TBMM’de görüşülen vergi kanuna ilişkin kanun teklifindeki resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasını engelleyen madde geri çekilirken, muhalefet Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Genelgesi’ni hatırlatarak genelgedeki gazetelerin ilan gelirlerini kısan düzenlemenin de iptal edilmesini istedi. CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Anadolu basını yok olmak üzere. Birkaç  yıl önce 1800 olan gazete sayısı 900’lere düştü. Bu maddenin geri çekilmesi yetmez! Saray’dan başka herkesin uyması gereken tasarruf genelgesindeki gazetelere kamu ilanı verilmesini engelleyen düzenlemeyi de iptal edin” dedi. Çakırözer, yerel televizyonların uydu giderlerinde de indirim yapılmasını istedi.

“GENELGEYİ DE İPTAL EDİN”

Dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasını engelleyen 15’inci maddesinde değişiklik yapıldı. Madde ile ilan yoluyla yapılan tebligatlarda alacağın tutarına bağlı olarak yerel veya ülke genelinde yayın yapan gazetelerde ilan verilmesi uygulamasının kaldırılması ve 36 bin TL’nin altındaki bir borcun mükellefler tarafından sadece vergi dairesine ödenebileceğini, duyuruların da kurulacak olan ilgili idarenin resmi internet sitesinden yapılacağı düzenlemesi getirilirken, madde muhalefetin ve gazeteci meslek örgütlerinin tepkisi üzerine geri çekildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de yaptığı konuşmada Tasarruf Genelgesi’ndeki kamu kurumlarına gazete alımını yasaklayan düzenlemenin de iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Kanun Teklifi’ndeki maddenin iptal edilmesiyle Anadolu basının sıkıntılarının ortadan kalkmadığını dile getiren Çakırözer, tasarruf genelgesiyle gazetelerin gelirlerinin kısıtlanmaya devam ettiğine dikkat çekti. Çakırözer, “Saraydan başka herkesin uyması istenen tasarruf genelgesi hâlâ yürürlükte. Bu genelgeyle kamu kurumlarının gazetelere abonelik ve ilan verme uygulamasına yasak getirilmiş durumda. Gazetelerin ilan gelirlerini yok eden genelgedeki bu hatadan da dönülmelidir” dedi.

GAZETE SAYISI DÜŞTÜ, 100 BİN LİRALIK GELİR KAYBI VAR

Tasarruf Genelgesindeki düzenleme ile Anadolu’da gazetelerin gelir kaybı yaşadığını belirten Çakırözer, şöyle konuştu:

“Anadolu’nun dört bir yanında gazeteler gerçekten çok zor durumda. Sadece tasarruf genelgesi yüzünden şehirlerimizdeki her bir gazetenin sadece abonelik iptalleri nedeniyle yaklaşık 80-100 bin liralık gelir kaybı yaşanmakta. Son birkaç yıl içinde sayıları 1.800'ü bulan yerel gazete sayısı önce binlere, şimdi 900'lere düştü. Anadolu'nun pek çok yerinde artık, hafta sonu gazeteler çıkmıyor, sayfalar azaltıldı. Son iki yılda 1.500 yerel basın emekçisi işini kaybetti, çalışabilenler ise asgari ücret dahi alamamakta.Anadolu basını bitmek, batmak üzere.”

“UYDU BEDELİ İNDİRİLSİN”

Çakırözer, 100’e yakın yerel televizyon sayısının de 50’ye düştüğüne dikkat çekerken, bu düşüşte döviz üzerinden belirlenen uydu bedeli ödemelerinin etkili olduğunu söyledi.  Çakırözer, “Bugün yerel basının lehine olan bu olumlu uzlaşının devamı niteliğinde gazetelere yönelik abone ve ilan yasaklarının tasarruf genelgesi kapsamından çıkarılması, uydu ücretlerinde de mutlak surette indirim yapılması gereklidir” çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilişim