Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Eskişehir Ülkü Ocakları Başkanlığı olarak ‘2019-2020 Ali Metin Tokdemir Akademisi’ eğitim programları kapsamında seminerlerin 3.sü Eskişehir Ertuğrulgazi Atlı Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çelik’in verdiği, Türklerde Atlı Savaş (Furusiyya) Sanatı Semineri ile devam etti. Seminerde, Eskişehir Ertuğrulgazi Atlı Spor Kulübü sporcuları Dündar Taşer Zeybek ve Hasan Hüseyin Gündüz’de kostümleri ile hazır bulundu.

Eskişehir Ertuğrulgazi Atlı Spor Kulübü Başkanı Mustafa Çelik seminere Türklerde 9 sayısının uğurlu sayı olduğunu belirterek başladı. Türk Töresinde Alp Kavramı 1) Sağlam Yürek, 2) Kuvvet, 3) gayret ve hamiyet, 4) At, 5) Zırh, 6) Yay, 7) Kılıç, 8) Kargı (sünü), 9) Yar-yaren konularını tüm detayları ile anlattı. Ayrıca kostüm, minyatür, sarık, sadak, tirkeş, börk, zihgir, yay ve oktan bahsetti. Okçuluğun, Türklerin asırlar boyu icra ettikleri bir savaş sanatı ve sonraları da terk edemedikleri bir spor olduğunu, ok ve yayın Türklerin asırlık macerasında hep gücünü yanlarında hissettiklerini, savaşta bir silah barışta ise önemli bir spor aleti olan ok ve yayın önemini vurguladı. Memlûk Devletinde de Ok ve yayın son derece önemli bir yere haiz olduğunu anlatan Mustafa Çelik, Furusiyya denilen savaş sanatının en önemli konularından birisi olan okçuluğa dair detaylı bilgiler verdi. Seminerin son bölümünde ise Osmanlının en temel askei gücü, bînevi özel timi olan sipahilerden ve sipahi kültüründen dem vurarak günümüzde sipahi kültürünü atlı okçular, bizim gibi kulüpler devam ettiriyor mesajını verdi.

Seminere Eskişehir Ülkü Ocakları Başkanı Kazım Aksoy ve yöneticileri, Odunpazarı, Tepebaşı ve Yunusemre Ülkü Ocağı Başkanları ve ilçe yöneticileri, Asena teşkilatı, üniversite teşkilatları, Yard. Doç. Dr. İlker Usta, STK temsilcileri ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.

Editör: TE Bilişim