MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, son zamanlarda Porsuk Çayı’nda yaşanan balık ölümlerini yerinde inceledikten sonra durumu meclis gündemine taşıdı. 

Milletvekili Sazak geçtiğimiz hafta Porsuk Çayı’nda gerçekleşen balık ölümlerini Beylikova ve Mihalıççık’ta yerinde inceleyerek değerlendirmelerde bulunmuş, konunun mecliste takipçisi olacağını belirtmişti. Çalışmaları kapsamında MHP’li Sazak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yanıtlamaları için soru önergeleri yöneltti.

Soru önergelerinde toplu balık ölümlerinin sadece Beylikova ilçesi ile sınırlı olmadığını vurgulayan Milletvekili Sazak’ın bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönettiği sorular şu şekilde;

  1. Porsuk Çayı’nda meydana gelen toplu balık ölümleri ile ilgili Bakanlığınız tarafından bir inceleme başlatılmış mıdır?
  2. Eskişehir’in hangi ilçelerinde balık ölümleri tespit edilmiştir?
  3. Bu tür balık ölümlerinin tekrarlanmaması için Bakanlığınız tarafından ne gibi tedbirler alınmıştır ya da alınacaktır?
  4. Geçtiğimiz yıllarda Porsuk Çayı’nda toplu balık ölümleri görülmüş müdür? Görüldüyse balık ölümlerinin gerekçesi nedir?
  5. Porsuk Çayı’na akıtılan kanalizasyon suyunun kalitesi ile ilgili olarak kaç defa inceleme yapılmıştır? Yapıldıysa ne kadar sıklıkla tekrar edilmektedir?
  6. Porsuk Çayı’ndaki balıkların gıda olarak tüketilmesinin insan sağlığına etkileri üzerine bir çalışma yürütülmüş müdür?
  7. Porsuk Çayı bölgesinde fabrikaların atık suları tahliye usulleri denetlenmekte midir? 
  8. Porsuk Çayı bölgesinde su ve çevre kirliliğine yönelik denetimler yapılmakta mıdır?
  9. 2020 yılında Porsuk Çayı’na akıt bırakan bir fabrika tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse hangi cezai işlemler uygulanmıştır?
Editör: TE Bilişim