CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, tütün kullanım oranlarının düşmediğini, sanıldığının aksine arttığını açıkladı. Türk Toraks Derneği’nin son raporundaki verileri aktaran Çakırözer, “2012-2016 yılları arasında kullanım oranı yüzde 4.5 arttı. Bırakma oranı ise yarı yarıya düştü. Kadınların kullanım oranı, erkeklerden daha fazla arttı” dedi. Çakırözer, “Herkesin elinden sigarasını almakla olmuyor, bu yetmiyor. Tütün kullanımındaki artışın sebepleri arasında Ticaret Bakan yardımcılığına dünya tütün devi British American Tobacco’dan bir yönetim kurulu üyesinin atanmasının rolü olabilir mi?” dedi.

CHP’li Çakırözer, Sağlık Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sigara kullanımının arttığını rakamları ile gösterdi. Sağlık Bakanı Faruk Koca’nın, komisyona dağıttığı sunum kitapçığında, tütün kullanımının gençlerde azaldığının belirtildiğini aktaran Çakırözer,  Türk Toraks Derneği’nin son raporunda yer alan oranları paylaştı.

Çakırözer, “Türkiye’de 2012-2016 yılları arasında tütün kullanım oranı yüzde 27.1’den yüzde 31.6’ya çıktı, yani 4 yılda yüzde 4.5. Sigara bırakma oranı ise yüzde 27.2’den yüzde 13.6’ya düştü, yani yarı yarıya. Kadınların tütün kullanım oranlarındaki artış erkeklerden çok daha fazla, kadınlardaki yüzde 6.1” dedi.

HERKESİN SİGARASINI ALMAKLA OLMAZ 

Bu artışın sebeplerini sorgulayan Çakırözer, “Herkesin sigarasını elinden almakla olmuyor. Ama bununla olmaz, bu yetmez. Tütün kullanımındaki artışın sebepleri arasında Ticaret Bakan yardımcılığına dünya tütün devi British American Tobacco’dan bir yönetim kurulu üyesinin atanmasının rolü olabilir mi?” sorusunu yöneltti.

TÜTÜN ENDÜSTRİSİ ÖDÜLLER ALIYOR

Bu atamanın Türkiye’nin 2004 yılında imzaladığı Tütün Kontrolü Çerçeve Yasası’na aykırı olduğunu dile getiren Çakırözer, “Çünkü bu sözleşme devletin tütün endüstrisi ile işbirliği yapmasını yasaklıyor. Türk Toraks Derneği, tütün endüstrisinin çeşitli platformlarda ödüller aldığına da dikkat çekiyor. Tütün devinin yöneticisi bakan yardımcısı olunca gömlek yanlış düğmeden iliklenmeye başlanıyor” dedi.

Türk Toraks Derneği’nin tütün kullanımı ile mücadelede yapılan hatalara ilişkin tespitlerini de aktaran Çakırözer, “Sigara, nargilelik tütün ve sarmalık kıyılmış tütün üretimi artıyor. Satış noktalarındaki reklam ve görünebilirlik denetimlerinde aksaklıklar yaşanıyor. Tütün ürünleri bağımlılığının tedavisinde geri ödeme yapılmıyor. Tütün kullanımı ile mücadelenin aksamasında tüm bunların etkisi olabilir mi” dedi.

HEM MEVZUAT, HEM DENETİM EKSİK 

Türk Toraks Derneği’nin tütün kontrolü yasa maddeleriyle ilgili uygulama yönetmeliklerinin çıkarılmadığına dikkat çektiğini belirten Çakırözer, “Yani hem tütün kontrol yasalarının uygulanmasında yani sahadaki denetimde eksikler var. Hem de mevzuat eksik, mücadeleye güç katmıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim