TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak ile HDP Milletvekilleri arasında çok sert tartışma yaşandı. HDP milletvekilleri komisyon toplantısını terk etti. 

Dün toplanan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, "Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ile Silivri Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporları" görüşüldü. Raporlarda doktor muayenelerinde mahkumlara kelepçe takıldığına yer verildiğini aktaran MHP’li Sazak, terör suçlularının kelepçesiz muayene talep ettiklerini, bu durumun doktor ve sağlık personeli için tehlike arz ettiğini ve aslında bu talebin terör tutukluları tarafından insan haklarının çiğnendiği şeklinde algı oluşturmak adına bir suistimal olduğunu belirtti. 

Raporların görüşüldüğü sırada HDP’lilerin Gençlik Meclisi üyelerinin İstanbul Emniyet Müdürlüğünde işkence gördükleri iddiasına karşılık “işkenceye her şekilde karşı olduklarını” belirten Sazak, "terör suçlularını mahkemelerde de gördüğümüz zaman, PKK'lılar için söylüyorum, it sürüsü gibi avukatlarla savunuluyor" ifadesini kullandı. Sazak'ın bu sözleri üzerine HDP'li vekiller tepki gösterdi. HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, "özür dilemezse toplantıyı terk edeceğiz" şeklinde konuştu. Terör savunuculuğu yapanlar için bu ifadeyi kullandığını belirten Sazak ise sözünü geri almayacağını belirtti. Sözlerinin arkasında olduğunu ifade eden Sazak, özür dilemedi. HDP’li Beştaş’ın “önce insan olmayı öğrensinler sonra bu komisyona gelsinler” şeklindeki hakaret içeren ithamından sonra HDP'li komisyon üyeleri komisyon toplantısını terk etti.

HDP’li komisyon üyelerinin daha sonra düzenledikleri basın toplantısında tartışmayı çarpıtarak avukat meslek grubunu aşağıladığını iddia ederek hakaret etmelerinin üzerine Sazak, sosyal medya hesaplarından komisyon tutanağı ile birlikte bir mesaj yayınladı. MHP’li Sazak, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi: “Merdi kıpti şecaat arzederken sirkatin söylermiş. Biz biliyorduk ama sizin HDP ile PKK‘yı eşanlamlı deklarasyonunuz aydınlatıcı oldu. TBMM Komisyon tutanaklarında da görüldüğü üzere, bahsi geçen söylemim PKK’nın terör örgütü ve destekçileri için söylenmiş olup, bir meslek grubunu değil, bir terör örgütünü hedef almıştır. Aynı kayıtlarda işkenceye her şekilde karşı olduğuma dair ifadem de yer almaktadır. Kes, yapıştır, çıkart, ekle, kelimeyi al gündeme kat, hendek kaz, arkadan vur; çok gayretlisiniz ama sizi çok rahatsız etsek de doğruyu ve Türk Devleti’ni savunmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim