İYİ Parti Eskişehir Örgütü “Milli Yüksek Hızlı Tren ve Raylı Sistem Araçları Tülomsaş’ta Üretilmelidir” başlıklı imza kampanyası başlattı.

İmza kampanyası Tülomsaş önünde yapılan basın açıklaması ile başladı. İYİ Parti Eskişehir İl Örgütü Mehmet Ektaş, herkesin ortak çabası ve hedefinin ülkenin ve şehrin refah düzeyini arttırmak olduğunu söyledi.

Refah düzeyini arttırmanın yolunun, inşaat, tarım gibi emeği yoğun değeri düşük yatırım alanları yerine yüksek teknoloji temelli katma değeri yüksek mal üretimine yönelmekten geçtiğini belirten Ektaş, “İlimiz için de yapmamız gereken budur. Ancak, son yayınlanan “Yaşanabilir Şehirler” sıralamasında ne yazık ki İlimiz ‘yatırım alma kapasitesi’ açısından 32 inci sıraya gerilemiştir.

Bunun anlamı gelecekte Ülke ortalamasının daha da altında düşük gelirler, ülke ortalamasının daha da üstünde işsizlik rakamlarıdır” dedi.

Eskişehir’de önemli sanayi ve istihdam kuruluşlarından olan ENTİL, HAPALKİ DÖKÜM VE TARKON MAKİNE, Ülkemizin içine girdiği ekonomik kriz ortamından olumsuz etkilenen fabrikalar içine girmiş, yeterli desteği görmemesi nedeniyle de kapanma aşamasına geldiğini hatırlatan İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş şunları söyledi:

“ Bu fabrikalarda çalışan 500 işçimiz 4 aydır maaş alamamakta, evlerine ekmek götürememektedir. Bu büyük fabrikaların yanında bir çok küçük işletmenin de kapılarına kilit vurduğunu, işçi azaltma  ya da tamamen kapatma yoluna gittiğini, bazı büyük markalarımızın da üretimi kıstıklarını biliyoruz. TOPRAK Holdinge ait fabrikalar ise yıllardır çürümeye terk edilmiştir.

Yatırım ve istihdam sorununa etkili ve sürdürülebilir çözümler üretilmezse şehrimizin kısa süre içinde ‘yaşanması imkansız şehirler’ sıralamasına girmesi kaçınılmazdır.

Şu anda önünde durduğumuz fabrika, Cer Atölryeleri olarak kurulduğu 1894 yılından bugüne  lokomotif, vagon ve diğer demiryolu taşıtlarının imalatı konusunda uzmanlaşmıştır. 1961 yılında ilk Türk buharlı lokomotifi KARAKURT‘un, yine aynı yıl ilk Türk Otomobili DEVRİM’in yapıldığı bu milli sanayi kuruluşumuz, bugüne kadar  çeşitli tipte yüzlerce lokomotif ve binlerce yük vagonu üretimi gerçekleştirilmiştir.

Halen ülke genelinde 1100 ayrı tedarikçiyle iş yaptığı bilinen TÜLOMSAŞ yan sanayiinden sadece Eskişehir’de binlerce işçi evine ekmek götürme imkanı bulmaktadır. Diğer yandan, Türkiye’nin önemli 500 sanayi, bilişim, akıllı sistemler, inavosyon Kuruluşu Eskişehir organize sanayi bölgesindedir. Organize sanayi bölgesinde yer alan kuruluşlarımız da TÜLOMSAŞ’a büyük katkı ve destek sağlayacak ekonomiye, teknolojiye, insan kaynaklarına, deneyime, iş kültürüne sahiptir.

Bu şartlar altında TÜLOMSAŞ’ın, her biri demiryolu taşıtları konusunda uzmanlaşmış mühendis ve işçisi ile fırsat verildiğinde Milli Hızlı tren ve tüm raylı sistem araçlarını yapacağı aşikardır.

Hal böyleyken, TCDD’nin ihtiyacı olan 4.5 milyar Dolar yaklaşık maliyetli 94 Adet Yüksek Hızlı Tren Seti ihale şartnamesinde de %15 oranında “YERLİLİK” şartı konulmuş, bu şarttan da TÜLOMSAŞ’ın yararlanacağı belirtilmişken, 05.04.2018 tarihinde yapılması planlanan ön yeterlilik ihalesine bazı eller uzanmış, ihale yapılmadan iptal edilmiştir. İhalenin iptalinin üzerinden geçen yaklaşık 18 aylık süredir de olumlu hiçbir gelişme olmamıştır.

Eskişehir’in yatırıma, istihdama, Eskişehirlinin işe ve aşa ihtiyacı vardır.

Eskişehir, birikimi, heyecanı ve motivasyonu ile ‘demiryolu yatırımlarını’ hak etmektedir.

Ali AĞAOĞLU’nun, Ethem SANCAK’ın şirketlerine yapılan destek ve teşvikleri Eskişehir’de hak etmektedir.

Eskişehir’in ihtiyaç ve talepleri siyaset üstüdür, tüm siyasi partilerin, milletvekillerinin, il teşkilatlarının, odaların, birliklerinin bu hususta görevi ve sorumluluğu vardır.

İYİ Parti ailesi olarak biz, bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz.

Bu bağlamda, TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin ihtiyaçları doğrultusunda kısa bir süre sonra tekrar ihaleye çıkılacak olan 94 adet yüksek hızlı tren seti alım şartnamesinde ‘yerlilik oranı’  karşılığı ‘yerli paydaş’ olarak TÜLOMSAŞ’ın belirtilmesi, ayrıca, milli ve yerli yüksek hızlı tren setleri ile tüm raylı sistem araçlarının TÜLOMSAŞ tarafından üretilmesi için gerekli kararların alınması konusunda yetkili kurum ve kuruluşlarla siyasi iradeyi göreve davet etmek amacıyla imza kampanyası başlatıyoruz.

İmza kampanyamız bugün 17.00-17.30 arası TÜLOMSAŞ Yol kapı ve Cer Kapı önünde,  12/13/14.Ekim 2019 tarihlerinde saat 10.00-18.00 arası Ulus Heykeli ve Çarşı Camisi çevresinde kurulacak stantlarımızda devam edecektir. Halkımızın TÜLOMSAŞ’ın ve Eskişehir’in geleceğine sahip çıkacağına inanıyor, kampanyaya imzalarıyla destek vermeye davet ediyoruz. “ 

Daha sonra başta işçiler olmak üzere partililer ve vatandaşlar imza kampanyasına katıldılar            

Editör: TE Bilişim