Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü,  Alpu Ovası’nda süren sondaj çalışmaları ile ilgili 5 ay önce verdiği soru önergesine, Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen itiraf gibi yanıtla “Termik santral projesinin iptal edilmediği, sadece ihalenin iptal edildiği” gerçeğinin ortaya çıktığını söyledi

Süllü, Alpu’da gerçekleştirilen kömür arama sondajlarını,  yerinde tespit etmelerinin ardından,  Mayıs ayında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a soru önergeleri ile sondajların nedenini sorduklarını,  Bakanlıktan yanıtın 12 Temmuz tarihinde, Cumhurbaşkanlığı’ndan yanıtın ise 5 ay sonra geldiğini söyledi.  Bakanlıktan gelen “Eskişehir Alpu Linyit Havzası’nda 2008-2014 yılları arasında yapılan sondajlı etüt çalışmasını geliştirmek için, yeni sondaj çalışmalarına başlandığı, çalışmaların, uluslararası standartlarda kaynak ve ön fizibilite raporunun hazırlanması ve kömür rezervinin belirlenebilmesi amacıyla yapıldığı” cevabını, daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Süllü,  Bakanlığın cevabından 3 ay sonra Cumhurbaşkanlığından gelen cevap ile bilinen gerçeğin itiraf edildiğini açıkladı.

Süllü, Cumhurbaşkanlığı cevabında, “Eskişehir Alpu Sahası’nda yapılması planlanan Termik Santral İhalesi’ne teklif gelmediğinden bahse konu ihale iptal edilmiştir” cümlesinin ardından,  Bakanlıkla kelimesi kelimesine aynı cümlelerin yer aldığını belirtti. Süllü açıklamasına, şöyle devam etti: Yerel Seçimlerden önce, Eskişehir mitinginde Sayın Cumhurbaşkanı,  ‘Alpu Ovası Tarımsal SİT ilan edildi.’ demesine karşın, yeni ÇED raporu hazırladıkları ve termik santral projesini yatırımcı için daha cazip hale getirmeye çalıştıkları ve uygulamada kararlı oldukları, Bakanlığının ardından,  Cumhurbaşkanlığınca da bir kez daha itiraf edilmiştir.

“Eskişehir’de kömürlü termik santral tehlikesi geçmemiştir.” diyen Dr. Jale Nur Süllü,.  Eskişehir halkının Alpu Kömürlü Termik Santral Projesi mücadelesinde tetikte olması gerektiğini söyleyerek Eskişehir kamuoyunu uyardı:  Alpu’yu ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da söylediği gibi “Alpu Kömür Tozuna Bürünmeyecek”. Eskişehirliler olarak, güçlü bir şekilde verdiğimiz mücadeleyi proje iptal edilene kadar, kararlılıkla sürdüreceğiz. Ancak, bunun için, “uyanık kalmamız” gerekiyor.

Editör: TE Bilişim