Saadet Partisi Tepebaşı İlçe yöneticileri ve partililer Hamamyolu'nda 'Çare var' yazılı kağıt poşetler ile basın toplantısı yaparak ücretli poşet uygulamasına tepki gösterdiler,

SP Tepebaşı İlçe Başkanlığı adına konuşma yapan Sercan Gözegir, alış veriş poşetleri için firmalara 25 Kuruş ödediğimizi hatırlatarak, " Tabi 25 Kuruş’un 10 Kuruş’u mağazalara kalırken, 15 Kuruş’u Devlet’e aktarılacak. Yani, nur topu gibi bir 'Poşet Vergisi' hayatımıza girdi. Bu uygulama son derece yanlış bir uygulamadır. Vatandaşımız da esnafımız da ağır vergi yükü altında ezilirken, vergi niteliğinde, poşetten ücret alınması çok büyük bir haksızlıktır" dedi.

Poşetlerden para alınmasını AB'nin istediğini, ücretli poşetin mucitlerinin bu uygulamayı AB’nin “en önemli kazanımlarından biri” olarak gördüğünü ifade eden Gözegir, "Ücretli poşetin mucitlerinin, önümüzdeki yerel seçim atmosferi iyice kızıştığında, kendisine üye olmak için poşetlerden ücret aldığı AB hakkında söylediklerini işiteceğiz. Ülkemizi parçalamak için, Hükümetimizi yıkmak için nasıl haince çalıştıkları gerçeğini bizden daha iyi anlatacaklar. Bu düşmanlara karşı Devletimizin bekası için oy isteyecekler. Seçimlerden 3 – 4 ay sonra ise AB, ABD, Çin, İsrail ve diğer emperyal devletlerle ilişkileri geliştirmek için çalışmalara başlayacaklar. Bunları yaşadık yaşamaya devam edeceğiz. İnşallah, 2019 yılı, başta AB masalı olmak üzere diğer tüm masallardan uyandığımız yıl olsun" diye konuştu.

Her zorlukta devletimizin yanında olan bu millette reva görülen ücretli poşet uygulaması kendilerini rahatsız ettiğini ifade eden Gözegir şunları söyledi:

"Ama bu uygulamanın mimarları ve onların destekçileri hiç rahatsız değil. Çok memnunlar. Ne kadar güzel bir uygulama olduğuna dair pek çok güzelleme yapıyorlar. Ücretli poşet uygulamasını eleştiren ve protesto edenlere çok sert tepki gösterip, poşetlerden ücret alınmasını hararetle savunuyorlar. Neymiş? Efendim, gelişmiş ülkelerde de yasakmış, israfın önüne geçilecekmiş, plastik insan sağlığına zararlıymış, çevre kirliliği azalacakmış, doğa korunacakmış, Devletimize gelir olacakmış, poşetin değil bunu eleştirenlerin değeri 25 Kuruş’muş. Elbette bu uygulamanın pozitif katkıları olacaktır.

Ama sizlere soruyorum Gelişmiş ülkelerde vatandaşları lehine pek çok güzel uygulama varken, neden poşet uygulaması alınıyor? Bu gelişmiş ülkeler eğitim, kültür, hukuk, sanayi ve diğer alanlardaki başarıları plastiği az kullanarak mı elde ettiler? Poşetten ücret alınca mı gelişti bu ülkeler? Sağlığımızı tehdit eden GDO, NBŞ gibi gıda maddeleri neden yasaklanmıyor? Kullanımı her geçen gün artan uyuşturucu belası insan sağlığına zarar vermiyor mu? Kamu da ve özel hayatımızda tüm israflar sona erdi de bir tek poşet mi kaldı? İsrafı engellemek için poşetten mi başlayacaksanız? Özellikle poşet biriktiren, aldığı poşetleri fazlası ile değerlendiren Milletimizi poşetle mi tasarrufa teşvik edeceksiniz? Milletimiz poşetlerini geri dönüşümlere atıyorken veya çöp poşeti gibi kullanıyorken nasıl bir çevre kirliliği oluyor? Siz, alış verişini yaptıktan sonra poşetlerini sokağa atan kaç kişi gördünüz? Çöp kutusu kullanmayan insanların para verdikleri poşetleri çöp kutusuna veya geri dönüşüme atacağını mı sanıyorsunuz?

Ayrıca merak ediyor ve soruyoruz. Madem çevreyi bu kadar düşünüyorsunuz da, neden zararları herkesçe malum kömürlü termik santral kurmak istiyorsunuz? Kömürlü termik santralin verdiği zarar, poşetlerin verdiği zarardan daha mı az? Öte yandan, çevreyi korumak sadece plastik kullanımı azaltmakla mı oluyor? Başka zararlı maddelerin kullanımı devam ediyor. Bunların da para ile satılmasını mı sağlayacaksınız? Böylece, sağlığımıza, çevremize ve doğamıza zararlı nesneler meşrulaşmış olmaz mı? Ağaçlar kesiliyor, elbette yerlerine belki daha fazlası dikiliyor. Ancak bilinçsizce ağaç dikilmesi doğaya zarar vermiyor mu? Maalesef amaç üzüm yemek değildir.

Poşetlerden ücret alınması bir 'oldu, bittiye' getirilemez. Bunu sineye çekemeyiz. Mesele 25 Kuruş değildir. Kimse meseleyi 25 Kuruş’a endeksleyip, bu yanlışa ortak olmasın. Mesele Milletimize verilen değerdir. Plastik kullanımının azalmasını, insanlarımızın sağlıklı olmasını, israfın önlenmesini, çevre temizliğini, doğanın korunmasını ve Devletimizin gelir elde etmesini hepimiz çok istiyoruz. Ama bunun maliyetini, Vatandaşımızın sırtına yüklenmesini kabul edemiyoruz.

Eğer mesele israfı önlemekse, evvela Devletin her kademesindeki yöneticilerin israfı önlenmelidir. Her gün çöpe gide giden ekmeklerin israfını önlemekle işe başlanmalıdır. Eğer mesele çevre kirliliğini önlemekse, çözüm alış veriş yapandan 25 Kuruş almak değil, belki de poşetini getirene 25 Kuruş vermektir. Esnaflarımıza destek verip, plastik poşet yerine kese kağıdı veya kağıt çantalar dağıttırmaktır. Eğer mesele gelir elde etmekse, çözüm tüketim ekonomisini terk edip bir an evvel üretim ekonomisine geçmektir. Vatandaşımızın, sanayicinin, esnafın üzerindeki vergi yükünü azaltarak tahsil edilebilirliği sağlamaktır. Yani amacınız gayeniz ne olursa olsun, poşetten ücret alarak bu amaca ulaşamazsınız. Sadece her şart ve koşulda Devletim diyen bu Millete haksızlık etmiş olursunuz. Gelin bu yanlıştan bir an evvel dönün. Zira bu yanlışın savunulacak bir tarafı olmadığı gibi bu yanlışta ısrar etmenin de bir anlamı yoktur."

Basın toplantısından sonra SP’liler vatandaşa kağıt poşet dağıttılar.                                                                    

Editör: TE Bilişim