Geçtiğimiz günlerde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un belediye çalışmalarını değerlendirdiği toplantısının ardından, AK Parti İlçe Başkanı Ali Acar, basın açıklaması yaparak, “Maalesef üzülerek belirtmeliyim ki Odunpazarı Belediye Başkanı bu sene de sınıfta kalmıştır” dedi.  Acar, belediye faaliyet raporları ve denetim kurulu raporları okunup değerlendirildiği Odunpazarı Belediye Meclis Toplantısı’nda ortaya çıkan verilerin belediyenin pek çok kalemde usulsüz işler yaptığını gösterdiğini öne sürdü, bu konularda ellerinde somut kanıtlar olduğunu ifade eden Acar, “Odunpazarı Belediyesi’nden hukuki yollarla da hesap soracağız” dedi.

DEVLETTEN 145 MİLYON TL KAYNAK GELDİ

Son meclis toplantısında açıklanan rakamlara ilişkin konuşan AK Partili Acar, “Yapılan bilanço analizi sonucunda, kısa vadede ödenmesi gereken borcun toplam gelirin yüzde 76’sını oluşturduğu, gelirlerin toplam gider ve yükümlülükleri karşılama oranının yüzde 58’de kaldığı, giderleri ve yükümlülükleri karşılamada sıkıntı yaşayacağı ve belediyenin ciddi nakit sıkıntısı içinde olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durumda borçların bir kısmı ötelenecek,  vaat edilen projeler yapılamayacaktır” diye konuştu. Acar, belediyenin 2014 ile 2020 yılı arasındaki gelir gider durumunu şöyle özetledi: “Bu tarihler arasında, görev yaptığınız dönem arası belediyenin toplam gelirlerinin 1milyar 251 milyon 90 bin TL olarak gerçekleştiği ve; gelirlerin yüzde 29,13 ile, 364,7 milyon TL’sinin alınan vergilerden, yüzde 59,60 ile, 746,2 milyon TL’sinin devlet payı ve diğer paylardan, yine bu dönemde belediyeye ait 73,8 milyon TL tutarında gayrimenkul satıldığı görülmüştür. Kaldı ki 2020 yılında devletten 145 milyon TL kaynak gelecek diye tahminde bulunulmuş pandemiye rağmen 128 milyon TL kaynak geldiği, gerçekleşme oranının yüzde 88 olduğu, kurumun devletten istenen pay gelmiyor eleştirisinin doğru olmadığı net görülmüştür. 01.01.2014 ile 31.12.2020 tarihleri arasında görev yaptığınız dönem arası belediyenin toplam giderlerinin 1 milyar 353 milyon 18 bin TL olarak gerçekleştiği ve; giderlerin yüzde 53,49 ile, 723,73 milyon TL’sinin mal ve hizmet alım giderleri olduğu görülmüştür.”

RAPORLAR GÖSTERİYOR

AK Partili Acar, CHP’li denetim kurulu üyelerinin de imzalarının bulunduğu tüm denetim raporlarında; şunların görüldüğünü aktardı: İç kontrol ve ön mali kontrollerdeki ödeme evraklarında eksikler olduğu, bütçe emanetlerine alınan tutarların kayıt sırasına göre ödenmediği, avans kapama işlemlerinde yönetmelik hükümlerine uyulmadığı, doğrudan temin usulünün temel alım usulü haline geldiği, ihaleye çıkarılan işler ile ilgili olarak yaklaşık maliyetlerin idare tarafından doğru hesaplanmadığı, ihalelerde rekabet şartlarının oluşturulmadığı, doğrudan temin yönteminde teklif alınan firmaların hep aynı firmalar olduğu hususları eleştirilmesine rağmen,  bu eleştirileri kale almayarak aynı usulle devam etmenizi doğrudan temin sınırının altında kalmak için işlerinin parçalanmasını, alımlara teklif veren firmaların neden hep aynı firmalar olduğunu, amaç ve konuları bakımından ilgisiz firmalardan neden alım yapıldığını, Eskişehir esnafını bir kenara bırakıp, diğer illerden alım yapmanızın gerekçelerini meclise açıklamanız gerekmektedir.

Özellikle tüm giderlerin yüzde 54’ünü oluşturan, mal ve hizmet alımları konusunda çok titiz davranılarak, ön mali kontrolün mutlaka etkin hale getirilmesi gerektiğini belirten Acar, bu konuda belediyenin durumunu şöyle açıkladı: “2020 yılında 131,5 milyon TL olan mal ve hizmet alım giderlerinin, 99,3 milyon TL’sinin hizmet alımı olması kendi işimizi kendimiz yapar hale geldik söyleminizin doğru olmadığını göstermektedir. 2020 yılında Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce kullanılan 29,5 milyon TL kaynağın 15,6 milyon TL’sinin hizmet alımı olması kendi işinizi kendinizin yapamadığının güzel bir örneğidir. 7 yıllık süre içerisinde sadece 724 milyon TL’lik mal ve hizmet alımı yapan belediyenin, alımlarda çok daha titiz davranarak kontrol mekanizmasını mutlaka kurması gerekmektedir.”

ÖZEL KALEM VE BASIN YAYINA 97 MİLYON!

Kazım Kurt’un görev yaptığı tüm dönemler boyunca özel kalem,  basın yayın, kültür müdürlüklerince 97 milyon TL kaynak kullanıldığına dikkat çeken Acar, “Harcamaların büyük kısmının özellikle reklam, hediye, yeme içme ile otel harcamalarından oluştuğu anlaşılmıştır. Sayın Başkan, belediyede para yok deyip bir kaldırım tadilatını, temizlik işlerini dahi ötelerken özel kalem marifeti ile kıt kaynakları bu kadar savurgan ve komikçe kullanmak doğru değildir. Belediyeye ait sattığınız mülk bedeli 74 milyon TL burada harcanan para 97 milyon TL başka söze gerek var mı? Bu kaynakların sadece yüzde 20’sini tasarruf etseydiniz 20 milyon TL ile bugün son derece güzel bir hizmet binasına yada yüzlerce iş makinesine, kamyona sahip olurduk. Pandemi sürecinde halka 520 bin TL dezenfektan maske kolonya yardımı yaparken, led ekran ve bilboarda 3,3 milyon TL kaynak kullanmanız önceliğinizin halk değil reklam olduğunu ortaya koymuştur. 7 yıllık süre içinde bırakın borcu azaltmayı ciddi bir yatırım yapmadan borç miktarını 3 katına nasıl çıkarttınız?

KURT: “KİMSE BENDEN YATIRIM BEKLEMESİN”

Odunpazarı Belediye Kazım Kurt’a “2019 -2020 yılında buna 2021 de dahil edebiliriz ‘Kimse benden hizmet yatırım beklemesin maaşları ödediğime şükredin’ deme noktasına nasıl geldiniz” diye soran Acar, sorularını şöyle sürdürdü: “2020 yatırım programınız da yer alıp 66,5 Milyon TL maliyet öngördüğünüz 33 projeden hangisini gerçekleştirdiniz? Hangi kapalı pazaryeri ve kültür merkezini yaptınız? Hangi galeri ve sanat merkezi açtınız? Hangi tam teşekküllü yaşlı bakım merkezini yaptınız? Hangi polikliniği, hangi kreş ve oyun evini, hangi cem evini, hangi el sanatları lisesini, hangi olimpik yüzme havuzunu, hangi spor kompleksini, hangi güneş enerjisi santralini 150.380 metrekare alanda hangi parkları, hangi halı sahaları, kentsel sit alanlarında hangi sokağın iyileştirilmesi işini yaptınız? 4 kalemde saydığınız kamulaştırmada geldiğiniz nokta nedir? Doğal yaşam park piknik alanı ve kır düğün salonu projeniz ne durumdadır?” Bu soruların cevabını Odunpazarı halkının merak ettiğini ve kendisinden cevap ve icraat beklediğini belirten Acar, “Şikâyet makamı değil, çözüm ve icraat makamı olduğunuzu umarak cevap vermenizi beklemekteyiz” diye konuştu.

İÇKİLİ YERER BÖLGESİ

İçkili yerler bölgesi konusunda yaşananları da hatırlatan Acar, şöyle konuştu: “Hemşerilerimiz ve STK’larla istişare edilmeden toplum menfaati, kamu yararı,genel asayiş ve güvenlik konularında değerlendirme yapmadan birkaç kişinin talebi ile bir anlamda keyfi uygulamaya neden olacak şekilde düzenleme yapıp, oldu bittiye getirircesine mecliste karar alarak içkili yerler bölgesinin ilan etmesine karşı belediye meclis üyelerimiz adına tarafımızca açılan Eskişehir 2. İdare mahkemesi 2020-857 esas sayılı davada bu hukuksuz uygulamaya yargı tarafından dur denilmiştir. Bundan sonra söz yargıda olup bu haksız uygulamanın sona ereceğini ümit ediyoruz.”

MAZERET DEĞİL HİZMET ÜRETİN!

Hamamyolu Parkı’nda son zamanlarda meydana gelen aşırı koku ve kirlilik neticesinde farelerin burada cirit attığını ifade eden Acar, “Buranın toplum sağlığını tehdit eden bir park haline gelmesi çok üzücü bir durumdur. Umarız en kısa zamanda gerekli tedbirler alınarak orada yaşayan esnaflarımızın ve Odunpazarlı hemşerilerimizin mağduriyetlerine son verilir.Ayrıca Hicri Sezen Parkı’nın tamamen doğallıktan uzak betonlaşmış görüntüsü de Odunpazarı bölgemize yakışmamaktadır. Tamamen yapay bir görüntü oluşturan doğa ile uygun bir görüntü oluşturmayan bu parkın çok güzel bir proje gibi gösterilmesini de anlamış değiliz” şeklinde konuştu. Başkan Kurt’tan mazeret değil hizmet üretmesini isteyen Acar, “Verdiği hiçbir sözü tutamayan bir Belediye Başkanı olarak Odunpazarı’nın tarihine geçecek olan Sn. Kurt’a sesleniyorum. Ne sözünüzde durmayı ne hizmet etmeyi ne de hemşehrilerimizin gönüllerini yapmayı beceremediniz… Artık mazeret değil hizmet üretin!” dedi.

Editör: TE Bilişim