MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılmak üzere iki tane soru önergesi sundu.

ANNE VE BEBEK ARASINDAKİ BAĞ EMZİRMEK İLE KURULUR

Çalışan annelerin bebekleri için anne sütünün devamlılığına yönelik destekleyici uygulamaları, süt izni ve ücretsiz izin kullanım oranlarını, gebe ve emziren çalışanlar için yapılmış düzenlemelerin uygulamasının denetimini meclis gündemine taşıyıp bakana sordu. Konuya ilişkin açıklama yapan MHP’li Sazak, “anne ve bebek arasındaki bağ emzirmek ile kurulur. Bu bağın sağlam olması ile çocuğun gelecekte kuracağı sosyal ilişkilerin temelinin kurulduğu bilimsel bir gerçektir. Annenin en değerli armağanı ve bebeğin en temel hakkı olan bu mucizevi olay ‘emzirmek’ çalışan anneler için kapanmaz bir yara haline dönüşmektedir” ifadelerine yer verdi.

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak’ın bu kapsamda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönettiği sorular şu şekilde;

  • Türkiye’de yasa ile belirlenen süt izni ve ücretsiz izin kullanım oranları nelerdir?
  • Kamu ve özel sektör ayırmaksızın süt izni hakkının kullandırılması hususunda bir denetleme yapılmakta mıdır?
  • Memur çalışana ilk altı ayda verilen üç saatlik izin, işçi statüsünde çalışan için bir buçuk saattir. Bu farkın kapanması için bir düzenleme planlanmakta mıdır?
  • Gebe ve emziren çalışanlar için düzenlenmiş olan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılmamak, memur için iki, işçi çalışan için bir yıl olmak üzere gece çalıştırılmaması gibi düzenlemelerinin ne ölçüde uygulanabildiğine dair denetimler yapılmakta mıdır? Buna göre sonuçlar nedir?
  • Çalışan annelerinin doğum sonrası ikinci yıllarında çocuklarına anne sütü devamlılığını sağlayabilmek için ne tür bir uygulama yapılmaktadır? Bu konuda verilen destek yeterli midir?
  • İş yerlerinde emziren çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda süt sağlamaları ve sağılan sütlerin muhafaza edilebilmesi için süt sağım odası ve oda içerisinde gerekli ekipman bulundurma zorunluluğu var mıdır? Yok ise bunun zorunlu hale getirecek bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
Editör: TE Bilişim