Saadet Partisi Tepebaşı İlçe Başkanı Muhammed Ali Köse, Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 82. yılı nedeniyle şu açıklamayı yaptı; "Öncelikle, Ülkemizin bağımsızlığının tesisine öncülük eden ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak gelecek nesillere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 82. yıl dönümünde saygıyla anıyorum."
Meclise sunulacak yeni yasa teklifi ile ilgili de konuşan Köse, "Alın teri, emek kutsaldır. Çalışma hakkı anayasal bir haktır. Bu konuda fazlasıyla edebiyat yapabiliriz. Hatta 1 Mayıs’ta “Yaşasın İşçiler” nidaları atarak güzel bir şölen yapabiliriz. Hatta işçiyi ve emeği temsil eden sendikalar çıkıp “Emeğe dokundurmayız, gerekirse meydanlara ineriz” deyip işçinin gazını alırlar. Sonra da “Bu işi böyle kapattım” işçinin hevesini kursağında bırakırlar. Sonuçta sendikalar ve başkanları kazanır ama işçiler hep kaybeder. Meclis gündeminde, adını çok sık duyduğumuz, torba yasa teklifi var. Sendikalarımız görülmemiş bir şekilde bir araya gelerek bu teklife muhalefet ediyorlar. Bu güzel birliktelikten ve tek sesten çok memnunuz. İnşaallah yine işçi kaybetmez.


Peki nedir bu yasa teklifi? Çalışma hayatına ilişkin endişe vereci olan bu teklif ile İş Hukukuna esneklik getirilmek isteniyor. Hukuk oyuncak değildir. İşçinin veya işverenin ki çoğunlukla işverenin arzularına yerine getiren bir hukuk sistemi sadece kaos getirir. İş Hukukunu işçi ve işverenin arzuları değil, çalışma hayatının gerekleri ile ekonomik olarak kuvvetsiz olan tarafın haklarını korumaya dönük uygulamalar belirler. Başta bozulan ekonomi ve pandemi bahanesi ile çıkarılmak istenen bu yasa işçiyi zayıflatmak istemektedir.

Asla kabul etmeyeceğimiz bu yasa teklifinde belirli süreli iş sözleşmesi yaygın hale gelecektir. Malum olduğu üzere, belirli süreli sözleşme ile çalışan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacaklardır. Ayrıca yaşa bağlı olarak yani 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar hiçbir şart aranmaksızın belirli süreli sözleşme ile çalıştırılacaklardır. Dolayısı ile kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacaklardır. Yaşa bağlı olarak getirilecek bu düzenleme çalışanlar arasında ayrıma neden olabileceği gibi, çalışma düzeni ve sosyal adaletin bozulmasına kadar gidebilir. Bu teklif çalışanları işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı ve analık gibi son derece önemli olan haklardan mahrum edecektir. Bu düzenlemeyi özellikle sosyal güvenlik hakkı açısından sakıncalı buluyoruz. Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırı olan bu yasa teklifi, bir daha gündeme gelmemek üzere derhal geri çekilmelidir.


 

Bu yasa teklifinin öngördüğü yeni sistem emekçinin kutsal addedilen kazancını tırpanlıyor, iş ve sosyal güvenlik haklarında ağır tahribatlara yol açıyor. Ayrıca ücretten alınan vergide ciddi kayıplara ve kaçaklara zemin hazırlarken, aynı zamanda kara deliği gittikçe büyüyen Sosyal Güvenlik Kurumu içinde primlerinde kayıp ve kaçacaklara sebep olacaktır.


 

Özetle bu yasa hem işçiyi, hem işvereni hem iş ve sosyal güvenlik hukukunu hem de Vergi ve Sosyal Güvenlik sistemimizi yıpratacak ağır neticeler içermektedir. Tekraren belirtmek isterim ki, teklif bir daha gündeme gelmemek üzere derhal geri çekilmelidir."

Editör: TE Bilişim