İYİ Parti teşkilatıAşağı Söğütönü TOKİ Konutları’nda yaşanan sorunları yerinde yaptığı basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaştı. İl Başkanı Mehmet Ektaş’ın da katıldığı açıklamada Tepebaşı İlçe Başkanı İsmail Türk şunları söyledi; “Devletine güvenerek Aşağı Söğütönün’de TOKİ’den ev alan 484 vatandaşımız, yetkililerin ilgisizliğinden muzdariptir.

Yaşanabilir, bakımlı bir konuta; uygun ödeme, genel gider ve yakıt giderleriyle ulaşma vaadine inanarak TOKİ’ye başvuran vatandaşlarımız hayal kırıklığı yaşamaktadır.

Buradaki konutlara müracaatlar 2016 yılında alınmış, hak sahiplerinden müracaatlarından itibaren konut bedelleri tahsil edilmeye başlanılmış, 2019 yılı Temmuz ayında konutlar teslim edilip taksitler tahsil edilmeye başlanılmış olmasına rağmen halen hiçbir hak sahibine tapu verilmediği gibi hiçbir hak sahibi için kat irtifakı dahi kurulmamıştır. Halen bu gördüğünüz küçük kasaba tapuda TARLA olarak görülmektedir. Tapu kayıtlarına göre, bu bölgede gördüğünüz binalar, sosyal tesisler, ticaret alanları ve yaşayan bu insanlar yoktur.

Tabi ki, bu bölge tarla olarak gözüktüğünden hak sahipleri vatandaşlarımız en başta Kat Mülkiyeti Kanunundan kaynaklanan “YÖNETİM” hakları olmak üzere hiçbir haklarını kullanamamakta, seslerini duyuramamakta, Resmi Kurum Ve Kuruluşlarla muhatap olamamaktadırlar.

Burada 484 Konutta yaklaşık 1600 kişi yaşamasına rağmen, 

NE YAZIK Kİ TOKİ KONUTLARININ BİR YÖNETİM PLANI YOKTUR.

Bu konutlar,  dar gelirli olup bir an önce evlerine taşınarak kira derdinden kurtulmak isteyen vatandaşlarımızın içinde bulundukları zorluklar göz ardı edilerek,konutlar geçen yıl bir çok eksiğiyle hak sahiplerine teslim edilmiştir. Eksikli ve ayıplı mal almaya zorlanan hak sahipleri, eksikliklerinin kısa zamanda giderileceği vaadiyle kandırılmışlar ancak aradan geçen bir yıl içinde eksiklikleri giderilmediği gibi sorunlar artarak devam etmiştir.

Asansörlerden çelik kapılara, iç kapılardan fayans ve mermerlere, üst katlardan,alt katlara inen  su  kaçakları tesisatlarının hatalı imalatından dolayı kaçıran banyo ve tuvaletlere kadar bir çok sorunla boğuşan hak sahipleri, TOKİ tarafından tek taraflı belirlenen yönetime başvurduklarında ilgisiz tavırlarla karşılanmakta, sorumluluk müteahhitlere atılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, vatandaşların muhatabı müteahhitler değil TOKİ’dir. Vatandaşlarımız evlerini müteahhitlerden değil TOKİ’den almışlardır.

Bu bölgede site içinde ve siteye erişimi sağlayan yollar bozuktur, çevre aydınlatması yetersizdir. Ancak TOKİ tarafından tek taraflı belirlenen yönetim, sorunları çözmediği gibi, sorunların çözümüne katkı sağlayacak Kurum ve Kuruluşların yöneticileriyle de ilişki kurmamaktadır.

Bunlar yetmezmiş gibi, projesi dahi ortada olmayan, satış sözleşmesine göre TOKİ tarafından yapılması gereken dış ihata duvarı için hak sahiplerinden daire başına fahiş ödemeler yapılması istenilmiş, aidatlara ise %26 zam yapılmıştır. Isınamayan alt ve üst katlar gibi dezavantajlı dairelerde oturan hak sahipleri aylık 700,00 TL’ye varan yakıt giderine katlanmak zorunda kalmaktadır.

Vatandaşlarımızın sesine kulak verilmeli, sorunlarına çözüm bulunmalıdır. Ancak öncelikle yapılması gereken, yönetim planının oluşturulması, ardından kat malikleri genel kurulu yapılarak vatandaşlarımızın kendi yönetimlerini oluşturmasının önü açılmalıdır.

Devlet et satmaz, süt satmaz deyip Et ev Balık Kurumunu satan, Devlet Gömlek ayakkabı gömlek satmaz deyip Sümerbank’ı satan, Devlet Şeker üretmez deyip Şeker Fabrikalarını, Devlet Çelik üretmez deyip Demir Çelik Fabrikalarını satan zihniyete sesleniyoruz.

Devlet, site yönetmez, devlet apartman yönetmez.

TOKİ yetkililerini göreve davet ediyoruz. Zaman geçirmeksizin kat irtifakını oluşturun ve site yönetimini hak sahiplerine devredin.

Editör: TE Bilişim