TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Avrupa Birliği üyelerinin Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye ile imzaladıkları Ankara Anlaşmasında verdikleri sözleri tutmaları çağrısı yaptı. Çakırözer. NATO’nun Irak’ta oluşturduğu yeni askeri misyonun da Türkiye’nin terörle mücadelesine destek olması çağrısı yaptı.

Brüksel’de yapılan NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) toplantılarında Afganistan, Kosova ve Irak’taki NATO operasyonları ile bölgesel ve küresel güvenlik tehditleri masaya yatırıldı.  

TBMM’nin NATOPA heyetinde yer alan Çakırözer üç gün süren toplantılar sırasında öne çıkan hususlar hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

NATO TERÖRLE MÜCADELEYE DESTEK VERMELİ

 “NATO yetkilileri Brüksel toplantısında üye ülkelerin parlamenterlerine NATO’nun Irak’ta 550 kişilik bir yeni misyon kurduğunu duyurdular. NATO bir müşterek savunma örgütüdür. Türkiye’ye de Irak sınırları içinden kaynaklanan terör tehdidi ile karşı karşıya. Dolayısıyla bu yeni misyonun görevleri arasında mutlaka terörle mücadele de olmak zorunda. Bu görüşleri toplantılarda üst düzey NATO yetkililerine aktardım. Şu anda tek önceliklerinin Irak ordusunu eğitmek olduğunu belirtmekle yetindiler”

AVRUPA DAHA ÇOK SURİYELİ ALMALI

NATO’nun yasadışı göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele operasyonlarına katkısının ele alındığı bölümde de söz alan Çakırözer, Avrupa ülkelerinin Suriyeli mülteciler konusundaki tutumunu da eleştirdi. Türkiye ile AB arasında Türkiye’den Avrupa’ya kaçak yollarla geçmeye çalışan Suriyeli ve diğer yasadışı göçmenlerin iadesine ilişkin 2016’da yapılan Ankara Anlaşması’nı anımsatan Çakırözer şunları söyledi:

“Anlaşmanın üçüncü yılı yakında dolacak. Maalesef Avrupa ülkeleri üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyor. Finansal yardımlar meselesinin yanı sıra AB ülkeleri bu anlaşma sonrasında Türkiye’den yasal yollardan göçmen alacaklarını taahhüt etmişlerdi. Ama bu noktada çok yetersiz kalıyorlar. Türkiye’de 4 milyona yakın Suriyeli yaşıyor. Büyük bölümü Avrupa’ya gitmek istiyor. Avrupa ülkeleri yılda ala ala birkaç yüz Suriyeliyi kabul etmiş gözüküyor. Avrupa Türkiye ile bu konuda yükü paylaşmalı ve daha fazla Suriyeliyi kabul etmeli. Son olarak Avrupa Türkiye’ye verdiği ‘vizesiz seyahat’ sözünü de yerine getirmiş değil. O konuda da Ankara’daki siyasi iktidarın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini bekliyorlar.”

YABANCI CİHATÇILAR DÜNYA İÇİN TEHLİKE

Toplantılarda Suriye’deki IŞID tehdidinin de gündeme geldiğini belirten Çakıözer, “Başta ABD ve Türkiye olmak üzere pek çok ülkede yönetimler  IŞID’in bittiği kanaatinde. Daha geçen yıl yine bu NATO toplantılarında bize ‘IŞID tehdidinin çok kuvvetli biçimde varlığını sürdürdüğü, en son teknolojileri takip ettiği ve insansız hava araçlarıyla terör eylemleri planladığı hazırlığı anlatılmıştı. Nasıl oluyor da bir yıldan az bir süre içinde ‘Bitti’ noktasına geldi? IŞID’in yeniden canlanabileceği olasılığı mutlaka dikkate alınmalıdır” dedi.

ABD Başkanı Trump’un Avrupa liderlerine yönelik yaptığı “Suriye’deki 800 Avrupalı IŞID savaşçısını geri alın” çağrısına da değinen Çakırözer, “Suriye’de yakalanmış olan veya alanda varlığını sürdürmekte olan bu teröristlerin akıbeti çok önemli. Eğer önlem alınmazsa bu eli kanlı teröristler Türkiye ve vatandaşlarımız da dahil tüm dünya için büyük tehlike arz edecek” dedi.

    

Editör: TE Bilişim