Esgazete: Özel haber 

Ramazan Çaylak

Ak Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, Afet Riskli Alan Mağdurları Derneği’ni ziyart ederek taleplerini dinledi. Ünlü Büyükşehir Belediyesini eleştirerek “Madem yapamayacaklar bu işi bıraksınlar, ‘Biz bu işten vazgeçtik, yapamayacağız bu işi’ desinler insanlar hiç değilse rahatlasın.”

Afet Riskli Alan Mağdurları Dernek Başkanı Mustafa Ergin dernek faaliyetleri hakkında bilgiler aktardıktan sonra taleplerini şöyle dile getirdi: “Bizim bu konu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı projenin ya da bölgenin jeolojik yapının, bu bölgedeki yapıların kötü yapılaşma şeklinde biçimlendirilmesi konularını aştık. Bunları tartışmanın artık pek anlamı yok. Bundan sonra önümüze bakmamız gerekiyor, bunu yaparken de özellikle bölgede yaşayan halkın mağduriyetini önlemek gerekiyor. Bizim burada ki en önemli amacımız, mülk sahiplerini ilk etapta haklarının korunması. Neden bu konuma geldik? Türkiye’de konuyla ilgili uygulama yapılan diğer illeri gördüğümüz zaman bu alanlarda yaşayanların ciddi anlamda mağduriyetler yaşadığını biliyoruz. Hatta Çevre Şehircilik Bakanımız,  Fikirtepe’de konudan rahatsız olduğunu açık açık basında dile getirmiştir. Bizde bu sorunları yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle de, belirli bir aşamaya gelinmiş, ortada bir proje var, yapılması gereken bir iş var. Eğer bu proje yapılacaksa burada ki insanları mağdur etmeden mülkiyet haklarını koruyarak yapılmalı. Bizim kültürümüz gereği, inancımız gereği mekân kutsaldır. Mülkiyet hakkı kutsaldır. Bu nedenle sizlerin bize bu konuda yardımcı olmanızı istiyoruz. Yapılacaksa yapılsın, mülkiyet hakları bire bir verilsin. İnşaat aşamasında kira yardımı, taşınma parası gibi veya altyapı masrafları gibi birçok konularında dikkate alınarak yapılmasını istiyoruz. Burada yaşayan insanlarımızın %80’ni emekli nüfustan oluşuyor. 60- 70 yaşından sonra bir insanı evinden barkından koparıp birkaç yıl sonra geri getirmek mağduriyetleri insanların yaşamaması gerekir. Bizim sizden istediğimiz taleplerimizi dile getirmeniz.”

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ise 8 mahalleyi kapsayan büyük bir alan olduğunu hatırlatarak, “Küçük bir yerden bahsetmiyoruz. İlan edilmesinden sonra burada yaşayan insanlarımızda bir sıkıntı ve rahatsızlık var. Siz dönüşüm yapılırken yaşanan sıkıntılardan bahsettiniz ama bu iş daha başlamadan bile bir mağduriyet gerçekleşti. İnsanlar tedirgin vaziyette ve hiçbir işlem yapılamıyor. Tapularında şerh var hiçbir işlem yapamıyorlar. Aslında ben Büyükşehir Belediyesi’nin bu işi yapabileceğine inanmıyorum. Büyükşehir Belediyesi bu işi bugünden itibaren rafa kaldırmıştır. Rafta beklemekte, yani yapılan o maket vesaire bununla ilgili çözüm üretmek için yapılmamıştır. Sadece yasak savmak için gerçekleştirilmiştir. Sadece  Çevre Bakanlığından o gün ilan edilen o alanla ilgili 2,5 Milyon TL para var. Bu 2,5 Milyon TL ile proje yapıldı, başka işlere harcandı. Bu sadece o para alınabilmesi için ilan edilen durumdu. Burada bir dönüşüm vesaire gerçekleştiremeyecekler, yapamayacaklar bunu. Ama yapamaz derken de, burada ki insanların tedirginliği rahatsızlığı beni hakikaten üzüyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesine yüklenen Ünlü şunları söyledi: “Bundan sorumluluk sahipleri de rahatsız olması gerekiyor. Ama maalesef böyle bir rahatsızlık yok. Bunu bir an önce hayata geçirecekler, hayata geçirirken de burada yaşayan insanlarla diyalog içinde olmaları gerekiyor. İnsanlarla bire bir görüşüp konuşup, onların fikirleri ile diyalogla ve onların söyleyeceği önerileri ile bir proje ortaya koyması ve yürütmesi lazım. Bu yapılmıyor ve yapılmayacakta. Madem yapamayacaklar bu işi bıraksınlar, ‘Biz bu işten vazgeçtik, yapamayacağız bu işi’ desinler insanlar hiç değilse rahatlasın. Önüne baksın, başka bir dönemde başka insanlar bunu yapacaktır mutlaka. O nedenle ben net bir çözümü bu işin çıksınlar diyorum. İnsanları üzmeye, yormaya ve sıkıntıya sokmaya devam ediyorlar. Bu 8 mahalle ilgili durum beni rahatsız ediyor. Üzerinde duruyorum ve bununla ilgili de çalışıyoruz da yolda Ali Arabacı ile karşılaştığımızda yeni bir gelişme olduğunu söylediğinde ben derneği ziyaret edip öğrenmek istedim. Burada sizlerden ortak bir görüş alacağız bununla ilgili ne yapılması gerekiyorsa ben elimden geldiğince yapacağız. Bu projelerin gerçekleştirilebilmesi için hükümetle belediyenin aynı konseptte olan bir yapıya ihtiyacı var. Bu iş bu şekilde yürüyebilir, yoksa ancak afet riskli alan bölgesi diyerek iş yürümez.”  

Editör: TE Bilişim