Saadet Partisi Eskişehir Ekonomi İşleri Birimi Başkanı Ramazan Kocaoğlu, döviz ile altındaki yükselişe ilişkin; "Tek çözüm yerli ve mili üretim, üretimin uzun vadelere yayılarak yapılamaması durumunda enflasyonun ve altının  düşmeyeceği aşikar"dedi.

Türkiye'nin şu an 450 milyar dolar civarında dış borcu olduğunun altını çizen Kocaoğlu, "Dövizdeki her 1 kuruşluk kayıp 450 milyar TL demek, bu para ile bir şehir inşa edilebilir. Bu durum iç piyasayı da etkiliyor çünkü yüzde 70'lere varan dışa bağımlılığımız var. Türk parasının değeri düşüyor, enflasyon tetikleniyor, Eskişehir’den örnek verirsek 7,8 yıl önce 120 bine alınan konut bugün 1 milyon liraya satılıyor. Tohumdan gübreye her şey dolara endeksli dolayısıyla her şeyin fiyatı yükseliyor"dedi.

Çözüm odaklı konuşulması gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, "Devletin üreticiye güvenceler vermesi lazım, çiftçinin ekip biçtiği zaman kaça nasıl satacağı sorununu devletin ortadan kaldırması satın alma garantisi vermesi lazım.

Türkiye’de Mayıs 2021 döneminde 26 milyon fatura üretilmiş, bunun 5 milyon küsürü zamanında ödenememiş, yani 5 faturadan biri ödenememiş, vatandaşlar yemeğini nasıl muhafaza edecek, nasıl karanlıkta yaşayacak? Temel gereksinimlere bakmak lazım,

mobilyanın tutkalı, tohumdan gübreye, otomotiv sektörüne her şey dövizin yükselişinden etkileniyor. Biz parti olarak faize tamamıyla karşıyız, içinde bulunduğumuz durumda faizin indirilmesi dövizi düşürmez, yükseltir, nasıl ki tarımda satın alma garantisi, çiftçiye destek, sanayide millileşme yapılır, o zaman faizin sıfırlanması ve dövizin etkilenmemesi gündeme gelebilir ama şimdi değil"dedi.

ESKİŞEHİR'DEKİ TRAFİK SORUNU

Eskişehir'in sorunlarına da değinen Kocaoğlu, "Yerel ve genel yönetim kolektif çalışmalı, çevre yolumuz bir çevre yolu değil, bir cadde gibi aldı, 4 gidişli 4 gelişli bir çevre yoluna ihtiyaç var, bugün çiftelerden bile geçsek bir çevreyolundan söz edebiliyorken Eskişehir’de bu yok, artı bizim mevcut çevreyolumuza iki taraftan yan yollarla mahallelere bağlantı yollarının açılması şart. Şehir içindeki dubalar da maksadını aştı, en azından caddenin sağına veya soluna bir kaç dakika park edebiliyorken şimdi o da kalktı, tramvayında trafik akışına ayak uydurması gerekiyor, tramvay sefer sayısı da artarsa trafik sorunu da artacaktır. Burada da tramvayın trafik ışıklarına uyması trafiği biraz daha rahatlatabilir"dedi.

Editör: TE Bilişim