Çuhadar, Mahmudiye İlçesinde CHP’nin kazandığı belediye başkanlığı seçiminin  1 Haziran 2014’te yenilenmek üzere Yüksek Seçim Kurulu  tarafından  iptal edildiğini hatırlatarak, bunu  sineye  çekmeyeceklerini söyledi. Çuhadar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ Mahmudiye halkının özgür iradesi ile sandıkta seçmiş olduğu belediye başkanlığımız  yargı yolu ile zorla elinden alınmaya çalışılmış bu olmayınca iptal edilerek seçimin yenilenmesine karar verilmiştir. Bu durumu kabul etmemiz ve sineye çekmemizi kimse bizden beklemesin. Bu süreçte  her türlü hukuki mücadele verilmiştir. Bundan sonra da hukuk nezdinde her türlü haklarımızı aramasını biliriz.

“SİYASİ İKTİDARA BAĞLI YARGI”

Üç haftalık bu itiraz süresinde  bir çok hukuksuz ve adaletsiz uygulamalar ile karşılaştık. AKP  iktidarının hukuk üzerinde ki tahakkümünü en etkili biçimde yaşadık. Bağımsız  ve tarafsız olmayan yargının ne gibi sorunlar ve haksızlıklara neden olduğunu hep birlikte gördük.. Siyasi iktidara bağlı bir yargının vicdanlarda açtığı yara ve haksızlıkları gözlemledik.  Ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de bu yerel seçimlerde  bir çok ilklere tanık olduk. AKP ‘nin  kazanamadığı yerlerde itirazlar  emir telakki edilip derhal sandıklar açılıp sayıldığı halde, bizim kaybettiğimiz ilçelerde itirazlarımız sayım yapılmadan red edilmiştir... Aynı yargı çevresinde Çifteler ve Mahmudiye’de  oylar itiraz üzerine sayılırken  aynı gerekçelerle itiraz ettiğimiz Seyitgazi de oylar  sayılmadı. Bu bir çifte standarttır. Hukukun temel ilkesi olan yeknesaklıkyok edilmiştir.  İktidarın baskısı altında görev yapan yargıçlarımız:  ne olur ne olmaz , AKP’nin  kazandığı yerde itirazla CHP  haklı çıkarsa bunu  nasıl anlatırım”   kaygısını yaşamıştır.

 11 OY FARKI 2’YE İNDİ

Mahmudiye ile ilgili olarak ilk gün açıklanan sonuçlarda 11 oy fark varken sonra 7 fark, ikinci sayımda 1 fark, üçüncü sayımda 2 fark la kazandığımız yeniden ilan edilmiş . İl Seçim Kuruluna yapılan  itiraz red edilerek başkanımıza  mazbatası verilmiş ve   İshak Gündoğan  görevine başlamıştır. Ancak bunu içine sindiremeyen AKP  yönetimi iktidardan  aldığı  güçle genel merkez düzeyinde  Genel Başkan Yardımcısı aracılığı ile  Yüksek Seçim Kuruluna  süresinde olmayan , (çünkü itiraz süresi 298 say.Kan. 130 mad. de 7 gün dür.) “Olağan üstü itiraz” yolu ile  ilçe ve il seçim kurullarında  iddia  edilmediği halde  “ kısıtlılar “ oy kullandı itirazında bulunulmuştur. .yapılan incelemede  3 kısıtlının oy kullandığı görülerek tam kanunsuzluk hali nedeni ile  bir üyenin muhalif oyu ile seçim iptal edilerek  yenilenme kararı verilebilmiştir.  Eğer kısıtlılar oy kullanmış ise  burada görev ve  sorumluluk YÜKSEK seçim kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulu Anayasaya göre hem seçimlerin temel hükmünde kanuna göre seçmen kütüklerini listelerini kesinleştirmek varsa kısıtları ayırmakla görevli yetkilki tek mahkemedir. Dolayısıyla Yüksek Seçim Kurulu bu işi yapmamıştır.

 

TUZAK OLARAK KULLANDI

AKP kendi Sağlık Bakanlığından belirli yerlerde 3,5 oyla kaybettikleri bütün seçimlerde kısıtlarla ilgili oy kullanmalarını bahane ederek itirazda bulunmuştur. Bu oyunun bir parçası olan Yüksek Seçim Kurulu’da seçmen listelerini kendi onaylamamış gibi iptal etmiştir. Çünkü kısıtlıları seçmen listesine yazan ve oy kullandıran idaredir. Vatandaş olarak bizler kimin kısıtlı olduğunu, vasi tayin dildiğini bilemeyiz. Üstelik te hasta hakları  gereği bu bilgiler gizlidir. Halka ifşa edilmez. Durum bu iken kusur kamu idaresindeyken, bunu AKP iktidarı seçimlere karşı tuzak olarak kullanmıştır.  Ayrıca Başkanlık  seçiminde  tam kanunsuzluk hali varsa  aynı sandıkta aynı zarf ile oy kullanılan meclis üyeliği seçimin de  neden “tam kanunsuzluk “ yoktur anlaşılamamıştır. Ancak dikkat edin mecliste az oy farkı ile kazanan AKP’dir. Bu karar baş ağrıta bilir.  Seçim Hukukunda da iktidara bağlı yargının adaletsizliğini hep birlikte yaşadık.

 ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRECEKLER

Bu iş burada bitmeyecektir. Yenilenecek olan seçimde 1haziran günü Mahmudiye halkı yaşananları kabul etmeyecek ve gereken dersi sandıkta AKP iktidarına verecektir. Biz inanıyoruz ki halkım insanı hep mağdurdan ve haklıdan yana olmuştur… Mahmudiye seçiminde de oynanan oyunlara duyarsız kalmayacak gereken tokadı atacaktır.  Genel Merkezimiz düzeyinde yapacağımız görüşmeler ile de konu Anayasa Mahkemesi’ne götürülecektir. Bundan herkes emin olsun. Bizim kaderimiz bu hayatımız hep haksız ve hukuksuz işlerle  mücadele ile  geçiyor. Kazanan biz olacağız buna olan inancım  tamdır.  Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum .”

 

Editör: TE Bilişim