MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, YHT abonman fiyatlarına yapılan zam ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.

MHP’li Sazak, TCDD’nin Yüksek Hızlı Tren seferlerinde özellikle çalışan ve öğrencilerin tercih ettiği abonman fiyatlarının değişmesine dün sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada “yapılan bu zamlar acilen gözden geçirilmeli” ifadeleri ile tepki göstermişti.

Durumun takipçisi olacağını belirten ve bugün sunduğu soru önergesi ile konuyu meclis gündemine taşıyan milletvekili Sazak, fiyat artışları konusunda kamuoyu nezdinde bilgi kirliliği olduğunu dile getirerek fiyatların kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini açıkladı.

 “Uzun vadeli planını ve bütçesini abonman fiyatlarına göre ayarlayan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi” gerektiğini vurgulayan MHP’li Sazak, Ankara-Eskişehir hattının 624 TL’den 1,687.50 TL’ye çıkan ücretinin ve diğer hatlardaki fiyat artışının yeniden gözden geçirilmesi ve fiyat artışının makul düzeyde tutulması gerektiğini savundu.

MHP’li Sazak’ın bu kapsamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yönettiği sorular şu şekilde;

1) Abonman kartlarına ait indirim oranlarının değişmesi sonucunda yeni fiyatları nedir?

2) 30 günlük abonman fiyatlarına neden yüksek fiyat artışı yapılmıştır? Söz konusu biletlerin indirim oranları neden değiştirilmiştir?

3) Özellikle çalışan ve öğrencilerin tercih ettiği abonman kartlarına ait indirim oranlarının gözden geçilerek fiyatlardaki artışın makul düzeye çekilmesi planlanmakta mıdır?

4) Halk nezdindeki bilgi kirliliğinin giderilmesi için yeni fiyatların şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılması düşünülmekte midir?

5) İnternet ve mobil satış kanallarında uygulanan indirim tutarı ne kadardır? Bu tutarda bir değişiklik yapılmış mıdır?

6) Business vagonlarda çocuk, genç, öğretmen, basın,  60-64 yaş ve 65 yaş üstü gibi indirimler neden kaldırılmıştır?”

Editör: TE Bilişim