Milli Eğitim komisyonunda görüşülen 15 yeni üniversite kurulması ile ilgili tasarı AKP ve MHP Oyları ile komisyondan geçti. Ana muhalefet, aralarında Anadolu Üniversitesinin de olduğu üniversitelerin bölünmesine karşı çıktı.

CHP PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, MEB komisyonu CHP sözcüsü olarak tasarının tamamının geri çekilmesi gerektiğini ifade ettiklerini fakat tüm muhalefetlerine karşın tasarının komisyondan geçtiğini ifade etti. Meclis Genel Kurulunda görüşülecek tasarı için komisyonun ardından açıklama yapan Usluer: “ 2015 seçimlerinde seçim vaadi olarak Eskişehir’e verilen 3. Üniversite sözünü önemsiyoruz. Aradan 3 yıl geçti, vaat yerine getirilmedi. Ancak bu vaadi Anadolu Üniversitesini bölerek yerine getirme fikrine karşıyız. Verilen söz bu şekilde değildi. İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve hocaları bölünmeye nasıl karşı çıktıysa Anadolu Üniversitesi de öğretim üyesiyle, öğrencisiyle birlikte karşı çıkacaktır. Burada hem Anadolu Üniversitesinin gücü sarsılacak hem de yeni kurulmak istenen üniversite her daim Anadolu Üniversitesinin gölgesinde kalacak. Biz bunu Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin kurulma aşamasında da yaşadık. Burada amaç kaliteli eğitim verebilecek yeni bir teknoloji üniversitesi kurmak olmalıdır. Fakat görüyorum ki burada amaç parçala ve yönet politikasıdır. Bunu bir müjde verir gibi deklare edenlere de hayret ediyorum. Eskişehir bir üniversite kentidir. Bu kentin en büyük özelliğidir üniversiteleri. Biz şehrimizin köklü üniversitesinin yavrulatılıp içinden başka bir üniversite çıkarılması yerine yeni bir oluşumla sıfırdan bir başka üniversite kurulmasını talep ediyoruz ki verilen söz de bu şekilde idi. Bu tasarı yangından mal kaçırır gibi önümüze koyuldu. Yapılan değişiklikler ve ekler komisyon toplantısının olduğu gün tesadüfen öğrendiğimiz değişiklikler oldu. Bütün bunlar üniversite gibi gayet ciddi bir kurumun iktidar partisi yöneticileri tarafından ne kadar gayri ciddi algılandığının ve ele alındığının somut göstergesidir.

24 HAZİRAN’DA CEVAP VERİLECETİR

Usluer AKP ve MHP’nin erken seçim kararını almalarının tek nedeninin ekonomik kriz olmadığını aynı zamanda eğitim alanında büyük kriz yaşandığını, eğitimin tüm kademelerinde kaos ortamının hakim olduğunu söyledi. 24 Haziran’da seçmenin bunu da göz önüne alarak oy kullanacağını ifade etti. Usluer; “Bugün okul öncesinden üniversiteye kadar bütün kademelerde eğitim sistemi rezillik içindedir. Üniversite kuracaklarmış! Şimdiye kadar kurdukları üniversitelerden kalifiye insanlar yetiştirip her birini iyi yerlere getirmişler gibi yeni işsizler ordusu oluşturma çabasındalar. Türkiye’de üniversite mezunlarının yüzde 30’u işsiz. İktidar partisi işsiz ve kendilerine muhtaç, kendilerinden medet uman bir güruh yaratmak istiyorlar.

Komisyondan bir AKP’li vekil ne dese beğenirsiniz? “ Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok” bunu söyledi inanabiliyor musunuz?

İki gündür Beyazıt meydanında öğrenciler, akademisyenler ne diye bağırıyor biliyor musunuz? “Üniversiteler amip değildir, bölünerek çoğalmaz” diyorlar! Tarihimizi silemezsiniz diye bağırıyorlar! Anadolu Üniversitesinin de tarihini de silemeye çalışanlara 24 Haziran’da cevap verilecektir.

Ama şu çok net:

Çocuğu niteliksiz sınıflarda okuyanlar, 4+4+4 yüzünden mağdur olanlar, her gece değişen lise giriş sınavı yüzünden psikolojisi bozulanlar, torpille şifreyle kirlettikleri üniversite sınavı mağdurları, çember sistemin yüzünden taşınan servis parasını düşünen okul bulamayan veliler, fakülteleri taşınan üniversiteliler, okullarında nitelikli akademisyen kalmayan öğrenciler; 24 Haziran da bu eğitim enkazının hesabını da soracak!

Ve yıkılan sistemi yeniden inşa etmek için bir tuğla da kendi koyacak bu halk! Biz o tuğlaların harcı olacağız ve bugüne kadar 50 kere değişen eğitim sistemini öğrenci veli öğretmen hep birlikte yeniden kuracağız!” dedi.

Editör: TE Bilişim