Uluslararası ajansların ve haber sitelerinin Türkiye’deki muhabirlerini yayınladığı raporla fişleyen SETA Vakfı’nın mali kaynaklarına ilişkin soruya verdiği yanıtta Alman hükümeti, Albayrak ailesini işaret etti. Benzer içerikli bir araştırma önergesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oyları ile reddedildiğini, kendisinin hazırladığı soru önergesine ve yaptığı bilgi edinme başvurusuna ise yanıt alamadığını anımsatan CHP milletvekili Utku Çakırözer, vakıflardan sorumlu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a  SETA Vakfı’nın kaynaklarını sordu, ancak yanıt alamadı. Çakırözer, “Alman hükümeti Alman vekillere ‘Albayrak’ yanıtını veriyor. Vakıf Türkiye’de ama aynı soruya, Türkiye’de yanıt alamıyoruz” tepkisini gösterdi.

 CHP’li Çakırözer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a Alman Hükümeti’nin Albayrak ailesi tarafından finanse edildiğini açıkladığı SETA Vakfı’nı sordu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesinde olduğunu anımsatan Çakırözer, SETA’nın, temmuz ayında; BBC Türkçe, Deutche Welle, Sputnik gibi dünya çapındaki haber ajanslarının Türkiye'deki muhabirlerini, yayınladığı raporlar fişlediğini belirtti.

SETA HALA KAMU YARARI SAĞLIYOR MU

“SETA Vakfı 2013 yılından bu yana vergiden muaf çünkü Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına vakıf kabul edilmiş” diyen Çakırözer, SETA ile ilgili araştırma önergelerinin, soru önergelerinin reddedildiğini belirterek şunları söyledi:

“SETA hâlâ kamu yararı sağlıyor mu? Hangi faaliyeti, devletin kamu hizmeti yükünü azaltıcı? Hangi faaliyeti nedeniyle kamu yararına vakıf? SETA Vakfının gelir kaynakları nelerdir, sizin Bakanlığınızdan verilmekte olan ya da diğer kamu kurumlarından verilmekte olan kaynaklar nelerdir?”

Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çakırözer’in SETA Vakfı ile ilgili sorularına yanıt vermedi. Çakırözer, “Vakıf Türkiye’de. Yöneticileri Türk siyasetinde, bürokrasisinde. Sorular Alman Meclisi’nde soruluyor, yanıtları Almanya hükümeti veriyor. SETA Vakfı ile ilgili soruyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde soruyoruz. Ama vakıflardan sorumlu bakan yanıt vermiyor. ” tepkisini gösterdi.

Editör: TE Bilişim