İYİ Parti  Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş yaşanan su sorunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklama şöyle; " Çiftelerden  doğup,Sivrihisar köylerinden  geçen Sakarya  nehri yaz aylarının sıcak geçmesi  aşırı  tüketim neticesinde  azalmakta  ve köyler arası  adaletsiz su kullanımı  neticesinde  bazı köylerimiz büyük sıkıntılar yaşamaktadır.

    Çifteler kazasından doğan Sakarya nehri  Çiftelere bağlı Eminekin,Körhasan ve Dikmen  köylerinden geçerek  Sivrihisar ilçesi  Aktaş,Çandır,Buzluca,Kurtşeyh  ve Ahiler köylerinden  geçmektedir. Bu köylerde yaşayan çiftçilerimiz nehir kenarındaki tarlalarında sulu tarım yapmaktalar ve geçimlerini  bu yönde idame etmekteler.

Ancak, yaz aylarında suyun azalması, suyun azalmasına rağmen Sakarya nehri boyunca bazı çiftçilerin sulama alanlarını  planlamalara aykırı olarak genişleterek nehre 15-20 km uzaklıktaki tarlaları dahi  sulamaya başlaması, bu durumun kontrol edilip engellenmemesi ve son olarak Eminekin köyünde bulunan  baraj  kapaklarının tamamen  kapatılması ile    son on gündür  Sivrihisar köylerine su gelmemektedir.   Sakarya nehri yatağı kurumaya başlamıştır. Buradan faydalanan Sivrihisar köyleri Aktaş,Çandır,Buzluca,Kurtşeyh,Ahiler köylüleri ektikleri  pancar,kabak,ayçiceği,yonca ve sebzelerinin kurumaya başladığını böyle giderse  mahsullerini tamamen kuruyacağını ve büyük zararlar göreceklerini  belirtmişlerdir.

    Suyun kesilmesiyle  Sakarya nehrinde yaşamlarını sürdüren balık türleri ve diğer canlılar  da  ölmekte ve  yok olmaktalar.

    Köylüler  haklarını  aramak için başvurdukları  yerlerden  hiç netice  alamadıklarını  ifade ettiler.

    İlimiz  ve ilçemiz yöneticilerinin  konunun önemine dair yaz aylarının sıcak geçmesi   nedeniyle mahsullerin sık  su istemesi ve kurumaması,burada yaşamlarını sürdüren canlıların tamamen yok olmaması   adına  bu konuya  ivedilikle  çare bulmalarını  istiyor ve temenni ediyoruz .     

Editör: TE Bilişim