Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Örgütü uzun bir aradan sonra haftalık Pazar toplantısı gerçekleştirdi. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in de katıldığı toplantıda İl Başkanı Abdülkadir Adar, PM Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ile partililer katıldı.  CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar su zammını savunurken İstanbul Milletvekili Tekin ülkenin erken seçime ihtiyacı olduğunu söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanı Abdülkadir Adar, suya yapılan yüzde 60 zammı  kaçınılmaz olduğunu ifade ederek,“Geçtiğimiz 2014 yılında 2019 yılına gelinen dönem içerisinde yapılan zamları dikkate alarak o oranı dikkate alırsanız o zaman çok büyük bir rakam değil. Tabi zammı savunmak kolay değildir ama eğer zaruret doğuyorsa, o kurumun işlevlerini devam ettirme yönünde sıkıntılar baş gösterdiyse o zaman bu zamlar kaçınılmaz oluyor. Hangimiz dile getiriyoruz 2019 yılının 1 Ocağından bugüne kadar elektrikteki yüzde 75 zammını? Doğalgaza gelen yüzde 80’lik zamdan hangimiz söz ediyoruz? Akaryakıta gelen zamlardan hangimiz söz ediyoruz? Bütün bunların hepsinin aynı zamanda ESKİ’nin ürettiği suyun da maliyetine etki ettiği unsurlar olduğunu unutmamız gerekiyor.  Dolayısıyla Büyükşehir Belediyemiz halkına daha iyi hizmet edebilmek adına ESKİ Genel kurulunda kendisine gelebilecek bütün tepkileri göğüsleyerek böyle bir zam kararı aldı. Eskişehirli hemşerilerimin de bu konuda duyarlı olmasını ve başkalarının kışkırtmasıyla nasıl belediye böyle bir zam yapıyor, neden bunun önüne geçilmiyor eleştirilerine partili olarak göğüs germek zorundayız” diye konuştu.

CHP İL Başkanı Abdülkadir Adar, Tepebaşı İlçe Kongresinin 15 Aralık’ta, Odunpazarı İlçe Kongresinin de 21 Aralık’ta yapılacağını sözlerine ekledi.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, beka sorunu ve erken seçim üzerine görüşlerini dile getirdi.Ak Parti iktidarının ne zaman sıkışsa beka sorununu dile getirdiğini belirten Tekin, iktidarın halkı böyle kandırdığını söyledi.

Ortadoğu ve İslam coğrafyasındaki liderlerin hepsinin aynı argümanı kullandığını belirten Tekin, “ Geçen İran’da insanlar zamları protesto ediyor ve beka meselesi diyor. Allah Allah kardeşim siz saraylarda yaşıyorsunuz, şatafatlarda yaşıyorsunuz. Ahali üç kuruş para ile geçinemeyince bu beka meselesi mi oluyor. Gerçekten tıpkı AKP’nin içinden de Türkiye bir beka meselesi ile karşı karşıya” diye konuştu.

Partililerin de sorularına yanıt veren CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin erken seçim talebinin genel merkez değil kendisinin kişisel istek olduğunu ifade ederek, “Genel merkez bunu detaylı bir şekilde hesaplıyordur. Ama bütün bu olup bitenlerin karşısında tek çare millet iradesidir. Millet iradesiyle yeni bir anlayışın iktidar olması lazım. Aksi takdirde süreç gittikçe derinleşiyor.  Önünü alamıyorsunuz. Şehirlerde bütün dükkânlar kapanıyorsa, 8 buçuk milyon işsiz varsa, insanlar intihar ediyorsa ve bütün bunlar seçimi gerektirmiyorsa, erken seçimi ne gerektirecek” diye sordu?

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç yıllar önce Gürsel Tekin ile biriraya geldiklerini ve o gün düşündükleri projeleri konuştuklarını ve ugün o projelerin gerçekleşmesinden mutlu olduklarını söyledi.  Dünyadaki ve ülkedeki mülteci sorununa da değinen ve Eskişehir’in farklı bir şehir olduğunu kaydeden Ataç şunları söyledi:

“Dışarıya çıktığınız zaman anlıyorsunuz bunu. İçinde yaşadığınız zaman sürekli bazı şeyleri kanıksıyorsunuz. Başta demokrasi, bağımsızlık, insanların özgürlüğü açısından, ekonomik olması açısından, güvenli olması açısından, kentteki insanların yüzlerinin gülmesi açısından bunların hepsi insanın hayatında çok önemli unsurlardır. Belediyecilik sadece yol, vergi, kaldırım değildir. Yerel yönetim anlayışı dünyada çok değişti. Buna baktığınız zaman rahatlıkla görebiliyorsunuz Eskişehir’de de… Mülteci sorunu Türkiye’de şu anda çok büyük bir sorun. 2017 yılında bir toplantıya katıldım, bizde davet edildik. 7 kıtadan gelen belediye başkanları vardı. Bir konu başlığı vardı. Mültecinin enerjisini kent enerjisine katmak. Bakın olaya nereden bakılıyor. 4 milyon insanı getir buraya tık, bir şey yapma, hiçbir şey yapma, 40 milyar para harcadığını söyle. Ortada bir şey yok arkadaşlar. Almanya ihtiyacı olan Suriyeliyi aldı, mühendisini, doktorunu, işçisini aldı ama ihtiyacı olanları aldı. Belki burada da Türkiye’nin işine yarayacak mülteci var ama bununla ilgili en ufak bir çalışma yok. Eskişehir bu konuda biraz şanslı. Suriye falan sıcak yerler bizim soğuğumuz ilk defa bir işe yaradı.”

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ‘de yaptığı konuşmada  parti içerisindeki birlik ve beraberliğe vurgu yaptı. Süllü, partililerin birbirini sevmeleri halinde, bütünleştikleri halinde başaramayacakları hiçbir şey olmayacağını savundu.

Partilerin kongre süreçlerinin aynı zamanda demokrasi şölenleri olduğunu kaydeden CHP PM Üyesi Gaye Usluer, “Parti içinde demokrasiyi ne kadar iyi yaşatırsak, parti içinde demokrasiye ne kadar sahip çıkarsak yurtta demokrasi dediğimizde de daha gerçekçi oluruz. Güzel bir süreç geçirdik. Belediye seçimlerimiz oldu. Eskişehir’deki üyelerimizin ne kadarı katıldı. Çünkü demokrasi şöleni demek katılımcı demokrasi demek, katılımcı demek de kaç kişinin katıldığı ile karşımıza çıkar. Diliyorum ki kongrelerimizde de delegelerin dışında üyelerimiz yüksek yoğunlukta seçimlerimize katılsınlar. Üyelerimizin varlığı bizim için çok önemli” diye konuştu.

Partililer parti binasının küçük olduğunu belirterek pazar toplantılarının başka bir salonda olması gerektiğini ifade ettiler.

               

Editör: TE Bilişim