Emek Partisi Eskişehir İl Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Akgün, “İşsizlik Fonu”nu hükümetin, kuruluşundan beri “yağma hasanın böreği” olarak kullandığını öne sürdü.

 Hükümetin bu fondan doğrudan Hazineye piyasanın üçte biri düzeyinde bir faizle para aktardığını ifade eden Akgün, “Bazen patronlara teşvikin kaynağı olarak kullanıyor. Hükümetin GAP’a bile bu fondan 5 milyar lira TL aktardığını bizzat hükümet açıklamıştı.

‘İşsizlik yardımı’ söz konusu olduğunda çok cimri davranan hükümetin, patronların fondan yemlenmesi söz konusu olduğunda her vesileyle fonu tırtıklamayı bir alışkanlık haline getirmiş olması artık herkes tarafından biliniyor. Dahası fonun milyarlarca lirasının nereye harcandığının bilinmediği Sayıştay raporlarına kadar geçmiş durumda. Ama bunu da kimse umursamıyor” dedi.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki harcamaları denetleme sorumluluğuna sendikalara düştüğünü belirten Emek Partisi Eskişehir İl Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Akgün şunları söyledi:

“Evet, fonun kuruluş yasası belki sendikalara bir denetim yetkisi vermiyor ama işçi sınıfının haklarına az çok saygı duyulan rejimlerde işçilerin birikimlerinden oluşan bir kaynağın denetlenmesi, hatta kullanılmasında en önemli söz işçilerin örgütlenme merkezleri olan sendikalardadır. Çünkü böyle bir fonda biriken her kuruş, ‘patronun prim payı’ ya da ‘hükümetin payı’ olarak ifade edilen bölümü de dâhil tamamı işçinin alın teri, hatta kanıdır!

Bu yüzden de şu anda işçilerin az çok örgütlü oldukları ve işçilerin gözünde de meşruiyeti olan kurumlar olarak sendikaların fonun doğal denetçileri olması kadar akla uygun bir şey yoktur.

İşçiler bugün, ‘Krizin yükünü biz ödemeyeceğiz’ diyorlarsa İşsizlik Fonu ve benzeri birikimlerini de krize kurban etmemelidir. “

Editör: TE Bilişim