AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Başbakan Binali Yıldırım ile arasında geçen ‘TÜLOMSAŞ’ tartışmasına sert sözlerle tepki gösterdi.
Eskişehir ziyareti sırasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’i ‘Tülomsaş’dan yararlanmamasını eleştiren Başbakan Binali Yıldırım’a Büyükerşen yanıt vermişti. Başbakan Binali Yıldırım’ın Eskişehir ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e hitaben, “  Şimdi TÜLOMSAŞ 2018'de yerli ve milli hızlı treni de yapan ve bir ilki başaran bir kuruluşumuz olacak. TÜLOMSAŞ, Eskişehir'in yüz akı olmaya devam ediyor. Eskişehir'de TÜLOMSAŞ bunları yaparken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı da yabancılardan tren setlerini, parçalarını almaya devam ediyor. Paraları da tıkır tıkır yabancılara vermeye devam ediyor” demişti.
Başbakan’ın bu değerlendirmesi ardından Başkan Büyükerşen, “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tramvay alım ihalesi açmıştır. Bu ihale yerli yabancı bütün tedarikçilere açıktır. Yani TÜLOMSAŞ  da bu ihaleye teklif verebilir. Ayrıca Sayın Başbakan’dan ilk Konya ziyaretinde Konya Büyükşehir Belediyesi’ne, Konya’ya en son alınan tramvayların TÜLOMSAŞ dururken neden Çek Cumhuriyeti’nden alındığını, 120 milyon Euro’yu Çek Cumhuriyeti’ne neden tıkır tıkır ödediğini sormasını rica ediyoruz” cevabını vermişti.
Başbakan Binali Yıldırım ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında yaşanan TÜLOMSAŞ tartışmasına AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü de dâhil oldu. Parti İl Binasında düzenlediği basın toplantısında Büyükerşen’in sözlerine yanıt veren Ünlü, gündeme ilişkin de gazetecilerin sorularını yanıtladı. İşte Ünlü’nün basın açıklamasının ayrıntıları:
ESKİŞEHİR SANAYİCİSİNE SAHİP ÇIKILMALI
“Eskişehir’deki tramvay yapımı süreci hükümet temsilcileri tarafından da başından itibaren iyi niyetle takip edilmiş ve gerekli katkılar sunulmaya gayret edilmiştir. Tramvay için Büyükşehir Belediyesi teknik bir komisyon kurup 1000 mm lik bir tramvay planladığını DLH Genel Müdürlüğüne bildirdiğinde dünya standartlarına uymayan bu hattın 1435mm ile düzeltilmesi, savaş durumu stratejileri dâhil olmak üzere 1000mm açıklığın birçok konuda dezavantajlı olduğu yapılan yazışmalarda ortaya konulmuştur. Ancak dönemin ulaştırma bakanı Sayın Başbakanımız, Binali Yıldırım’ın araya girmesi ve kefil olması ile projesi bu şartlarda ödenek bulabilmiştir. Ancak ihale yabancı bir firmaya bile verilse dahi şehrimizdeki TÜLOMSAŞ ile belli oranlarda ortak çalışmalar yapılması, bakım atölyelerinin kurulması ve Eskişehir’in sanayicisinin bu üretime dahil edilmesi o dönemde Büyükşehir’in de imzası ile taahhüt altına alınmıştır.
            Ancak ödeneğin serbest kalmasından sonra devlet teamüllerine aykırı olarak Büyükşehir Belediyesi taahhüdünü yerine getirmemiş, attığı imzanın arkasında durmamıştır. Yani tramvay bizzat sayın Başbakanımızın, Ulaştırma Bakanlığı döneminde özel çabaları ile hayata geçirilmiş bir projedir.
Şu an yapılan hesaplara bakıldığında TÜLOMSAŞ da dâhil olmak üzere Eskişehir sanayisi bu projenin %70’ine yakınını gerçekleştirebilecek durumdadır. Bakımını yapsın, tedarikini yapsın, belli bir yüzdesini yapsın diyoruz. Yurt dışına verilen paranın %70’i şehrimizde kalabilir. Önceki tramvay ihalelerinde aynı tip klimasız cihazlar, şu an önerilenden çok daha pahalı fiyatlara, alınmış ve yetersiz geldiğinde yanlış yapıldığı anlaşılmıştır.
            Şimdi yeni tramvay kapasite artırım ihalesi yapılacaktır.  Biz şehrimizi düşünen, milli ve yerli hassasiyetleri olan iktidar temsilcileri olarak yine, yeniden uyarıyoruz. Şehrimizdeki yatırımları, şehrimize mal olmuş devlet şirketlerini ve yerli sanayiciyi küçümseyerek, hatta şans dahi vermeyerek nereye varacaksınız? Sırf şehre iş vermemek için şehrin sanayisini aşağılamaya son verin artık.
Yeni yapılan ihalede tüm ısrarlara rağmen yerli ortak ve yerli üretim şartı konmamış, göstermelik yapılan iyileştirmede ise diğer şartlar engel olacak şekilde iyi niyetten uzak şartlar öne sürülmüştür. Adrese teslim hazırlanan bu şartname kendi kentini değersizleştirmektedir.
Biz şehrimizi raylı sistemlerin merkezi, demiryolcu şehri gibi tanıtımlar ile temsil etmeye gayret ederken, tramvayını kendi yapamayan bir şehir haline getirilmesine gönlümüz razı değil.  Bugün bölgesinde tek, ciddi yatırımlarla beslenen URAYSİM, raylı sistemlere bakışımızı açıkça göstermektedir.
Başbakanımız 3 Temmuzda şehrimize geldi. Ve tramvay üretiminde yerli sanayicinin devreye sokulmadığını belirterek uyarıda bulundu. Şehrin kaynaklarının şehirde kalmak yerine yurtdışına gittiğini ifade etti. Büyükşehir Belediyesi ya da CHP bununla ilgili nasıl bir cevap verdi? Kendileri “TÜLOMSAŞ tramvay mı yapıyor ?”, “Konya versin TÜLOMSAŞ’a Eskişehirli sanayiciye iş” gibi yorumlarda bulundular. Siz Eskişehir sanayisine sahip çıkmayacaksınız fakat Konya’nın sahip çıkmasını bekleyeceksiniz. Mantık bunun neresinde? Önce siz bu şehrin sanayisine sanayicisine sahip çıkacaksınız ki diğer şehirlere örnek olsun.
Buradan bir kez daha soruyorum, Eskişehir sanayicisine sahip çıkmanız gerekmiyor mu? Yerli üretici bu ihalede yer alacak mı almayacak mı? 30 Milyon Euro’luk tramvay ihalesinde yerli üretici yer alamayacak. Sizin burada TÜLOMSAŞ’a ve Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayicilere düşmanlığınız nedir? Sanayi Odası’nın ve Ticaret Odası’nın da bu işe ve üyelerinin haklarına sahip çıkması gerekiyor. Hiç kimse biz Büyükşehir Belediyesi ile ters düşmeyelim diyerek susmamalı. Eskişehir lafını sözde değil icraatta yaparak göstermemiz gerekiyor. Son olarak şunu söylüyorum AK Parti yapar onlar bakar.”
SORUŞTURMA AÇILDI MI?
Basın açıklamasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Başkan Dündar Ünlü gazetecilerin sorularına ise şu yanıtları verdi:
Bayramlaşmadan sonra parti içinde bir soruşturma açtığınıza dair haberler yapıldı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Soruşturma değil. Ben bunu her zaman sorgularım. Partimizde bulunan herkesin görevini ve işini hassasiyetle yapmasını isterim. Eksik mi yapıyor fazla mı yapıyor ben bunu her zaman sorgularım. Bu bizim parti içi meselemizdir. Yönetimde benim görev verdiğim her arkadaş, görevini en üst düzeyde layıkıyla yerine getirmekle sorumludur. İçimiz de niye yaptın niye yapmadın diye sorgulamalar her zaman olacaktır. Bu parti disiplini açısından da gerekli olan bir durum. Partide görev alan arkadaşlar elinden geleni fazlasıyla yerine getirecek. Ailesinden özel sosyal ve kültürel hayatından yeri geldiğinde taviz de vermesini bilmelidir. Partimizi Eskişehir’de en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalılar.”
OKULDA SİYASET YAPILMAZ
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın ‘Milli Eğitim, bizim okullara eğitim desteği vermemizi engelliyor’ sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sayın Nabi Avcı’nın Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde Eskişehir’de eğitim konusunda fazlasıyla yatırım yapıldı. Okula giremeyen arkadaş var mı gittiğinde? Farklı amaçla okullara giderseniz olmaz. Sanırım okullarda siyaset yapamıyoruz anlamında bir sıkıntı yaşıyorlar. Okullarda siyaset yapılmaz. Okulda ve camide siyaset yaparsanız vatandaş bunu hoş karşılamaz. Siyaset yapmadığınız halde herkes okullara girebilir.
ESKİŞEHİRSPOR’A BİZ DESTEK VERECEĞİZ
Eskişehirspor’a belediyeler destek vermese de biz gereken desteği vereceğiz demiştiniz. Bu destek mali mi olacak yoksa başka şekilde mi? Bunu biraz açar mısınız?
Bu konuda çok çeşitli formülleriz olacak. Eskişehirspor’un parasal sıkıntıları çözme açısından gerek devlet kurumları ile gerek ise reklam açısından da görüşmelerimiz ve çalışmalarımız sürüyor. Daha farklı neler yapılabilir. Bununla ilgili Eskişehirspor Kulübü de çalışıyor bizler de çalışıyoruz. Eskişehirspor’un bu yıl birinci lige çıkması gerekiyor. Bunun için de hükümet olarak bizim elimizden ne geliyorsa biz de her türlü desteği vereceğiz. Eskişehirspor bu şehrin takımı. Eskişehir’i ve Eskişehirspor’u seviyoruz. Ve sahip çıkmamız gerekiyor. Belediye başkanı bir adam asamaz bir de para basamaz. Onun dışında ne isterse yapabilir. Kanunen benim takıma yardım etmem mümkün değil demek doğru değil. Akıl dağıtıyorlar. Akıl herkes de var. İş paraya geldiğinde susuyorlar. 3 krampon, 3 eşofmanla mı alt yapı desteği yapılıyor. Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesi’nin tek bir spor salonu yaptığını bir halı saha yaptığını gördünüz mü yok. Bu şehir butik bir şehir insanlar gelsin gezsin ama burada yaşayanlar çile çeksin diye bir anlayış var.”
KORKMUYORUZ
1/25 binlik planlar Ağustos’ta meclise gelecek mi? Büyükerşen sizi dava edeceğini söylemişti?
1/25 binlik planlar Ağustos’ta değil ama Eylül ya da Ekim gibi meclise gelebilir. Suç duyurusunda bulunacaksa bulunsun. Biz de bulunuruz. Geçmişe dönüp baktığınızda kendilerinin de meclise getirmediği o kadar çok konu var ki. Bu şekilde bizi korkutamazlar. Biz korkmuyoruz. Böyle şantaj yollarına da başvurmasınlar. Çalışmalarımız ne zaman tamamlanırsa biz de o zaman meclise getiririz. 1/25 binlik planlarda TÜLOMSAŞ ve Şeker Fabrikası sembolik üretim yapan müze olarak görünüyorlar. Şehir müze haline dönecek. Ya insanlar yaşıyor bu kentte. 800 bin nüfusun 700 bini bu kentin merkezinde yaşıyor. Bu insanlar için de bir şeyler yapılması lazım. Yeni imar alanları açılmalı, şehrin nefes alması lazım. Güneş girmeyen sokaklar var şehirde. Sıkıştık nefes alamıyoruz. 1/25 binlik planlar butik şehir planı. Böyle şehircilik olmaz. Sen bu şehri küçük şehir olarak planlıyorsun. O nedenle senin büyümen mümkün değil.
STADYUM BÜYÜK KAZANÇ GETİRİR
Eskişehirspor’a Cuma günü bir ziyaretiniz olacak. Mali destek konusunda sizin daha önce stadyumun ismi ile ilgili bir sponsorluk anlaşması yapılabilir öneriniz de olmuştu. Bu öneriyi o görüşmede yönetime götürecek misiniz?
Bizim ziyaretimiz bir hayırlı olsun ziyareti olacak. Elbette ki konu açılır ise biz de kendi düşüncelerimizi ve fikrimizi kendilerine iletiriz. Stadyum Eskişehirspor için ciddi manada gelir getirecek bir stat. Gerek reklam gelirleri olsun, ticari işletmeleri, locaları ile  gerek isim konusunda da. Eskişehirspor’un bunu iyi değerlendirmesi iyi pazarlaması gerekiyor. Şehrin de bu işe katkı ve destek vermesi lazım. Eskişehirspor denildiğinde herkes konuşur herkesin bir sözü vardır. Ancak hadi gelin hep beraber biz de katkı verelim dediğinizde kimseden ses çıkmaz. Herkesin destek olması ve takımın kümeden çıkması lazım.”
 
Editör: TE Bilişim