CHP Genel Başkan Yardımcıları Yüksel Taşkın ve Onursal Adıgüzel Eskişehir’e geldi.

Bilgisayar Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Atasoy’un başkanlığında bilişim sektöründe istihdam sorunları ve çözüm önerileri isimli çalıştaya katılan Taşkın ve Adıgüzel önerilerini sundu.

Roof Garden Otelde gerçekleşen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan CHP İl Başkanı Recep Taşel, “Bilişimi konusundaki sorunlarımız ve çözüm önerilerimiz istihdamla ilgili on bir alanda Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı, Genel Başkan Yardımcılarımız Sayın Yüksel Taşkın ve Onursal Adıgüzel sorumluluğunda gerçekleşecek. Ve bugün ilkini Eskişehir’de gerçekleştirdiğimiz bu arama çalıştaylarının gençlerin istihdama katılma, bilişimdeki fırsatlarımız noktasındaki çalıştayımıza hepiniz hoş geldiniz. Sizleri gerçekten dinleyerek önemli bir rapor çıkacağına ve bu raporunda partimizin gelecekteki gençlerin istihdamı konusunda fayda sağlayacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

“İNSANCA EMEKLİLİK HAYATI SUNAMIYORUZ”

Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise,  konuşmasında, “Bir ülkede şöyle bir zincir sistemi var. Çok yalın ve basit. Üretim, istihdam temelli ama istihdam temelli üretim yoksa sosyal sigorta, güvenlik sistemini zaten çalıştıramıyorsunuz normal bir ülkede, bir refah devletinde dört çalışan bir emekliyi finanse eder. Dört tane mevcut aktif çalışan bir pasif çalışan veya emekliyi finanse eder. Türkiye’de bu oran 1.87’ye düşmüş durumda. Aslında siyasetin konuşması gereken mesele budur. Maalesef ki ülkemizdeki kutuplaştırma siyaseti ülkemize muazzam zarar vermektedir. Biz parti olarak bunun dışında kalmaya gayret gösteriyoruz. Asıl meseleleri tartışmamızı, görmememizi maalesef ki gölgeliyor, engelliyor. Asıl derdimiz gençleri üretime katmaktır çünkü Türkiye’de çalışabilir nüfus 63 milyon, bunun yarısı bile iş gücüne dahil değil. Bunun yarısının çok azı güvenceli istihdama sahip. Ciddi sayıda bir insan da kayıt dışı. Gençleri üretim sürecine katamadığımız zaman hem onların emeklilik hayalini yani onların hayatını çalıyoruz hem de onlar sisteme giremediği zaman 25-30 yılını çalışma hayatına veren insanca bir emeklilik hayatı sunamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplumda bir rasyonelleşme ve olgunlaşma olduğunu kaydeden Taşkın,  

“Ne mutlu ki buy kutuplaşma siyaseti tutmuyor. İnsanlar çözüm odaklı olana bakmaya başladılar. CHP’ye yönelik şöyle bir şey var. Biz diyoruz ki biz yönetiriz. Zaten yönetiyoruz. Genel iktidar bizde. Toplum diyor ki nasıl yöneteceksin, işsizlik sorununu nasıl çözeceksin? İşte bizim bu çalışmamızın altında bu sorular yatıyor. Nereye gidersek gidelim istihdamla ilgili beklentiler var” dedi.

“ÜLKENİN EN ÖNEMLİ SORUNU İSTİHDAMDIR”

“CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise şöyle konuştu:

“Meseleye bugün istihdam boyutuyla bakacağız. Fakat dünyada çok sık konuşulan popüler bir konu bilişim meselesi Özellikle yazılım ve istihdam dediğimiz zaman herkes heyecanlanıyor ve burada bir şeyler yapmamız gerekiyor. Buraya sadece bir şeyler yapmamız mantığında bakarsak asıl işin sebebini kaçırdığımızı görürüz diye düşünüyorum.  Bu aslında bir eko sistem meselesi. Her fırsatta vurguladığımız işte demokrasi, adalet, eğitim bunların yerine gelmediği noktada diğer sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de ilerlemenin çok kolay olmadığını görüyoruz. İstihdam meselesi bugün Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olmuştur. Pandeminin bu kadar yakıcı son yılları izlediğimizde görüyoruz ki ülkenin en önemli sorunlarından biri bütün anketlerde ekonomi çıkıyor, ikinci sırada pandemiyi konuşuyorlar üçüncü sırada işsizliği konuşuyorlar. Kürsüye çıkan iktidarlar, siyasiler Türkiye’nin hiçbir sorunu yok diyor ama bir buçuk milyon üniversiteli genç bugün Türkiye’de işsizse on milyona yakın işsizimiz varsa bütün tanımlamalarla, bütün kısıtlamalarla eğitimden tutun da baktığımız da on milyona yakın bir işsiz kitlesi varsa Türkiye’de işler yolunda gitmiyordur.”

Editör: TE Bilişim