Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, yargı kararları ve süren davalar söz konusu iken 100 Günlük Planda yer verilen termik santral ihalesi öncesi, bazı soruların yanıtlanması için iki yazılı önerge verdi.

 Biri Cumhurbaşkanı Yardımcısı,  diğeri Tarım Ve Orman Bakanı olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verilen yazılı iki soru önergesinde Termik Santral ile ilgili şu sorular yer aldı:

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Süllü,  15 Ağustos 2018,  ardından 17 Ekim 2018’e ertelenen termik santral ihalesinin gerçekleşebilmesi için önce santralin kurulması planlanan alanın, mevcut hukuki ve fiili durumunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini ve muhatabın Tarım ve Orman Bakanlığı olduğunu söyledi. “5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun 14'üncü maddesine istinaden Bakanlar Kurulu'nun 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 Sayılı Kararı ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği, ülke genelinde 141, Eskişehir’de ise Alpu Ovası,   İnönü Ovası ve Günyüzü Ovası, büyük ova statüsü ile ova koruma alanı olarak belirlendiğini” ve Cumhurbaşkanın da altında imzasının olduğu Bakanlar Kurulu Kararının üzerinden henüz iki yıl bile geçmediğini hatırlatan Süllü, yanıtlaması istemi ile Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruları yöneltti:

 “Eskişehir ilindeki bu üç ovanın büyük ova koruma alanı statüsü kararı, fiilen yürürlükte midir?

Sözü edilen karara esas olan 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu 14. Maddesi gereği, “tarım dışı kullanımlara Bakanlıkça izin verilebilir.” denmektedir. Bakanlığınızca bu üç ovanın tarım dışı kullanımı ile ilgili verilmiş,  herhangi bir izin var mıdır?

Bahsi geçen kararda anılan büyük ova koruma alanı statüsünün kaldırılması ile ilgili hukuken izlenmesi gereken yollar, iş ve işlemler,  nelerdir?”

Tüm bu soruların yanıtı alınmadan,  hukuk yolları arkadan dolanılarak,  ovanın kamu yararı gerekçesi ile tarım dışı alan olduğu varsayımı ile termik santral ihalesine çıkılamayacağına dikkat çeken Süllü,   100 Günlük Planda büyük yatırımlar arasında Alpu Termik Santralini açıklayan Cumhurbaşkanının da bazı soruları yanıtlaması gerektiğini söyledi. 

Yeni Cumhurbaşkanlığı Sisteminde mecliste Cumhurbaşkanına yazılı soru önergesi verme yolunun kapandığını, sadece Cumhurbaşkanı Yardımcılarına ve Bakanlara yazılı soru önergesi verilebileceğini açıklayan Dr. Jale Nur Süllü, verdiği önerge ile sorularını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a yöneltti.  

Sayın Cumhurbaşkanımızın da imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu kararı ile tesis edilen Eskişehir ilindeki bu üç ovanın büyük ova koruma alanı statüsü kararı fiilen yürürlükte midir?

Sayın Cumhurbaşkanımız,  açıklamış olduğu 100 Günlük Plan’da Alpu Ovası’na kurulacak termik santral yatırımını açıklarken, bu yatırımın gerçekleşeceği alanın kendi imzasının da altında bulunduğu tarım arazisi olarak korunacak alan ilan edilen Büyük Ova statüsündeki alanda yapılacak olduğu konusunda bilgilendirilmiş midir?

Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konuda bilgilendirildiğinde, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın uygulamakta kararlı göründüğü ancak, Eskişehirlilerin istemediği termik santral projesinden yana mı yoksa kendi imzasının da altında bulunduğu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım arazilerinin korunması yönündeki kararından yana mı kararlılık sergileyecektir?

Dr.Jale Nur Süllü, tüm bu sorular yanıtlanıp, termik santral kurulacak alanın fiili ve hukuki durumu netleştikten sonra, konuyu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı nezdinde takip edeceğini,  kamuoyu ile paylaştı.

Editör: TE Bilişim