Haber: Gökhan Koçal

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Danışma Kurulu Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Danışma Kurulu toplantısına CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, İl Başkanı Rabia Akman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Cemal Okan Yüksel, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, ilçe başkanları ve partililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasını ardından açılış konuşmasını yapan İl Başkanı Rabia Akman güç bir seçim süreci geçirdiklerini ifade ederek, “CHP olarak seçim tarihi açıklandıktan sonra Eskişehir’de kurulacak olan 2 bin 082 sandık için sandık örgütlenmesi, sandık görevlileri eğitimi konusunda ciddi bir gayret gösterdik. Merkez ve kırsal ilçelerde sandık güvenliği eğitimlerini tamamladık. 2 bin 82 asil sorumlumuz bin 811 yedek sorumlumuz, 588 okul sorumlumuz, 470 mahalle sorumlumuz, 94 avukatımız ve sivil inisiyatiflerle beraber 4 bine yakın müşahitle seçim gününü tamamladık. 24 Haziran seçimlerinden üç buçuk ay önce kurmuş olduğumuz il seçim koordinasyon kurulumuz ile birlikte cumhurbaşkanlığı ve milletvekilli seçimlerie çalışmak üzere CHP’nin Eskişehir’deki tüm örgütlerini harekete geçirerek merkez dahil 14 ilçede sabit çalışma gruplarımızla belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve milletvekili adaylarımızla beraber tüm kadrolarımızı bu koordinasyona entegre ederek etkin bir seçim çalışması yapmaya gayret gösterdik" diye konuştu. 

6 BİN SEÇMEN HDP’YE 11 BİN SEÇMEN İYİ PARTİ’YE OY VERDİ

Seçim sonuçlarını değerlendiren Akman şunları söyledi: “Eskişehir geneline baktığımız zaman yüzde 89 oranında seçime katılım gerçekleşti. Cumhurbaşkanı adayımız Muharrem İnce toplamda 231 bin 691 oyunu alarak yüzde 41.07’lik bir oran elde etti. Milletvekili seçimlerinde ise Millet İttifak’ı olarak 270 bin 780 oy alarak yüzde 46’lık bir oran elde ettik. Alınan bu oylar Muharrem İnce’yi cumhurbaşkanlığına taşıyamadığı gibi partimizin meclisteki temsil gücüne de ne yazık ki yeterli katkıyı sağlayamadı. Bu sonuçlara göre AKP oyunun yüzde 84’ü merkezden yüzde 15’ini ise çevre ilçelerden aldı. CHP ise oyunun yüzde 90’ını merkezden yüzde 9.21’ini ise çevre ilçelerden aldı. Benim dikkat çekmek istediğim nokta şu Cumhur İttifakı aldığı toplam oyun 47 bin 869’unu 12 ilçeden almış. Millet İttifakı ise aldığı toplam oyun 26 bin 603’ünü 12 ilçede almıştır. Buradan çıkan oyun etkisine değinecek olursak merkezde Millet İttifak’ı olarak 10 bin 288 oyla birinci olurken Cumhur İttifak’ı 12 kırsal ilçeden gelen 16 bin 226 fark oyla merkezdeki farkı kapatarak bir milletvekili daha ittifak lehine kazandırmıştır. Yaklaşık 71 bin civarında kullanılmayan bir oy var. Bunları eklersek kayba bir neden daha eklemiş oluyoruz. Eski sistem uygulanmış olsaydı CHP Eskişehir’de bir milletvekili daha kazanmış olacaktı. Ancak oyun üçe bölünmesiyle birlikte CHP 3 vekil çıkaramazken, MHP mevcut oyuyla bir vekil çıkarmıştır. Farklı nedenlerle HDP’ye oy veren ve İYİ Parti’ye oy veren bir kitle var.  6 bin seçmen HDP’ye oy vermişken, 11 bine yakın bir seçmende İYİ Parti’ye oy verdi. Bunlar CHP’ye oy vermiş olsalardı bizler üçüncü milletvekilimizi çıkarmış olacaktır. CHP kırsalda oy kaybına uğramıştır. Tüm bu sonuçlardan yola çıkacak olursak eğer önümüzde yerel seçimler var. Mevcut belediyeleri güçlendirip kırsaldaki diğer belediyeleri kazanmamız için CHP’nin kurumsal bir marka değeri haline dönüşmesi ve halkımızın  güvenini artırmak için çok güçlü çalışma yapılması şart. Öncelikli olarak genel merkez nezdinde bir parti stratejisiyle başlaması gerekiyor. Adayların erken belirlenmesi, nasıl bir strateji izleneceği, nasıl bir yol haritası oluşturulacağı oldukça önem taşıyor.”

Kurultay konusunda da konuşan Başkan Akman, “Yeterli imza toplanması durumunda kurultay gerçekleşir. Önemli olan liderden ziyade siyasi kadrolardır.  Siyasi kadrolar ne kadar nitelikli olursa o kadar kalıcı ve uzun vaat edede başarı elde edilebilir” dedi.

Akman’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı gerçekleşti.

Editör: TE Bilişim