun ilk toplantısında yaptığı konuşmasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girişi sonrası kaybolmasına ilişkin Meclis’e ayrıntılı bilgi verilmesini istedi.

Komisyon Başkanı Volkan Bozkır’a yaptığı çağrısında Çakırözer, “Gerçek bir hukuk devletinde, demokrasilerde insanlar bir anda ortadan kaybolmaz. Bir gazetecinin aniden kayboluşu, bunun açıklanamaması demokrasilerde kabul edilemez. Üç hafta geçti, Suudi konsolosluğunda her yer temizlenip boyanmasına rağmen hala dünyayı aydınlatacak bir açıklama yok. Konuya ilişkin Meclis derhal bilgilendirmeli” dedi.

Çakırözer Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddia edilen Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundaki en üst yetkili olan Konsolos Muhammed Uteybi'nin ülkesin dönmesine izin verilmesini de sorgulayarak, “Uteybi bu soruşturmanın kilit isimlerinden biri. Ortada bir sürü iddia var. Onca şüphe ve iddia varken Konsolosun ülkesine dönmesine nasıl izin verildi” dedi. 

MECLİS BİLGİLENDİRİLMELİ, KAMUOYU AYDINLATILMALI                         

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun CHP’li üyesi Çakırözer dün komisyonda yaptığı konuşmada 3 hafta önce Suudi Konsolosluğu’nda kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayına ilişkin Meclis’in bilgilendirilmesini istedi.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolması olayının Türkiye’de yaşayanların can güvenliği açısından kaygı verici olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Gerçek bir hukuk devletinde, demokraside insanlar bir anda ortadan kaybolmaz. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na gittikten sonra haber alınamamıştır. Türkiye topraklarında yabancı devletlerin bu kadar rahat operasyon yapacağı bir ülke haline dönüşmesi kabul edilemez. Ülkemiz ve aslında hepimiz bu olayın aydınlatılması açısından ciddi bir sorumluluk sahibiyiz. Ama üç hafta geçmesine rağmen, konsoloslukta her yer temizlenip boyanmasına rağmen bugüne kadar kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama göremiyoruz. Konuya ilişkin Meclis bilgilendirilmeli, kamuoyu aydınlatılmalıdır” dedi.

PAZARLIK GÖRÜNTÜSÜNDEN KAÇINILMALI

Konuşmasında Viyana Sözleşmesi’ne de değinen Çakırözer, “Başsavcılık soruşturma başlattığı için adli olarak Viyana Sözleşmesinden kaynaklı olarak konsolosluk görevlilerini tanık olarak çağırma, konsolosluk memurlarının gözaltına alınması, başkonsolosun gözaltına alınması, Türkiye’ye gelen 15 kişilik ekibe iddianame hazırlanması seçenekleri mevcuttur. Türkiye’nin bu süreçte adli soruşturmayı şeffaf ve etkin bir şekilde yürütmesi gerekmektedir. İlk olarak batı basınında çıkan ve Türk yetkililere de atfedilen Kaşıkçı’nın konsoloslukta geçirdiği saatlere ilişkin görüntü ve ses kayıtları varsa bunlar bir an önce kamuoyuna açıklanmalıdır. Elimizdeki somut delilleri saklayarak, Suudi Arabistan ile pazarlık yapma görüntüsü verilmesinden kaçınılması gerekir” diye konuştu.

KONSOLOS’UN ÇIKIŞINA NASIL İZİN VERİLDİ?

Çakırözer ülkesine dönen Suudi Arabistan Konsolosu Muhammed Uteybi’yi de gündeme getirerek, “Salı günü konutunda arama yapılacağı haberini alır almaz ilk uçakla Suudi Arabistan’a kaçan Başkonsolos Muhammet el Uteybi’ye nasıl izin verildi?  Uteybi bu soruşturmanın kilit isimlerinden biri. Ortada bir sürü iddia var. Elde edilen ses kayıtlarından birinin başkonsolosa ait olduğu söyleniyor. Suudi Arabistan’a kaçan başkonsolosla birlikte aynı zamanda çok önemli bir delil de kaçmış oldu” dedi.

Editör: TE Bilişim