Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin önce mültecilikle ilgili mezvuatını değiştirmesini ve Suriyelelilere öncelikle mültecilik hakkı tanınması gerektiği vurgulanan Emek Partisi Eskişehir İl Örgütü’nün açıklaması şöyle:
“Tabii, mültecilik hukukunun en önemli konularından biri de mülteci durumundaki kişilerin istediği ülkeye iltica edebilme hakkıdır. Suriyeli mülteciler, Almanya ve İsveç’e gitmek istiyorsa, o ülkelere gidebilmelidir.
Göç alan ülkelerin işçi ve emekçileri; işimizi, aşımızı bölüşeceğiz kaygısıyla göçmenlere karşı düşmanlık güdeceklerine, dünyanın yoksul ülkelerinin yağmalanmasına, sömürülmesine karşı kendi mücadelelerini yöneltmelidir.
AKP ve Erdoğan’a oy verecekler düşüncesi ile Suriyelilerin, mültecilik haklarını kazanmalarına, istedikleri yere gitme haklarını kullanmalarına ve istedikleri ülkeye yerleşip oranın vatandaşı olma taleplerine karşı çıkamayız. Emek Partisi olarak ülkemizde yaşayan 3 milyona yakın Suriyeli mültecinin ön şartsız insani tüm haklardan faydalanmalarını, yaşam koşullarının, çalışma koşullarının düzenlenmesini ve Türkiye İşçi Sınıfı’nın bir parçası olarak ortak mücadelenin bir parçası olması gerektiğini söylüyoruz.Emek Partisi olarak bir kez daha diyoruz ki;
– Sınırlar mülteci geçişine kapatılamaz.
– Türkiye-AB arasında imzalanan Geri Kabul antlaşması derhal iptal edilsin.
– Türkiye başta olmak üzere Suriye’ye dönük bütün dış müdahaleler son bulsun. Bölgede barış politikaları tesis edilsin.
– Türkiye’deki Suriyeliler bir an önce mülteci statüsüne alınsın.
– Sığınmacıları kölelik koşullarında çalıştıran uygulamalara derhal son verilsin.”        
 
Editör: TE Bilişim