İYİ Parti Eskişehir milletvekili  Dr. Arslan Kabukcuoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na Eskişehir Sanayisinin hak ettiği konuma ulaşamamasının sebepleri hakkında  yazılı soru önergesi verdi. Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın verdiği cevapta, 2013-2018 yılları arasında, Türkiye çapında 5 milyar 909 milyon TL KOSGEB desteği ödenirken Eskişehir’e 58 milyon TL destek ödendiği vurgulandı.

Milletvekili Kabukçuoğlu, Bakan’ın Varank’ın cevabını; “Raylı sistemler ve havacılık merkezi haline getirilmesi düşünülen sanayicimize destek konusunda  Ar-Ge çalışmaları, inovasyon ve çeşitli endüstriyel uygulamalar için ne kadar yetersiz kalındığı anlaşılmıştır. Bakanlık 2019 yılına kadar Eskişehir’imizin de  dahil olduğu pek çok programa atıf yaparak sürekli ilerisi için öngörülerde bulunmakta,  raylı sistemler başta olmak üzere yayımlanan bu programları bir türlü hayata geçirmek için irade gösteremediği görülmektedir” şeklinde yorumladı.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Aslan Kabukçuoğlu’nun yazılı soru önergesi şöyle:

“Eskişehirli sanayicilerimiz, üretimde istenen katma değeri yaratabilmek amacıyla, marka ve patent konularında yeterli bilgiye sahip olamadıklarını, ithal edilen ürünleri yurt içinde üretmek, Eskişehir ilimize raylı sistemler başka olmak üzere, uyaz ve havacılık alanında bir merkez haline getirmek istediklerini her plhatformda dile getirmektedirler.

Bu bağlamda;

1-Sanayicilerimizin marka, patent, ve standardizasyon konusunda yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olduğunu düşünüyor musunuz?

2-Bu konularla ilgili sanayicilerimizi bilgilendirme amacıyla ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?

3-Ülkemizin üretim master planı var mıdır? Eskişehir’in üretim planlamasında yeri nedir?

4-Kamu ve özel sektör ithal ürün listeleri hazırlanmış mıdır? Sanayicimiz hangi ürünlerin ithal edildiği ve ikame ürün geliştirilmesi konusunda bilgilendirilmiş midir?

5- 2013-2018 yılları arasında Eskişehir ili KOSGEB destek miktarı ne kadardır? Bu destekler adil, verimli, yerinde, zamanında ve bir plan dahilinde mi verilmektedir? Destekler neticesinde beklenen fayda sağlanmış mıdır?

6- Yerli üretimi teşvik amacıyla diğer bakanlıklarla müşterek gerçekleştirdiğimiz çalışmalar nelerdir?

7- İhraç edilebilir ürün-hizmet geliştirmeye yönelik teşvikleriniz var mıdır? Destek mekanizmalarınızı bu prensibe göre şekillendirmeyi düşünüyor musunuz?

Editör: TE Bilişim