Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Danişment Köyü çevresinde farklı tarlalardaki domates hasatında çalışan tarım işçilerini ve üreticilerini ziyaret etti. Tarladan domates toplayan Günay daha sonra işçiler ve üreticiler ile sohbet etti, sorunlarını ve önerilerini dinledi.

 İşçiler ile sohbeti sırasında açıklamalarda bulunan Günay, ‘’Tarımsal kalkınmanın ülkemiz için önemini her fırsatta vurguluyoruz. Bu kapsamda hükümetimiz birçok yeni destek ve teşvik açıkladı. Bu destekleri biz de yakından takip ediyor, Eskişehir’imizi bu desteklerden en üst düzeyde yararlandırmak için girişimlerde bulunuyoruz. Tarımsal üretimde verimin artması, üreticimizin maliyetlerini düşürmek ve onların emeklerinin karşılığını en iyi şekilde almalarını sağlamak en büyük arzumuz. Biliyoruz ki ‘’Milli Tarım’’ geleceğimizdir. Arzu edilen noktaya mutlu ve refah düzeyi artmış üreticiler ve işçiler ile ulaşabiliriz.  Sizleri ziyaret etmeye, üretimi yerinde görmeye ve sizden aldığımız geri dönüşleri, taleplerinizi ve önerilerinizi Ankara’da dile getirmeye devam edeceğim’’ şeklinde konuştu.

 Üreticiler domates üretimi ve satışı alanlarında talep ve önerilerini dile getirirken, domateste üretim fazlasının sorun teşkil ettiğini, kontrollü üretim yapılırsa mağduriyetin giderileceğini söylediler. Domates üretiminde bu yıl en az hastalığın yaşandığı dönem olduğunu öğrendiğini belirten Günay şunları söyledi:

“ Bu nedenle hasat gayet iyi.  Ancak üreticilerimiz planlı üretim olmadığı için ve her üreticinin ÇKS sistemine kayıtlı olmadığını belirtti. Doğal olarak bu arz fazlalığı yaratıyor ve üreticiye düşük fiyat olarak yansıyor. Domateste planlı üretime geçmemiz ve ihracat pazarlarını çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bu da uluslararası standartlarda üretim sürecini gerekli kılıyor. Çiftçimizi bu konularda bilinçlendirmeli, eğitmeli ve sonra da ihracata yönlendirmemiz gerekli.’’   Günay aynı zamanda üretim zinciri içinde olan aracılarla da konuştu ve onların görüşlerini aldı. Aracıların tarladan doğru pazara götürdüklerini ancak hale götürme durumunda araya başka aracıların da girdiğini ve fiyatların yükseldiğini belirttiler.

Editör: TE Bilişim