Şeker fabrikalarının özelleştirmesi ile pancarda başlayan kaos devam ediyor.Her yıl şeker pancarını işlenmesi için 150 kilometre uzaklıktaki Eskişehir Şeker Fabrikası’na taşıyan Eskişehir Günyüzülü bin 500 çiftçi, bu yıl 450 kilometre uzaklıktaki Susurluk dayatması ile karşı karşıya kaldı. Çiftçiden pancarını Balıkesir Susurluk Şeker Fabrikasına teslim etmesinin istendiğini aktaran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Türkiye’nin en kaliteli pancarı bu. Günyüzü nere, Susurluk nere? Pancar 450 kilometre yol çekecek, fabrikaya geç ulaşacak, çiftçimizin küspe geliri büyük oranda düşecek. Plansızlığın, öngörüsüzlüğün bedeli çiftçiden çıkarılamaz” dedi.

Her yıl şeker pancarını işlenmesi için 150 kilometrelik uzaklıktaki Eskişehir Şeker Fabrikası’na taşıyan Günyüzülü çiftçi bu yıl bir dayatma ile karşı karşıya kaldı. Şeker Kurumu’nun aldığı garip kararı TBMM Genel Kurulu’nda anlatan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Türkiye’nin en kaliteli pancarını üreten 1500 çiftçinin, pancarını 150 kilometre ötedeki Eskişehir yerine 450 kilometre ötedeki Susurluk Şeker Fabrikasına teslim etmesi isteniyor” dedi.

“SUSURLUK’TA ÜRETİLEMEDİ DİYE”

Günyüzülü çiftçilerle bir araya gelen Çakırözer, “Susurluk’taki şeker fabrikasında yeterli pancar olmadığı için bu yıl Günyüzü’nün pancarının Eskişehir yerine Susurluk’a gönderiyorlar. Susurluk nere, Günyüzü nere?” dedi.

HER ÇİFTÇİ 5-10 BİN TL ZARAR EDECEK

Bu garip kararın bedelini Günyüzülü çiftçinin ödeyeceğini dile getiren Çakırözer, “En büyük kayıp pancar küspesinde olacak. Çiftçi Eskişehir’de 130 liraya satabildiği pancar küspesini Susurluk’ta 60 liraya ancak satacak. Sadece küspe satışından bile her çiftçinin 5-10 bin lira zarara uğrayacak” dedi.

KAZANAN BİR AVUÇ ZENGİN ŞİRKET OLACAK

Şeker Kurumu’nun aldığı bu karardan nakliyeci esnafının da etkilendiğini kaydeden Çakırözer, “Geçtiğimiz yıllarda Günyüzülüler pancarını Eskişehir’e gönderirken bundan nakliyeci esnafı da kazanıyordu. Şimdi tüm pancar mecburen Günyüzü kantarına teslim edileceği için onlar da gelirlerinden olacak. Bu işin kazananı Günyüzü’nden Susurluk’a pancarı taşıyacak bir avuç zengin şirket olacak.Günyüzülü yüzlerce çiftçi ve nakliyeci toplamı milyonlarca lirayı bulan zararlar yaşayacak. Hem de bu zarar devlet eliyle yapılacak” dedi.

Çakırözer, “Devletin plansızlığının, öngörüsüzlüğünün bedeli üreten, alın teri döken Günyüzülü çiftçilerimizden asla çıkarılamaz. Çiftçimizin bu garip karardan doğan tüm kayıpları son kuruşuna kadar karşılanmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN POLAR ŞÜPHESİ

Çiftçilerin bir diğer kaygısının da Günyüzü’ndü en yüksek kalitede olan pancar polar oranının Susurluk Fabrikasına teslim halinde değerinin altında kaydedileceği iddiasından kaynaklandığını belirten Çakırözer, çiftçilerin geçmiş yıllarda buna benzer durumlarda çok büyük zarara uğradıklarını belirtti. Günyüzülü çiftçiler pancarın polar oranının korunması ve kendilerini buna göre ödenme yapılmasını istedi.

Editör: TE Bilişim