CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yaparak ülkemizin dört bir tarafından insan hak ihlallerinin olduğunu söyledi.

İnsan Hakları Günü’nün  bir mücadele ve dayanışma günü olarak gördüklerini belirten Adar şunları söyledi:

“ Demokratik hakkını kullanarak protesto gösterilerine katılan yurttaşlarımızın katledilmelerini, haber yapıp düşüncelerini yayan insanların tutuklanarak cezaevlerine gönderilen ve evine bir ekmek götürmek için iş cinayetlerine kurban giden insanlarımızı unutamıyoruz.

Ülkemizin dört bir tarafında insan hak ihlalleri her geçen gün yaşanırken bunun en yakın ve canlı örneklerinden biri de bugün Eskişehir’de gözümüzün önünde cereyan etmektedir. Sendikalaştıkları için işten çıkartılan REYSAŞ işçileri hak mücadelesi verirken tam da bugün 10 Aralık İnsan Hakları Gününde çadırları jandarma tarafından sökülüp atılmıştır.

Anayasal güvence altında olan sendika hakkı gibi temel özgürlüklerin ihlal edildiği gün gibi ortadayken tüm bunlara seyirci kalan AK Parti iktidarı zamanında yaşanan insan hak ihlalleri her geçen gün artmaktadır.

AK Parti, 16 yıllık iktidarı süresince işçilerin ve emekçilerin üzerindeki baskıyı ve sömürüyü günden güne arttırmıştır. Düşük ücretler, güvencesiz çalışma koşulları, işçiler ve emekçiler üzerinde yoğunlaşan siyasal baskılar AK Parti iktidarının 16 yıl boyunca işçilere ve emekçilere uyguladığı sömürü politikalarının temel noktalarıdır.

AK Parti işçiler üzerindeki siyasi ve iktisadi baskıları yoğunlaştırmış, anayasal ve evrensel tüm hukuk kurallarını hiçe sayarak ülkemizde sömürüye dayanan güvencesiz bir emek rejiminin temellerini atmıştır.

Örneğin;

Yeni rejim çalışma yaşamına saldırıyı arttırmıştır.

En az 21 Bin işçi iş cinayetlerine kurban gitmiştir.

Grev hakkı hukuksuz bir şekilde ortadan kaldırılmıştır.

AKP iktidara gelmeden önce yüzde 50’lere varan sendikalaşma oranı son 2018 Temmuz verilerine göre yüzde 12,76 civarına gerilemiştir.

Sendikalı işçilerin sadece yüzde 7’si toplu iş sözleşme yapabilme ve yararlanabilme hakkına sahiptir

Özel sektörde çalışan işçilerin yüzde 95’i sendikalı değildir.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) raporlarına göre Türkiye sendikal hak ve özgürlükler noktasında Dünya’nın en kötü 10 ülkesi arasına girmiştir

AK Parti çalışma yaşamını topyekûn güvencesizliğe terk etmiştir.

Özelleştirmeler ile ülkemizin tüm kamu mirası peşkeş çekilmiştir.

Taşeron işçiye kadro hayal olmuştur.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ DİYE BİR ŞEY KALMADI

Hemen her alanda hak ihlallerinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktığı Türkiye’de ifade özgürlüğünün genişletilmesi amacıyla TCK 301’de değişiklik yapılmasına rağmen, sanık olan kişi sayısında yüzde 43 artış yaşanmıştır.

Özellikle muhalif düşünceyi bastırmak için her fırsatta devreye sokulan 301’nci madde gereğince sanık olanların sayısı;

 2006’da 526 iken,

2017’de 754’e ulaşmıştır.

2006-2017 yılları arasında 301 nedeniyle sanık olan toplam kişi sayısı ise 4 bin 21 olarak kayıtlara geçmiştir.

ANAYASA’DA VAR, GERÇEK HAYATTA YOK

Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü en fazla ihlal edilen hakların başında gelmektedir. 2004-2017 yılları arasında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet ettikleri gerekçesiyle sanık olan kişi sayısı 156 bin 151’e ulaşmış durumdadır.

2004’te 6 bin 469 olan sanık sayısı, yüzde 65 artışla, 10 bin 686’ya yükselmiştir.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak hukukun üstünlüğünü ve temel hakları yeniden tesis etmek, korkuya son vererek “Özgürlükler Cumhuriyeti’ni” kurmak hayali içindeyiz.

Bizler; ülkemizin genç, kadın, emekçi ve kırılgan tüm kesimlerinin her türlü baskıcı güç odaklarına karşı savunucusu olmaya devam edeceğiz.”

Editör: TE Bilişim