Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Bahçeşehir Üniversitesi’nin davetlisi olarak BAU Hükümet ve Liderlik Okulu’nun düzenlediği Siyaset Okulu Programı’nda katılımcılar ile buluştu. Bahçeşehir Üniversitesi’nin İstanbul, Beşiktaş’ta bulunan Güney Kampüsü’nde gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Günay, ‘’Değişen Küresel Düzende Eko-Politik, riskler, beklentiler ve fırsatlar’’ konulu bir sunum yaptı.

HER KRİZ BİR FIRSAT DEMEKTİR

2008 Küresel finansal ve ekonomik kriz sonrası tüm dengelerin değiştiğini ve bütün dünya ülkeleri gibi Türkiye’nin de birçok risk ile karşı karşıya olduğunu, ancak doğru stratejiler uygulanarak bu risklerin yol açtığı krizlerin fırsata çevrilebileceğini dile getiren Prof. Dr. Günay, ‘’Terör artık küresel bir sorun. Bu sorunun oluşumuna neden olan ve belli bölgelerde terörü besleyen ülkeler, aslında kendileri de hedefte.  Güvenlik konusu her ülke için olduğu gibi Türkiye için de bir risk faktörü. Ancak devletimiz doğru mücadele politikaları ile bu riski minimize ediyor ve ortadan kaldırıyor. Bugün neden Afrin’deyiz sorusunun cevabı tam olarak budur. Sınırlarımızda oluşturulmak istenen terör koridorunu önce Fırat Kalkanı Operasyonu ile bir bıçak gibi kestik. Şimdi ise Zeytin Dalı Operasyonu ile Güney Sınırlarımızı terörden arındırıyoruz. Sınırlarımızda güvenliği sağlamak ile kalmıyor, terörden arındırdığımız bölgelere, Türkiye’de misafir ettiğimiz Suriye’nin gerçek sahiplerine, Suriyelilere geri veriyoruz. Coğrafi olarak Ortadoğu’ya çok yakınız, dünya enerji rezervlerinin yoğunlaştığı bölgeye sınırız. Bu bizim için hem risk hem avantaj olabilir. Ortadoğu’daki her türlü istikrarsızlık ülkemizi doğrudan etkiliyor. Ancak yüzyıl önce sahneye konan senaryonun yeni versiyonunun konmasını Türkiye engelledi. Türkiye Ortadoğu istikrara kavuşurken söz sahibi ve oyun yapıcı bir ülke olarak hareket ediyor. Bu kriz fırsata çevriliyor.’’ Dedi.

BÖLGESEL GÜÇ KÜRESEL AKTÖR

Türkiye’nin küresel anlamda konumunu değerlendiren Prof. Dr. Günay, “Türkiye küresel düzende yalnızca bir figüran, bir oyuncu değil. Türkiye artık oyun bozucu ama en önemlisi oyun kurucu bir ülke. Öyle ki Suriye, Doğu Akdeniz, Kızıldeniz, Basra Körfezi için hazırlanan büyüm planlara çok net tepkisini koyarak sonucu değiştirecek, planları bozacak adımlar atıyor. Denizaşırı stratejik hamlelerinde başarılı oluyor. Türkiye artık çok net bölgesel bir güç ve küresel bir aktör.” şeklinde konuştu.

BİLGİ ODAKLI KALKINMA, İNOVASYON VE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM

Hızla gelişen teknoloji ve değişen üretim anlayışına değinen Prof. Dr. Günay, ‘’Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Ekonomik açıdan ülkemizi yarınları taşıyacak, bizleri hedeflerimize ulaştıracak kilit etken hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmak, inovasyona, bilgi odaklı kalkınmaya önem vermek ve katma değeri yüksek üretim gerçekleştirerek ekonomimizi hızla büyütmektir. Bugün hükümetimiz Ar-Ge’ye, teknoloji ve yazılım alanlarındaki üretime çok ciddi destekler veriyor. Doğru politikalar ve stratejiler ile hedeflerimize birer birer ulaşacağız.’’ Dedi.

DERS SONRASI YOĞUN İLGİ

Prof. Dr. Günay sunumunu bitirdikten sonra yanına gelen kalabalıkla uzun süre sohbet etti. Günay’a sunumundan dolayı ve ayrıştırıcı değil kuşatıcı yaklaşımı nedeniyle teşekkür eden ayrıca tavrı ve söylemlerini çok sıcak bulduklarını dile getiren katılımcılara Prof. Dr. Günay, “Her şeyin başı iletişim ve diyalog. Birbirimizle iletişimi asla koparmamalı, ön yargılarımıza teslim olmamalıyız. Sorunları bilgi, akıl ve mantıkla çözüme ulaştıralım. Bunları da oturup konuşabilelim. Ülkemiz böyle olağanüstü bir durumdan geçerken ihtiyacımız olan en önemli şey birlik ve beraberlik. Hepimizin ortak paydası vatanımız, bayrağımız, özgürlüğümüz.’ Şeklinde cevap verdi.

Editör: TE Bilişim