Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Daimi Komitesi video konferans ile 22-23 Ekim tarihlerinde toplandı. Gündeme yapay zeka ile değişen dünya ve bu değişimin demokrasiye ve işgücü piyasasına etkileri ana gündem maddesi oldu. Diğer önemli gündem ise Türkiye izleme komitesi tarafından hazırlanan "Türkiye'deki siyasi ve sivil muhalefete yönelik yeni baskılar: Avrupa Konseyi standartları himayesine acil ihtiyaç.” başlıklı raporu oldu. Komite, 'siyasi ve sivili muhalefete yönelik baskıları şiddetle kınadığını' belirtilerek Türk makamlarına demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanlarındaki standartları iyileştirmek için 'anlamlı adımlar atma' çağrısında bulundu.Toplantıda konuşan Hollandalı Parlamenter ‘’Türk halkının iyiliğini düşünüyoruz, onun için müdahale ediyoruz’’ şeklinde ifadelerde bulununca Milletvekili Prof. Dr. Günay “Merak etmeyin, Türk halkı özgür iradesi ile seçimler aracılığı ile tercihini yapar. Türk halkının kimseye ihtiyacı yoktur. Ayrıca kimsenin Türkiye’nin iç işlerine karışmaya haddi de hakkı da yoktur.” Şeklinde cevap verdi.

BU RAPORU KESİNLİKLİKLE KABUL ETMİYORUZ

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay “Türkiye hakkında hazırlanan raporu kabul etmemiz mümkün değil. Çok tek taraflı yazılmış bir rapor. Eleştiri konularına baktığımızda çoğunun raportörlere sunulan yanlı belgelerden ve yanlış bilgilerden oluştuğunu görüyoruz. Bunun üzerine bazı parlamenterlerin konuşmaları yorum değil, saldırı ve hakaret biçimindeydi. Öncelikle bunu kınıyoruz. Karşılıklı diyalog önemli ancak böyle bir diyaloğun kalmadığını görüyoruz. Bunun yanında sessiz kalan bir grup parlamenterler var, umarım onlar daha sağduyulu davranırlar. Ülkemizde daha iyileştirilecek alanlar mevcut olabilir, buna biz karar veririz, zaten bu konularda bazı adımlar atılıyor.” Şeklinde konuştu.

TERÖRE DESTEK VEREN SONUÇLARINA KATLANIR

Günay “Öncelikle Avrupa Konseyinin terörle verdiğimiz mücadeleyi anlaması gerekir. PKK’ya ve teröre destek veren kim olursa olsun, milletvekili de olsa kanun karşısında eşittir. Yine teröre destek veren belediye başkanların yerine kayyum atanması konusunda anlaşılmaz bir turum var. İspanya’da Katalonya yanlısı belediye başkanları, bakanlar görevlerinden alındı, bazıları tutuklandı bazıları başka ülkelere sığındılar. Hiç kınama olmadı, gündem olmadı. Burada çifte standarda dikkat çekmek istiyorum.”

KAYBEDEN AVRUPA OLUR

Bazı parlamenterlerin Avrupa Konseyi’den Türkiye’nin çıkarılmasını önermesi üzerine Günay “AKPM’deki meslektaşlarıma şunu hatırlatmak isterim: istikrarlı ve güvenli bir Türkiye, istikrarlı ve güvenli bir Avrupa için şarttır. Bir an düşünün, Avrupa sınırında istikrarsız ve zayıf bir Türkiye olduğunda, kontrolsüz göç akınları, terör olayları Avrupa’nın her köşesinde görülecek. Türkiye tüm bu sorunları uluslararası toplumun hiç bir desteği olmadan tüm bölgesel sorunları tek başına göğüslüyor. Bu nedenle bu rapor ve yaklaşım büyük bir haksızlıktır. Türkiye her zaman Avrupa’nın ve AKPM’nin bir parçası olmuştur ancak bu gerçeğe karşı bir aksiyon alınırsa kaybeden Türkiye değil, Avrupa olacaktır.”

Editör: TE Bilişim