CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, Millet Bahçesi, siyasi partilerle hizmet konusunda ‘ortak akıl’, Eskişehir’in suyunun ele alındığı bir basın toplantısı düzenledi.

Adar, kentin yönetiminde olan insanların veya siyasi partilerin kendi aralarında işbirliği yaparak kente yaşayan insanların mutluluğu için hizmet yapmak konusunda işbirliği yapmaları gerekliliğini vurguladı.

AKP İl Başkanı Zihni Çalışkan’ın Millet Bahçesi  sözleri ile yine gündeme gelen Millet Bahçesi olayına değinen CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, hükümet tarafından Millet Bahçesi yapılmak söz konusu olduğunu vurgulayarak, “31 Mart seçim öncesi alanın çevresi çekildi, fotoğraflar asıldı. Millet bahçelerinin ihalesi nasıl yapıldığı tartışılıyor.

Sosyal demokrat belediyelerin temelinde öncelikle planlaması vardır. Doğru planlaması yaptıysan ne maliyet yönetiminden ne de işin yapımı yönünden sıkıntı yaşamazsınız. Vatandaşlara ne vaat ettiysen ne fotoğrafları ne koyduysan insanlarda iş ittiğinde o fotoğraflarda ne olup olmadığını denetleyebilirler” dedi.

Plan notları geçersiz

Bir kentin planlamasında önce 25 bin ölçekle planı yapıldığını, sonra 5 binlik en sonunda da 1/1000 planlar yapıldığını hatırlatan CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, “ Millet bahçesinde bu yok. Sadece plan notuna belli maddeler konulması istenmiş. 8 madden ibaret. 3 tanesi çok önemli.

Nasıl ne yapılacağı belli değil, yapılanı kabul edeceksiniz.

İskan almaksızın kat mülkiyetini geçirmek. Yani yasaları bir kenara bırakıyorsunuz, teknik yönetmelikleri bırakıyorsunuz ben böyle yaptım böyle geçsin diyorsunuz. Böyle bir şey olur mu? Böyle bir şeyin olmayacağını vatandaş da bilir. Bu plan notları Ne Eskişehir Büyükşehir'de kabul edildi ne de Tarihi Koruma Varlıkları Kurulu'da kabul etmedi.  Plan notu olarak getirilip yerleştirilmek istenen plan geçersiz. Gerçek anlamda bir şey yapmak istiyorsan, o bölgedeki Büyükşehir ve ilgili ilçe belediye ile ortak akıl planlama yapılacak olursa kentin bütünselliği içinde anlamlı bir vaziyet olur” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi’nin bir çok önerisinin de değerlendirilmediğini vurgulayan Adar Hızlı Tren’in yerin altına alınması konusundaki yaşananları anlattı:

Ortak akılla hareket edilmeli

“Yüksek Hızlı tren Eskişehir'in girişinden çıkışına kadar yeraltından alınması Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmişti.  Büyükşehir’in bir önerisi vardı;  Hasan bey çiftliğinden girsin Sazova’dan çıksın. Doğu batı istikametinde trafiğinde bir rahatlama olsun hedefiydi.

Yerin altına alında ama bildiğiniz gibi çok kısa bir mesafede yerin altına alındı. Yıllarca bu yolun üzerinin yapılması yıllarca bekletildi. Kent yöneticilerinin tamamen dışında istemediği bir şekilde yapılaşmaya gidildi. Binlerce ton beton döküldü. Bugün hiçbir işe yaramadı. Halbuki ortak akıl ile hareket edilseydi, kentin faydasına yapılmış olsaydı güzel işler çıkacaktı, kentin yaşamına ve halkın yaşamına katkıda bulunacaktı.

Zaman sana söylüyorlar, 'hiç bir projeyi engellemeyeceğiz, hükümetten gelecek desteği de kent yararına kullanacağız' diyorlar. Bu ne perhiz ne lahana turşusu.

2014-2019 yılları arasında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AKP'li belediye meclis üyelerinin çoğunluğu olduğu için bir çok hizmet gerçekleştirilemedi.

Yine sık sık ‘Belediyeler har vurup harman savuruyorlar, bütçe delik deşik olmuş borç çok fazla, belediyeler doğru yönetilmiyorlar’ diyorlar.  Doğru yönetildiği ortada.  Çünkü 31 Mart seçimlerinde siyasette en önemli unsur halktır. Halk yeniden CHP'li belediyeleri göreve getirmiştir. Yıl 2012 Aralık ayı meclis toplantısında bütçeye konulmuş olan 40 otobüse Büyükerşen ilave olarak 20 otobüs almak istediğini söyledi. Ama AKP'liler red ettiler. Eskişehir'de ciddi kamuoyu oluştu bir sonraki toplantıda kendi önerileri ile 100 otobüs istediler. Hemen kabul edildi. Bunun oluşabilmesi için hem yatırım bütçesine hem de 2018 bütçesine konulması gerekiyordu. Ocak ayında yapılacak toplantı hem yatırım bütçesine hem de bütçesi yeniden revize edelim dedik, kabul ettiler. Ancak bunu revizyon işi 2018 yılının Ağustos ayına kadar devam etti. 100 otobüs için planlanan ödenek ancak 82 otobüs almaya yetti. Bu ne kaybı?  Kamunun kaybıdır değil midir? O zaman söylediğiniz ile yaptığınızla birbirine uyacak.

Su kullanımında duyarlı olalım                                                                               

Aşağı ılıcada yapılacak barajdan Eskişehir'e getirilecek su getirilecek ishale hattını boruların alımı için konulan 25 milyon ödenek yine bu arkadaşlar tarafından bütçeden çıkarıldı. Bugün yapılamıyor. O yıl yapılsaydı 25 milyon liraya olacaktı şimdi bu iş bugün yaklaşık 75-80 milyonlara çıktı. Bu da kayıp.

Eskişehir'in kullanma suyu Porsuk Barajı'ndan temin ediliyor. Porsuk Barajı'nın seviyesi son derece düşük vaziyetti. DSİ alınan kararla Polatlı'daki tarım alanlarının sulanmamsı için fazla su vermesi. Tarımsal sulamada DSİ kendi söylediği ile kendi yaptığı birbirine uymuyor. Eskişehir'in su sıkıntısı çekme sıkıntısını gündeme getiriyor. Halkımızın su kullanımda dikkatli olmasını rica ediyorum. Tedbir almakta fayda var.”

      

Editör: TE Bilişim