İYİ Parti  Sivrihisar  İlçe Başkanı Recep Toptaş  Sivrihisar’da hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Toptaş, “ Sivrihisar ilçemiz geniş tarım arazisi ve meraları ile hayvancılık için  hayati öneme sahiptir. İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

   İlçemizde tarım arazisi  1.127.000 dekardır.Bunun yanında 94.000 dekar orman arazisi 760.000 dekar merası  bulunmaktadır.İlçe arazisinin 250.000 dekarı sulu 877.000 dekarı ise kıraç araziden oluşmaktadır.

    Bu kadar geniş araziye sahip ilçede hayvancılık ilçe halkı için büyük geçim kaynağıdır. Son yıllara göre  ilçemizde 2017 yılında büyükbaş 10.780  adet büyükbaş 305.625 adet küçükbaş 2018  yılında 11.484 adet  büyükbaş 199.015 adet küçükbaş 2019 yılı verilerine göre ise 13.712 adet büyükbaş 282.850 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır.İlçe ekonomisinin can damarı olan hayvancılık son yıllarda istenilen düzeye gelememiştir.Hayvancılık için   önemli şartlara sahip olan ilçemizde  hayvancılığın  bu denli az olması ilçe ekonomisini olumsuz etkilemektedir.

Son yıllarda  hayvancılık için en temel sorun yem maddelerinin % 70 inin dışarıdan alınması ile  girdi maliyetlerinin  çok yüksek  oluşu ve nedene bağlı olarak yurt dışından  ithal yolunun açılması  hayvan yetiştiricilerini olumsuz etkilemektedir.Bunun yanında  köyden şehire  göçün önlenememesi.İlçemizde  her seçim döneminde söz verildiği halde bir türlü hayvan pazarının kurulamaması,hayvancılığı  desteklemek ve özendirmek adına ilçede et entegre tesisleri ve süt ürünleri tesislerinin açılamaması  hatta  ilçemizde bir kesimhanenin bile bulunmaması,devletin veteriner hizmetlerinin yetersiz kalması, yetiştiricilerin  ürettiklerini değerinde pazarlayamamaları   gibi sorunlardan dolayı ilçemizde  hayvancılık ve süt üreticiliği   istenilen noktaya gelememiştir.

Vatandaşımızın sağlıklı beslenmesi ne ne idüğü belirsiz ithal et’e  mahkum olmaması  peynir,tereyağ,yoğurt,kaymak gibi gıda maddelerinin kendi ülkemizde yeterince üretilmesi hususunda hayvancılık desteklenmeli ve özendirilmelidir.

Üreticiler için önemli sorun olan üretim maliyeti düşürülerek hayvancılık yapmak isteyen  yetiştiricilere  yeniden cazip kılınması ,yetiştiricilerin zarar etmeyeceği ve kar marjının  yüksek olacağı bir üretim ve pazarlama sistemi kurulmalı.Kurulan bu sistem aynı zamanda  tüketicinin de yeterli ete ve süt ürünlerine uygun fiyatla ulaşabileceği yapısal özellikler taşımalıdır.Gerek destekleme politikaları gerek yerli üretimi artırmaya yönelik projeler ödünsüz adaletli bir şekilde uygulanmalıdır. “

Editör: TE Bilişim