Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir İl Örgütü Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde tüm CHP örgütünün katılımıyla “iktidar örgütlenmesi” konulu bir program düzenledi.

Etkinliği CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, CHP PM Üyesi Prof Dr. Gaye Usluer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ilçe belediye başkanları, CHP İlçe teşkilatı başkanları katıldı.  

Açılış konuşmasını yapan İl Başkanı Recep Taşel,    "İktidar Örgütlenmesi’’ adını verdikleri çalışmanın, tamamen geçmiş verilere dayalı, somut, ölçülebilir olduğunun altını çizdi.

Konuşmasında iktidar vurgusu yapan Taşel, Eskişehir özelinde ise bir çok projenin ya başlanmadığını yada yarım kaldığını belirtti.

Taşel, "O nedenle ‘’İktidar Örgütlenmesi’’ adını verdiğimiz bu toplantı sonrasında sokağa çıkarak, Eskişehir’i ayağa kaldıracağız"dedi.

Taşel'in açıklaması şöyle; "Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir İl Yönetimimizin yeni bir çalışmasını parti içi kurullarımızla tartışarak, en kısa sürede hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. "İktidar Örgütlenmesi’’ adını verdiğimiz bu çalışmanın çerçevesi, tamamen geçmiş verilere dayalı, somut, ölçülebilirdir.

Toplantımıza katılımınız için çok teşekkür ederim, güç verdiniz, hoş geldiniz,

Bu çalışmamız Cumhuriyet Halk Partimizin Eskişehir’de geçmişini ölçümleyerek, zayıf ve kuvvetli yönlerimizi bilmemize, tehdit ve fırsatlarını görerek geleceğimizi şekillendirme ve iktidar yolculuğuna dönük hedefimizi belirleme çalışmasıdır. Bu çalışmayı gerçekleştiren ve uzun süredir mutfakta emek veren değerli yönetici arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Peki, bu çalışmaya neden İktidar örgütlenmesi adını veriyoruz.

Biliyoruz ki, Türkiye iyi yönetilmiyor! Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi adı verilen dar bir kadro, aile yakınları ile alınan kararlar ve uygulamalar nedeniyle, her geçen gün sosyal, ekonomik ve demokrasi anlamında kan kaybediyoruz.

Ekonomik anlamda zaten zor günler yaşayan ülkemizde, Kovid-19 pandemisi nedeniyle sorunlar dağ gibi büyümüş, işsizlik ve gelirsizlik ülkenin en öncelikli sorunu olmuştur.

Yıllardır toplumda gelir adaletsizliğine dikkat çeken, üreten her kesimin refah payının artması için çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşan, parti programına ve seçim bildirgelerine alan Cumhuriyet Halk Partisidir. Gelirsizlik problemine çözüm odaklı yaklaşacak ve sorunu tümden ortadan kaldıracak olan da İl Başkanı olmaktan onur duyduğum CHP ailesi olacaktır.

Sosyal devletin gereği olarak nakit destekleri için yurttaşlarından IBAN numarası istemesi gereken iktidar, yurttaşlarına IBAN numarası açıklayarak maddi destek arayışına girmiştir.

Plansız ve programsız olarak alınan kararlar sonucu defalarca alınan kararlar değişmiştir. 5 maskeyi bile yurttaşlarına ulaştıramamış, milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren LGS ve YKS gibi sınavların tarihini 3 kez değiştirilmiştir.

Yine, 250 binden fazla esnafımız, KOBİ’miz işyerlerini kapatmış, çalışanları ile birlikte bir anda gelirsizlikle yüz yüze kalmıştır.

Devletin desteğini yanlarında görmek isteyen, hiç olmazsa kirasının ödenmesini talep eden esnafımıza devlet, bankaları göstermiş ve faizle borçlanmalarını istemiştir. Esnaf ve KOBİ’lerimiz sicil affı çıkmaması nedeniyle, faizi ile bile kredi kullanamamıştır. Esnafımız normalleşememiştir kira desteğine, doğrudan nakit desteğine ve sicil affı çıkarılmasına ihtiyaç vardır.

Kullanmayı başarabilenler için ise sonbaharda geri ödemeleri başlayacaktır.

Tarım kesiminin yaşadığı olumsuz ve devletin desteksiz politikaları devam ederken, bir de iklim değişimleri nedeniyle yaşanan ani ısı değişimleri sonucu kırağı, don, dolu ve yüksek ısıdan kaynaklı çiftçilerimiz bir darbe daha almıştır.

Altı aylığına ertelenen çiftçilerin bankalara olan borçları çözüm odaklı olmamıştır. Aslında çiftçilerimizin Tarım Kanunu nedeniyle bütçeden alması gereken destek payı uzun yıllardır birikmiş ve çiftçi devletten alacaklı durumdadır. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun deyimiyle, çiftçi alacakları tümden silinmelidir. Bunu yapmıyorsanız bilmelisiniz ki çiftçilerin gelir döngüleri yıllıktır, en az iki yıl süre ile borçları faizsiz ertelenebilirdi.

Kısa çalışma ödeneği, Ücretsiz izin gibi uygulamalar önemli ve değerlidir. Ancak işçiyi günlük 39 liraya mahkum etmek anlaşılır ve vicdani olmaktan çok uzaktır. Açlığa mahkum etmek demektir.

Pandemi sürecinde Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz insan onuruna yakışır bir şekilde, tüm engellemelere rağmen dayanışma ruhuna uygun olarak inanılmaz iyiliklere imza attılar. Tüm belediyelerimize çok teşekkür ediyorum. İyi ki Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerimiz var.

Cumhuriyet Halk Partisi örgütümüz de kendi içinde dayanışma örneği gösterip, çok sayıda ihtiyacı olan yurttaşımıza destek olmuştur. İl Başkanı olarak emekleri geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

İçinde bulunduğumuz süreçte gün geçtikçe otoriterleşen iktidar, anayasa ile güvence altına alınmış ve kanunu olan meslek örgütlerinin seçimine müdahale ederken parçalı hale getirmeyi amaçlamaktadır.  

Baro başkanlarımızın ve avukatların haklı mücadelesini destekliyoruz. Kendilerine dönük yönelik uygulanan şiddeti kınıyoruz.

Eleştiriye tahammülü olmayan ve Z kuşağı gençlerinden ciddi anlamda disslike alan Sayın Cumhurbaşkanının açıklamaları gösteriyor ki, Sosyal medyaya dönük bir kısıtlama süreci başlayacaktır.

Gazetecilerin haber niteliği olan yazıları nedeniyle hapiste olması, düşünceyi ifade ettiği için yargılanan siyasilerin hapishanede bulunması ve İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu örneğinde olduğu gibi yıllar öncesinde paylaşılan tvitlerden yargılanan başkanımıza hapis cezası verilmesi ve sonrasında, İstanbul seçimlerinin yıl dönümünde hapis cezasının onanması, toplumu sindirmeye ve muhalif olan, itiraz eden herkese bir göz dağı vermektir. Bu kararların tamamı siyasidir.

Söyleyecek sözü kalmayan iktidar temsilcileri, tam bir tükenmişlik içerisinde ekonomik ve sosyal anlamda, ülkenin ağır sorunlarına çözüm üretemiyor.

Eskişehir özeline gelirsek; bildiğiniz gibi hizmet sektörü ağırlıklı bir gelirimiz var. Gelirlerimizin % 55-60’ı hizmetler sektöründen, %30-35’i Sanayi kesiminden %10 civarında ise tarım gelirleri mevcuttur.

Pandemi nedeniyle öğrencilerimizin kendi şehirlerinde olmaları, turist gelmemesi, yaşamın henüz normalleşmemesi nedeniyle esnafımız çok zor günler geçirmektedir.

Sanayi tarafında özellikle havacılık sektörü, otomotiv sektörü başta olmak üzere üretimde ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Gıda ve metal işleme tarafında bir miktar üretim artışı gerçekleşmekle birlikte, henüz kazançlı ve yatırıma dönüşecek oranlarda değildir.

Tarımın hali içler acısıdır. Çiftçimiz yorgun ve küskündür. Çiftçiye doğrudan destek verilmelidir. Çiftçinin beklentisi akaryakıt, enerji, gübre desteğidir. Bu yıl kırağı ve dolu nedeniyle ürünlerde büyük kayıplar ve verimsizlik meydana gelmiştir. Bu zararlar telafi edilmelidir.

Eskişehir’deki tüm belediyelerimizin gelirleri yarıya yakın ve daha fazla oranda düşmüştür. Önümüzdeki günlerde AK Parti ve MHP’li belediyeler de içinde olmak üzere, çalışanlarının maaş ödemeleri dışında, hizmet etmekte ve yatırım gerçekleştirmekte zorlanacaktır.

Aslında Eskişehir’in uzun yıllardır çözülemeyen çok ciddi sorunları vardır. Bu güzel şehrimiz yalnız bırakılmayı hak etmiyor.

Uzun yıllardır bu güzelliğe katkı koyan, Avrupa Şehri tanımını kazandıran en başta Sayın Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen olmak üzere Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç, Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt’a bir kez daha teşekkür ediyorum.

İktidar temsilcileri de Avrupa Şehri tanımını onaylıyor olmalı ki, Avrupa’ya uçabilen ama Anadolu’muza uçuş sağlayamayan bir havaalanımız var.

Ne mutlu bize ki, 18 yıldır Kuzey-Güney Çevre Yolu projemiz var.

Eskişehir, Alpu, Mihalıççık projemiz var, ihale var, müteahhiti yok.

Eskişehir- Sarıcakaya yol başlangıcı var, çalışma yok.

Eskişehir sınırlarına girince bitip tek yola düşen, kaymak asfalt duble yolumuz var.

Eskişehir- Gemlik Liman bağlantısı projesi var, bağlantı yok.

Eskişehir-Hasanbey Lojistik Merkezi demiryolu bağlantı projesi var. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın sözü var. Sözünü tutan yok.

Gecekondu önleme Projesi Kapsamında TOKİ Karapınar 1. Etap konut ve projesi var, camisi, parkı, donatısı yok. Ver Odunpazarına yapacak, olmaz vermem de yapmam da…

Gündoğdu’da 2012’den beri Kentsel Dönüşüm Projesi var. Dönüşen bir şey yok. Çevre Şehircilik Bakanlığı ver Kazım Kurt başkana yapacak, veren yok.

Gündoğdu mahallesine alt geçit yaptılar sağ olsunlar, yerini doğru planlamadılar alt geçitten geçen yok.

Benim de yaklaşık kırk yıl önce işe başladığım ve o günlerden beri kalkacağı konuşulan Sanayi Çarşımız var. Kentsel Dönüşüm kapsamında yine 2016’dan beri Çevre ve Şehircilik Bakanlığında öyle mezbelelik bir şekilde bekliyor.

Odunpazarı Belediyesi proje getirdi. Olmaz istemezük, o halde yapın. Ya da Büyükşehir’e devredin. Olmaz…

Kızılinler Termal Sağlık Türizmi Projesi var. Sıcak su var. Turizm bakanlığından tık yok.

Efsane olan bir de Sazova Kültür Merkezimiz var. Başlangıç tarihini ben bile unuttum.

İşte bütün bu nedenlerle iktidara talibiz. Sorunlara çözüm odaklı yaklaşarak, birkaç yıl içinde bu ülkeyi yaşanabilir, insanların mutlu olduğu, huzurlu bir geleceği inşa edebiliriz.

Ülkemizin donanımlı gençleri ve üretim anlamında tecrübesi ve enerjisi var. İsrafı önleyerek, kamu kaynaklarını doğru ve halkın çıkarına uygun tarafta kullanarak bunu sinerjiye dönüştürebiliriz.

O nedenle ‘’İktidar Örgütlenmesi’’ adını verdiğimiz bu toplantı sonrasında sokağa çıkarak, Eskişehir’i ayağa kaldıracağız.

Hedefimiz; ilk altı ayda üye sayımızı ikiye katlamak olacaktır.

Bizler iktidar olmayı özledik; buradan Cumhuriyet Halk Partisine oy veren ve sandıkları bizlerle birlikte bekleyen gönüllülerimizden başlamak üzere, tüm Eskişehirlilerin öncelikle partimize üye olmaya davet ediyorum.

Bu bir üyelik çağrısı yanında, İktidarla buluşacağımız ilk adımdır.

İlk adımdan sonra, iktidar için yürümeyeceğiz. İktidara koşacağız.

Haydi Eskişehir; yereldeki iktidarımızı, genelde iktidara taşıyalım.

Cumhuriyetimizi, demokrasiyle taçlandırırken, gelir dağılımındaki adaletle, hukuk devletine ve evrensel değerlere sahip çıkalım.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkenin en zor günlerinde bunu başarabildi, biz neden başaramayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir örgütüm adına hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Katılımınız için çok teşekkür ediyorum. "

Editör: TE Bilişim